Krajina tulipánov obmedzuje vývoz čipov do Číny. Ich použitie na vojnové účely je hrozbou, varujú Spojené štáty a západné krajiny.

Holandská vláda rozšírila obmedzenia na vývoz polovodičových technológií do Číny, pričom ako dôvod uviedla zaistenie národnej bezpečnosti.

30.06.2023 15:56
digitálne technológie, zručnosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Cieľom je, aby sa technológie nedostali do rúk spoločností alebo organizácií, ktoré by ju v konečnom dôsledku mohli použiť proti Holandsku, uviedla v piatok ministerka obchodu Liesje Schreinemacherová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

LNG, skvapalnený plyn, loď, tanker Čítajte viac Číňania nezaháľajú. So šejkami z Kataru dohodli veľkú zmluvu o plyne

Nové pravidlá sa začnú uplatňovať od 1. septembra. K obmedzeniam Holandsko pristúpilo už v marci, teraz sa však sprísnili. Rozhodnutie najviac zasiahne holandskú spoločnosť ASML, kľúčového dodávateľa pre výrobcov polovodičov. V budúcnosti bude musieť spoločnosť dopredu žiadať o povolenie na vývoz niektorých zariadení, najmä DUV litografie potrebnej na výrobu čipov. ASML uviedla, že rozšírené obmedzenia by pre ňu nemali mať negatívne finančné dôsledky.

Na obmedzenie vývozu holandskej čipovej technológie do Číny tlačili najmä Spojené štáty. Obavy, že krajina by ju mohla použiť aj na vojenské účely, vyjadrili aj viaceré ďalšie západné krajiny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Holandsko #vývoz #čipy