Keď ho predstavili, k moci sa dostal Castro. Dôchodky vám počíta program starý vyše 60 rokov

Spoločnosť IBM predstavila programovací jazyk Cobol, ktorý doposiaľ využíva Sociálna poisťovňa v rámci agendy dôchodkového poistenia, už v roku 1959. V tej dobe sa na Kube po krvavej revolúcii dostal k moci Fidel Castro.

02.07.2023 11:10
sociálna poisťovňa Foto: ,
Budova sociálnej poisťovne.
debata (1)

Vtedajšiu technologickú novinku začala od roku 1974 používať aj Správa dôchodkov, ktorá bola predchodkyňou Sociálnej poisťovne. V tom čase išlo totiž na slovenské pomery o revolučný pokrok, píšu Hospodárske noviny.

Dôchodcovia s peniazmi Čítajte viac Dôchodky porastú oveľa viac, ako sa čakalo. Porazia aj rast cien, ekonómovia prekvapili výpočtami

Zaujímavosťou je, že hoci od času zavedenia systému Cobal vo vtedajšom Československu uplynulo už takmer 50 rokov, štátna inštitúcia ho využíva dodnes. „Programovací jazyk používa Sociálna poisťovňa v rámci agendy dôchodkového poistenia. Slúži na agregáciu dát sociálneho poistenia, na overenie nároku na dávku a výpočet dávky a tiež pri generovaní rozhodnutí výplat dávok,“ povedal v tejto súvislosti pre noviny generálny riaditeľ inštitúcie Michal Ilko.

Hospodárske noviny však zdôrazňujú, že starý systém začal v posledných rokoch narážať na svoje limity. Program totiž používa napríklad aj Česká správa sociálního zabezpečení, ktorá začala mať problémy s vyplácaním dôchodkov. Tie nastávajú napríklad pri spracovaní veľkého nárastu predčasných dôchodkov.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Dôchodky sa zvýšia tento rok dvakrát. Mihál prepočítal, komu a o koľko (+ tabuľka)

Napriek tomu, že Sociálna poisťovňa na Slovensku podobné problémy neeviduje, sa systém, ktorý používala celé desaťročia, chystá vymeniť za modernejší. Pomôcť by pritom mali peniaze z plánu obnovy. Ilko pritom zdôrazňuje, že sa bude meniť celý systém dôchodkového poistenia. Cobol je len jednou zo súčastí budúcej transformácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky #Fidel Castro