V zahraničí na dovolenkárov čakajú finančné nástrahy, môžu ich stáť významné peniaze. Čo treba vedieť?

Platby v zahraničí môžu byť o niekoľko percent drahšie ako nevyhnutne musia byť. Na dovolenkárov totiž číhajú pri platbách v zahraničí finančné nástrahy. Dá sa im vyhnúť, no treba vedieť ako na to.

05.07.2023 05:00
dovolenka, rodina, leto, more, pláž Foto:
Pri platení v zahraničí čakajú na ľudí nástrahy.
debata (2)

Platbám v zahraničí je potrebné venovať špeciálnu pozornosť. Štandardné úkony ako platba cez platobný terminál, prípadne výber hotovosti fungujú trochu inak ako v domácom prostredí. Dodržiavanie niekoľkých základných pravidiel môže znamenať významnú úsporu financií.

Používať v zahraničí kreditnú alebo debetnú kartu?

Optimálne je mať k dispozícii viacero kariet od viacerých kartových spoločností. Znižuje sa tak riziko, že cestovateľ nebude mať pri sebe taký druh karty, ktorý konkrétny obchodník akceptuje. Dobré je mať k dispozícii kreditnú aj debetnú kartu. Ako „kreditka“ sa najmä v minulosti zvykla označovať akákoľvek platobná karta, no medzi debetnou a kreditnou kartou je výrazný rozdiel. Debetná karta je nástroj, pomocou ktorého klient čerpá vlastné disponibilné prostriedky z účtu. Ak ten istý človek použije kreditnú kartu, nečerpá vlastné prostriedky, ale úver z banky. Ku konkrétnemu dátumu je tento úver splatný a do ďalšieho obdobia sa obnoví. Pre mnohých obchodníkov, prípadne hotely je kreditná karta dôveryhodnejšia a debetné karty neakceptujú.

Kreditnú kartu je dobré používať v prípade, ak napríklad za požičané auto je potrebné zaplatiť depozit. Výhodou je, že v tomto prípade nebudú na účte blokované vlastné prostriedky dovolenkárov. Na druhej strane napríklad výber hotovosti z bankomatu môže byť v prípade kreditných kariet výrazne drahší ako pri výbere debetnou kartou.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Sú platby kartou v zahraničí spoplatnené?

Banky v sadzobníkoch majú aj poplatok za používanie platobných kariet v zahraničí, no tieto platby môžu byť súčasťou balíka služieb. „Ak využívate vo svojej banke balík alebo účet, ktorý má vo svojom zložení platby kartou a výbery z bankomatov v zahraničí, tieto poplatky sa vás netýkajú. Preto sa oplatí preveriť si, či máte takúto službu zahrnutú v balíku,“ upozorňujú analytici portálu FinančnýKompas.sk.

Koľko hotovosti je dobré mať so sebou?

Cestovanie s veľkým objemom hotovosti je pomerne obťažujúce. Hotovosť sama osebe nie je nijako chránená, navyše je relatívne objemná v porovnaní s platobnými kartami. Napriek tomu je potrebné mať pri sebe peniaze na drobné výdavky. Hotovosť môže byť jediným spôsobom, ako zaplatiť za taxík z letiska, platobný terminál nemusí mať ani zmrzlinár na pláži. Na tieto výdavky je potrebné mať hotovosť. Vo všeobecnosti však platí, že platiť kartou je v zahraničí pohodlnejšie.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Penzia vyššia aj o stovky eur. Sporenie na dôchodok sa od júla výrazne mení. Pozrite si prepočty

Kde zabezpečiť hotovosť?

Zabezpečovať hotovosť je dobré ešte doma. Meny okolitých krajín, ktoré nie sú v eurozóne, majú slovenské banky k dispozícii, v prípade exotických krajín je dobré cestovať s hotovosťou v mene euro, prípadne v dolároch. Ak sa klient rozhodne využiť v zahraničí bankomat, často môže byť výhodnejšie použiť bankomat sesterskej banky, teda spoločnosti, ktorá patrí do rovnakej bankovej skupiny. To však neznamená, že banka, ktorá prevádzkuje daný bankomat, si poplatok neúčtuje. Táto alternatíva, samozrejme, nie je vždy k dispozícii.

Na čo si pri platení kartou a pri výbere z bankomatu treba dať pozor?

Dôležité je dať si pozor na dynamický prepočet meny (DCC). „Dynamický prevod meny umožňuje platiť v domácej mene klienta bez ohľadu na to, kde sa práve nachádza. Bankomat však používa na prepočet meny svoj vlastný kurz, ktorý je podstatne nevýhodnejší oproti kurzu, ktorý by na prepočet použila vaša banka alebo kartová spoločnosť. V bankomate si radšej zvoľte prepočet na lokálnu menu a počkajte na zúčtovanie vašej banky podľa aktuálneho kurzu v deň zúčtovania,“ upozorňuje Tatra banka. Zdanlivou výhodou prepočtu prevodu DCC je to, že spotrebiteľ okamžite môže vidieť sumu, ktorá mu odíde z účtu. Táto cena je však vyššia v porovnaní s tou, ktorú by cestovateľ zaplatil, ak by DCC odmietol. „V prípade, že tak neurobíte a pri všetkých platbách použijete DCC, tak pri výbere tisíc eur môžete prísť až o 150 eur,“ hovorí generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslav Valko. DCC sa môže objaviť pri platbe debetnou aj kreditnou kartou.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Onedlho sa zvýšia príspevky aj o desiatky eur. Pozrite si v tabuľke, kto si polepší najviac

Čo robiť, ak vás v zahraničí okradnú?

Kľúčové je zablokovať platobné karty. Banky majú zriadené linky, na ktoré sa dá zavolať, telefónne číslo sa v zahraničí môže líšiť od štandardnej linky, ktorú majú banky zriadené pre klientov na Slovensku. Aby sa pri krádeži nestalo, že cestovateľ príde o všetko, je dobré mať hotovosť rozdelenú na viacero častí a určitú rezervu dobre a bezpečne uschovať. Tiež je dôležité nedržať veľké množstvo hotovosti a platobné karty spolu na jednom mieste.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zahraničie #platby