Čo sa dialo v Expo Dubaj za čias Sulíka? Hirman teraz odkrýva veľké nezrovnalosti

Neuhradené účty za stovky tisíc eur. Jedlo, pitie aj apartmány. Reč je o kostlivcoch v skrini z výstavy Expo v Dubaji, ktorých vo štvrtok vytiahol dosluhujúci minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) na svojho predchodcu Richarda Sulíka (SaS).

12.05.2023 05:00
sulik Foto:
Karel Hirman a Richard Sulík.
debata (57)

Hirman hovorí o vážnych podozreniach. Podľa neho už aktuálne nevyrovnané finančné záväzky vo vzťahu k Expo Dubaj presahujú milión eur.

Faktúry prichádzajú napríklad za konzumáciu jedla a nápojov za vyše 54-tisíc eur. Tiež nie je vyrovnané ubytovanie v apartmánoch, ktoré boli prenajaté pre účely ministerstva. „Dokopy tam bolo 8 apartmánov.

VIDEO: Karel Hirman prezrádza, čo našiel po Sulíkovi z Dubaja

Video

Z nich len tri máme vydokladované, že boli obsadzované pracovníkmi ministerstva hospodárstva. Zvyšné apartmány využívali osoby, ktoré neboli zamestnancami ministerstva hospodárstva na základe nám nedokladovaných skutočností. Len táto suma pohľadávky presahuje 180-tisíc eur a takto by som mohol pokračovať,“ prezradil detaily pre Pravdu minister Hirman. Audit ešte stále prebieha a podávajú sa súdne žaloby.

Zodpovedný za výstavu bol práve Sulíkov tím. Ten sa ale bráni, že ide len o Hirmanovu predvolebnú kampaň. „V prípade, že má podnety na súdne žaloby, mal by určite konať. Politická kampaň sa robí dobrým programom a kvalitnými výsledkami, nie takto,“ uviedol Sulík s tým, že podujatie bolo hodnotené ako úspešná prezentácia Slovenska v zahraničí.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Ako Rusi obchádzajú sankcie. Tankery s ropou sa prekladajú, toto sa onedlho zrejme skončí

Hirman upozorňuje, že celkové pohľadávky aj záväzky z podujatia presahujú spolu jeden milión eur. To, čo požaduje zaplatiť rezort hospodárstva, je pol milióna eur. Niečo viac ako 400-tisíc od ministerstva žiadajú zaplatiť subjekty za údajné neplnenie záväzkov. „Zatiaľ môžem konštatovať, že nám tu ostal jeden veľký bordel v dokladoch. Nevydokladované výdaje a použitie štátneho majetku v sumách stoviek tisíc eur. Na druhej strane sú tu údajné pohľadávky za údajne poskytnuté služby a neviem, čo všetko v rádoch desiatkach a stovkách tisíc eur,“ pokračuje Hirman.

Účty chýbajú, v dokladoch je neporiadok

Napríklad nezaplatený účet z reštaurácie za 54-tisíc eur. Hirman hovorí, že ide o účet v reštaurácii v pavilóne, ktorý údajne malo uhradiť ministerstvo, lebo na účte boli veci konzumované ľuďmi z ministerstva. Nie je to vydokladované a nie je podľa ministra vôbec jasné, kto využíval účet ministerstva. Inak povedané, za štátne peniaze mohli konzumovať aj tí, ktorí na to nemali nárok. „Je to čierna diera a ďalšie cifry nabiehajú,“ povedal Hirman. „V každom prípade to máme na stole a uplatňujú si to voči nám a moji nástupcovia to budú musieť riešiť tak, aby daňový poplatník za tieto výlety a služby neplatil alebo aspoň platil čo najmenej,“ dodal šéf rezortu.

Žaloby sa podávajú na poskytovateľov služieb či fyzické osoby, ktoré neoprávnene využívali prostriedky alebo zariadenia ministerstva hospodárstva spojené s expozíciou v Dubaji. Sú to ľudia, ktorí nie sú zamestnancami ministerstva a nemajú doklady, na základe ktorých boli ubytovaní v apartmánoch, ktoré spadali pod rezort hospodárstva.

Hirman, Čítajte viac Bez ruského plynu? Slovensko má zmluvu s Gazpromom až do roku 2034, sankcie sú likvidačné

Minister Hirman už skôr na tlačovej konferencii povedal, že za skoro osem mesiacov v úrade sa borí s veľmi závažnými nedostatkami, ktoré sa v súvislosti s medzinárodnou výstavou objavujú. Chýbajú podľa neho základné dokumenty či faktúry a ďalšie náležitosti spojené s financovaním či organizovaním podujatia. Financovanie zo štátnych zdrojov sa podľa neho zmenilo aj na rodinné výlety a výlety kamarátov.

Sulík zareagoval slovami, že ak sa za osem mesiacov nebol doteraz schopný zorientovať v problematike, nedokazuje to príliš veľa o jeho manažérskych kvalitách.

Milionárska rodinka - Carmen, Shania, Davina a...
Geissenovci v obradnej miestnosti...
+4Slovensko dostane od Geissenovcov oveľa väčšiu...

Hirmana prekvapili tiež ďalšie výdavky. „Napríklad iba pred pár týždňami sa nám podarilo stiahnuť až po veľkých peripetiách peniaze z účtu v banke v Dubaji. V uplynulých dňoch sa nám konečne podarilo precliť tri kontajnery s rôznym tovarom, ktorý bol súčasťou pavilónu. Za toto „stojné“ sme museli zaplatiť 25-tisíc eur, lebo sme jednoducho na to nemali doklady a museli sme ich zháňať,“ povedal pre Pravdu.

Vládnym špeciálom do Dubaja

Narážal tým aj na v minulosti medializovanú kauzu Sulíka, ktorý za štátne peniaze zobral do Dubaja svoju dcéru. Výstava bola otvorená 1. októbra 2021 a trvala až do konca marca 2022. Sulík sa na nej zúčastnil osobne niekoľkokrát. V novembri sa prevalila kauza, že tam letel aj so svojou dcérou, ktorá v tom čase bola koncipientkou v bratislavskej advokátskej kancelárii. Navyše na náklady štátu, za čo zožal Sulík veľkú kritiku a obvinenia z papalášstva a rodinkárstva. Šéf SaS neskôr priznal, že cesta jeho dcéry na svetovú výstavu Expo v Dubaji bola zlyhaním.

Denník Pravda v tom čase informoval, že napriek tomu, že ju so sebou vtedy vzal len z rodinných dôvodov, jeho rezort s ňou podpísal zmluvu ako s právnou expertkou na energetiku. Ministerstvo hospodárstva sa jeho dcére navyše zaviazalo uhradiť cestovné náklady. Sulík sa bránil, že nešlo o úmysel. Avizoval, že zmluvu dá zrušiť, náklady na vládny špeciál za dcéru zaplatí sám a nič podobné sa už viac nezopakuje.

sulík Čítajte viac Cena elektromobilov letí nadol, bod zlomu príde onedlho. Sulík narazil na realitu

Jedným z mnohých prešľapov spojených s výstavou bolo aj zverejnenie osobných údajov slovenskej delegácie, ktorá do Dubaja pricestovala. Tie sa objavili na internete v nezaheslovanom súbore aj so všetkými citlivými osobnými údajmi členov delegácie. Onedlho ich zmazali. Sulíka to vtedy zaskočilo. „Neviem, ako sa to stalo, sám som tým bol zaskočený. Otázka je, či to bol cielený útok hackerov alebo ľahostajnosť niektorého zo zamestnancov. Zisťujeme to. Podľa najnovších informácií to vyzerá, že zamestnanci ministerstva hospodárstva nepochybili,“ hovoril v novembri 2021.

Priestor na prezentáciu Slovenska

Expo je medzinárodná výstava, kde krajiny z celého sveta prezentujú svoju kultúru či technické novinky. Naposledy bola slávnostne otvorená v Dubaji začiatkom októbra 2021 a trvala do konca marca 2022. Presunutá bola v dôsledku pandémie z roku 2020 na rok 2021.

Asi najviac sa do pamäti vrylo v slovenskom pavilóne športové auto s pohonom na vodík. Unikátny prototyp modrého športiaka vznikol v spolupráci Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti Matador Group. Ďalšou technickou zaujímavosťou bol vírnik Nisus, čo je moderný stroj kombinujúci rekreačné a profesionálne lietanie z dielne topoľčianskej firmy Jokertrike.

VIDEO: V Bratislave predstavili vodíkový športiak „made in Slovakia“

Video

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #expo Dubaj #Karel Hirman #strana Demokrati