Na Slovensku vznikne najvyššie položená cyklocesta v strednej Európe. Na Kráľovej holi vybudujú komplex pre turistov

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce vytvoriť lepšiu turistickú infraštruktúru v oblasti Kráľovej hole, a preto sa rozhodol kúpiť časť objektu na jej vrchole, ako aj úsek prístupovej komunikácie. Na víkendovom zasadnutí v Banskej Bystrici mu zámer budúcej kúpy viacerých nehnuteľností v katastrálnom území Šumiac a Telgárt odobrili poslanci krajského zastupiteľstva.

04.07.2023 16:01
bicykel, cyklistika, cyklistka, cykloturistika,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce vytvoriť lepšiu turistickú infraštruktúru v oblasti Kráľovej hole, a preto sa rozhodol kúpiť časť objektu na jej vrchole, ako aj úsek prístupovej komunikácie. Na víkendovom zasadnutí v Banskej Bystrici mu zámer budúcej kúpy viacerých nehnuteľností v katastrálnom území Šumiac a Telgárt odobrili poslanci krajského zastupiteľstva.

Ako uvádza dôvodová správa, zabezpečením rekonštrukcie časti existujúcej cesty na Kráľovu hoľu vznikne najvyššie položená cyklocesta na Slovensku i v strednej Európe. Zároveň sa tam vytvorí doposiaľ chýbajúce turistické zázemie pre návštevníkov, ako útulňa, bufet a podobne. To všetko pri rešpektovaní záujmov ochrany prírody.

VW Čítajte viac Náš pracovný trh zaplavujú cudzinci. Tento rok ich je rekordne veľa

Podľa schváleného materiálu sú predmetom budúcej kúpy dva súbory majetku od spoločnosti Towercom. Ide o areál tzv. malého objektu, pozostávajúci z prevádzkovej budovy pri vysielači na Kráľovej holi, priľahlých pozemkov spolu s výmerou 8725 štvorcových metrov a spevnenej plochy za kúpnu cenu stanovenú znaleckým posudkom vo výške 167.385 eur.

Druhým súborom sú účelové komunikácie vedúce k „malému“ objektu, ktoré predstavujú časť cesty na Kráľovu hoľu. Tá je vo vlastníctve spoločnosti, avšak pozemky pod ňou z prevažnej časti nie sú usporiadané. Sú vo vlastníctve štátu a v správe Slovenského pozemkového fondu. Predmetné komunikácie má BBSK možnosť získať za symbolickú kúpnu cenu jedno euro.

Realizáciu zámeru bude zabezpečovať Rozvojová agentúra BBSK a projekt má byť financovaný formou nenávratného finančného príspevku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BBSK #Kráľova hoľa #turistická infraštruktúra