Vláda schválila 100 eur pre vybrané skupiny. Viac peňazí im príde už od augusta

Náhradní rodičia by si mali v najbližších mesiacoch polepšiť. Rezort práce na čele so Soňou Gaborčákovou prišiel s návrhom nariadenia vlády, podľa ktorého im má od augusta stúpnuť výška opakovaného príspevku.

12.07.2023 10:52
Zápis, materská škola, Trnava Foto:
Dieťa, ilustračný obrázok.
debata

Vláda schválila návrh, vďaka ktorému si celkovo polepší až 6 500 náhradných rodičov, ktorí v septembri dostanú o 100 eur vyšší opakovaný príspevok. Bude sa to týkať aj tých rodičov, ktorým nevznikol nárok na opakovaný príspevok pre náhradného rodiča.

ťzp, hendikep, invalid Čítajte viac Opatrujete chorých ľudí? Všetky dávky sa vám od júla zvýšia. Pozrite si, o koľko si prilepšíte

Vyplýva to z nariadenia o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, ktoré v stredu schválila vláda.

Podľa predkladacej správy si návrh kladie za cieľ finančne pomôcť rodinám s deťmi, ktoré dostávajú príplatok k prídavku na dieťa, ale zároveň si nemôžu uplatniť nárok na daňový bonus. Príspevok má pomôcť aj náhradným rodičom, ktorí bojujú so zvýšenými výdavkami na bývanie, energie či stravu.

Ide napríklad o dôchodcov s mierou poklesu schopnosti vykonávať prácu o viac ako 70 percent. Materiál z dielne ministerstva práce približuje, že zvýšenie sa dotkne približne 2 050 detí, na ktoré sa aktuálne poskytuje príplatok k prídavku na dieťa.

rokovanie, schôdza, programové vyhlásenie vlády, parlament, 94. schôdza Čítajte viac Poslanci schválili novinky. Zvýši sa príspevkov na bývanie, dávka v hmotnej núdzi aj minimálny dôchodok

„Nariadenie je súčasťou avizovanej inflačnej pomoci a je jedným z nástrojov na zmiernenie následkov vysokej inflácie,“ zdôvodňuje svoj návrh rezort.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #príspevok na deti #náhradní rodičia