Kto má peniaze v akciách, prvý polrok ho potešil. Zdražovanie je cítiť v peňaženkách, ale ľudia aj tak investujú

Kto mal peniaze zainvestované v akciových podielových fondoch, prvý polrok ho potešil. Tie totiž priniesli výnos takmer 11,5 percenta za prvých šesť mesiacov. Vymazali tak už polovicu straty, ktorú mali vlani počas turbulentného roka poznačeného vojnou a energetickou krízou.

16.07.2023 05:00
ruky, peniaze, kalkulačka, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Naopak, dlhopisové, zmiešané či realitné fondy si zapísali nárasty približne od 1,6 do 3,4 percenta, čo nestačilo ani na súčasnú infláciu, ktorá sa stále pohybuje nad 10 percentami.

„Akciové fondy už vymazali viac ako polovicu strát z roku 2022. Po 17-percentom poklese v roku 2022, za prvý polrok narástli priemerne o 11,5 percenta. Realitné fondy pokračujú v stabilnom raste. Po náraste približne o 4,1 percenta v roku 2022 rástli v prvom polroku tohto roka o 2,6 percenta, takže majú vyhliadky na to, aby tento rok výkonnostne prekonali rok minulý,“ bilancuje prvý polrok výkonný riaditeľ a člen predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) Roman Vlček.

Michal Horváth Čítajte viac Vláda ukazuje prvé návrhy, komu chce zvyšovať dane. Viac zaplatia majitelia nehnuteľností aj fajčiari

Hovorí, že celkovo sa rast investícií pozviechal oproti vlaňajšku. „Ak zoberieme všetky triedy fondov, tak po takmer 9 % poklese v roku 2022 za prvý polrok narástli o viac ako 5 %, takže podobne ako akciové fondy, aj fondy celkovo dokázali za prvý polrok 2023 zmazať viac ako polovicu strát z ťažkého roku 2022,“ dodáva.

Reč je o podielových fondoch, ktoré patria pod Slovenskú asociáciu správcovských spoločností. Tá pravidelne monitoruje výkonnosť fondov finančných skupín, ktoré do nej patria, ako napríklad investičné spoločnosti patriace veľkým slovenským bankám ako Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Tatra banka či VÚB banka.

Viac o stovky miliónov

Pre lepšiu predstavu, objem peňazí v podielových fondoch je 12,3 miliardy. Koncom roka tam bolo takmer 11,7 miliardy. Nárast približne o 600 miliónov je spôsobený aj nárastom samotnej hodnoty cenných papierov, aj prítokom nových peňazí od investorov. V akciových fondoch je zhruba 3,4 miliardy, v zmiešaných (akciových a dlhopisových) 4,8 miliardy a v realitných 2,6 miliardy eur. V dlhopisových je zhruba 1,2 miliardy eur.

Kto vydrží investovať tri roky, nebude platiť dane

Zmena v praxi znamená, že konkrétnemu investorovi nechá štát viac. Ak záujemca o investovanie kúpil napríklad slovenský podielový fond a dosiahol zisk napríklad 200 eur, podľa pôvodných pravidiel musel tento zisk bezpodmienečne zdaniť. Zisk vo výške 200 eur sa podľa aktuálnych pravidiel zdaňuje zrážkovou daňou vo výške 19 percent, štát teda investorovi odhryzne z 200 eur 38 eur. Nie je pritom dôležité, ako dlho držal podiely vo svojom vlastníctve. Po novom, ak bude mať zainvestované minimálne tri roky, zdaneniu sa vyhne.

Ak investor dosiahol zisk v podielovom fonde napríklad 10 000 eur a má zainvestované minimálne tri roky, ušetrí na daniach 1 900 eur. Časový test teda oslobodzuje od daňových povinností tých investorov, ktorí podielové fondy nenakupujú preto, aby ich v krátkom čase so ziskom predali. Ak investor bude konkrétny finančný majetok držať aspoň tri roky, štát si od neho daň nevypýta.

O dobrej nálade na finančných trhoch svedčia aj slová Maroša Ovčarika z Partners Investments. „Trhy tento rok mimoriadne rastú. Môžu za to najmä akcie veľkých technologických spoločností, ako sú Nvidia, Alphabet, Meta či Microsoft. Práve tieto giganty ťažia z boomu okolo umelej inteligencie a sú hnacími motormi trhu. Vďaka nim rastú aj indexy, pretože v nich majú tieto giganty veľké percentuálne zastúpenie. Najznámejší index S&P 500 od nového roka vzrástol približne o 15 %. Technologický Nasdaq dokonca o 31 %,“ hovorí finančný odborník.

Aj keď sa finančným trhom darí, cítiť, že ľudia majú menej peňazí na investovanie. Ovčarik hovorí, že to je vidieť najmä u tých, ktorí investujú najmä jednorazovo, a nie pravidelne. „Na trhu cítiť poklesy v objeme investícii spôsobené hlavne z dôvodu vysokej inflácie, ktorá odkrojila z disponibilných príjmov domácností. Z našich skúseností klienti, ktorí majú nastavené dlhodobé pravidelné investície, platia pravidelne ďalej. Mierne ochladenie cítiť u ľudí, ktorí investujú jednorazovo,“ tvrdí.

Ťahajú akcie a nehnuteľnosti

V uplynulých mesiacoch sa predávajú len akciové a realitné fondy. Čisté predaje, teda rozdiel medzi predanými a vyplatenými podielovými listami, sú za prvý polrok 190 miliónov eur. To je zjednodušene suma, ktorú ľudia zainvestovali do podielových fondov. Ak odrátame peniaze vo fondoch, ktoré zanikli, dostávame sa na sumu 147 miliónov eur.

Akciové a realitné fondy zaznamenali čisté predaje na úrovni 427 miliónov eur. No ak sa od toho odpočítajú peniaze, ktoré z fondov ľudia odobrali, dostávame sa na spomínané číslo 147 miliónov. V praxi tak aj napriek inflácii ľudia vkladajú peniaze do investovania. Na porovnanie, za celý vlaňajšok zainvestovali 465 miliónov a rok predtým až vyše 1,5 miliardy eur.

Na Slovensku pôsobia aj obchodníci s cennými papiermi, tí dáta podobné ako u SASS nezverejňujú. Ide napríklad o spoločnosti ako Finax, EIC či spomínaný Partners Investments. Pri investoroch v týchto spoločnostiach existuje predpoklad, že ich neodrádzajú krátkodobé výkyvy, ale posielajú peniaze pravidelnejšie a aj vtedy, ak sa finančným trhom nedarí a cenné papiere strácajú svoju hodnotu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #peniaze #podielové fondy