Cestujete do Chorvátska? Do platnosti vstupujú nové obmedzenia v obchodoch

V Chorvátsku v sobotu vstúpilo do platnosti obmedzenie nedeľného predaja. Obchody v krajine môžu byť po novom otvorené len 16 nedieľ v roku. TASR o tom informuje na základe správy APA.

01.07.2023 14:32
Chorvatsko Foto:
Obchod v Chorvátsku, ilustračný obrázok.
debata

Obmedzenie otváracích hodín prichádza na začiatku hlavnej turistickej sezóny, ale dovolenkári to zrejme vôbec nepocítia. Podľa chorvátskych médií budú obchody na pobreží Jadranského mora otvorené aj v nedeľu počas celého leta.

dubrovnik, Čítajte viac Porovnali ceny chorvátskej zmrzliny. Ak sa tam chystáte na dovolenku, pripravte si peňaženky

Obchodníci si totiž môžu vybrať 16 nedieľ, počas ktorých môžu pracovať. Obchody a nákupné centrá na pobreží chcú túto kvótu využiť počas turistickej letnej sezóny. Vo vnútrozemí krajiny, predovšetkým v hlavnom meste Záhreb, zostávajú obchody počas letných mesiacov v nedeľu väčšinou zatvorené, keďže chcú mať otvorené v nedeľu na začiatku školského roka v septembri a pred Vianocami.

Nová legislatíva, ktorá bola prijatá vo februári, stanovuje niekoľko výnimiek. Obchody na železničných staniciach, autobusových staniciach a letiskách, v prístavoch a prístaviskách, na lodiach, čerpacích staniciach, v kempoch, v nemocniciach, hoteloch a kultúrnych inštitúciách môžu fungovať bez obmedzení. Zo zákazu otvorenia v nedeľu sú vyňaté aj trafiky, rovnako ako predaj vlastných poľnohospodárskych výrobkov na trhoch.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Kde natankovať najlacnejšie? Pozrite si, koľko platia za benzín Taliani, Nemci či Česi

Avšak ostatné obchody na trhoch, ako sú pekárne alebo kvetinárstva, nemajú žiadne výnimky. Predchádzajúce pokusy obmedziť otváracie hodiny obchodov v nedeľu a počas sviatkov v rokoch 2004 a 2009 zlyhali v dôsledku zistení chorvátskeho ústavného súdu, že porušujú slobodu obchodu. Podľa mediálnych správ obchodníci zvažujú ústavnú sťažnosť aj proti novým obmedzeniam.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #cestovanie #Chorvátsko