Ministerstvo zverejnilo zistenia o Expo v Dubaji za Sulíka. Informácie posunuli policajtom aj kontrolórom

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zverejnilo zistenia dvoch vnútorných auditov v súvislosti s účasťou Slovenska na svetovej výstave EXPO 2020 Dubaj. V rámci auditov identifikovalo nedostatky aj riziká. Výsledky postúpilo na ďalšie konanie Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) SR a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

08.07.2023 16:10
Richar Sulík Foto: ,
Richar Sulík
debata (60)

Ministerstvo eviduje pohľadávky voči iným osobám spolu vo výške viac ako 434.000 eur a obrátilo sa preto na príslušný súd. Za prenájom piatich apartmánov, ktoré boli neoprávnene užívané osobami mimo zamestnancov rezortu, si MH uplatňuje pohľadávky v celkovej sume vyššej ako 178.000 eur.

sulik Čítajte viac Čo sa dialo v Expo Dubaj za čias Sulíka? Hirman teraz odkrýva veľké nezrovnalosti

„Ďalšie sporné pohľadávky v celkovej výške takmer 264.000 eur si MH SR uplatnilo v súvislosti s podnájomnými zmluvami a ďalšími poplatkami a licenciami, ktoré znášalo ministerstvo v zastúpení druhej zmluvnej strany, a ktoré neboli vysporiadané v zmysle dohôd o vysporiadaní záväzkov,“ priblížil tlačový odbor.

Dodal, že v tomto prípade príslušný súd vydal platobný rozkaz k úhrade dlžnej sumy. Avšak v danom prípade podala dotknutá spoločnosť v zákonnej lehote opravný prostriedok – odpor.

Voči rezortu hospodárstva ďalej vzniesli údajné pohľadávky v celkovej výške presahujúcej 444.000 eur. Tie však ministerstvo považuje za sporné. „Keďže v prípade týchto pohľadávok neboli MH SR do piatka predložené relevantné doklady, ktoré by preukazovali vznik a výšku uplatňovaných nárokov,“ skonštatoval tlačový odbor.

Video

Ministerstvu hospodárstva rovnako vznikli dodatočné náklady vo výške viac ako 25.000 eur voči prepravnej spoločnosti. Dôvodom podľa MH bola neprimerane dlhá doba prenájmu kontajnerov na uskladnenie prepravovaných diel, techniky či nábytku pre absenciu relevantných dokladov potrebných k colnému konaniu.

„Na základe zistených skutočností v súvislosti so zabezpečením účasti Slovenska na medzinárodnej výstave EXPO 2020 Dubaj ministerstvo hospodárstva identifikovalo nedostatky, ako aj riziká a v nadväznosti na to prijalo záväzné opatrenia, ktoré zdokonaľujú procesy vo finančnom riadení pri účasti Slovenska pri organizovaní ďalších svetových výstav EXPO s cieľom predísť najmä nehospodárnemu a neefektívnemu nakladaniu s verejnými financiami,“ uviedol tlačový odbor.

Vzhľadom na prebiehajúce šetrenia zo strany polície, NKÚ a ÚVO nebude MH v tejto chvíli poskytovať ďalšie bližšie informácie.

Cigániková, Sulík, parlament Čítajte viac Cigániková sa bráni: Vysvetľuje, čo robila v Dubaji na oslave s Geissovcami

Rezort hospodárstva vykonal v súvislosti so svetovou výstavou EXPO 2020 Dubaj dva interné audity. Ich hlavným cieľom bolo overiť a hodnotiť dodržiavanie osobitných predpisov, uzatvorených zmlúv a rozhodnutí vydaných na základe osobitných či vnútorných predpisov pri finančnom riadení a iných činnostiach, súvisiacich s plnením úloh, týkajúcich sa zabezpečenia účasti SR na medzinárodnej výstave.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Expo Dubaj 2020