Číňania nezaháľajú. So šejkami z Kataru dohodli veľkú zmluvu o plyne

Čína uzavrela s Katarom ďalšiu dlhoročnú dohodu o dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG), aby zvýšila svoju energetickú bezpečnosť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

20.06.2023 14:31
LNG, skvapalnený plyn, loď, tanker Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Spoločnosť China National Petroleum Corp. (CNPC) v utorok podpísala s QatarEnergy 27-ročnú dohodu o nákupe 4 miliónov ton LNG ročne. Dodávky sa začnú v roku 2026 a spoločnosť CNPC získa 5-percentný podiel v projekte rozšírenia North Field East, uviedol katarský minister energetiky a šéf QatarEnergy Saad al-Kaabi pri príležitosti slávnostného podpisu dohody v Dohe.

shutterstock 1916898779 Čítajte viac Zo západu na východ. Rusko exportuje rekordné objemy ropy do najľudnatejšej krajiny v Ázii

Spoločnosť CNPC sa snaží počas tohtotýždňovej návštevy jej šéfa Taj Chou-lianga na Blízkom východe posilniť spoluprácu s Katarom v oblasti energetiky. Čína sa v tomto roku zrejme stane najväčším dovozcom LNG na svete. Koncern Shell prognózuje, že dopyt Číny by sa mohol do roku 2040 takmer zdvojnásobiť.

Nová dohoda o dodávkach LNG, ktorá je jednou z najdlhších v odvetví, prináša výhody pre obe krajiny. Čína si potrebuje zabezpečiť palivo za prijateľnú cenu, aby uspokojila rastúci dopyt po energii, zatiaľ čo Katar potrebuje odberateľov. V polovici tohto desaťročia totiž plánuje začať s výraznou expanziou ťažobných kapacít.

Katar je tiež blízko k podpísaniu ďalších dohôd s firmami vo Francúzsku, Taliansku a Spojenom kráľovstve, uviedol Kaabi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #zemný plyn #Katar