Aké príjmy na dôchodku očakávajú? Ľudia svoje požiadavky vyjadrili jasne

Ľudia žijúci na Slovensku očakávajú, že na dôchodku budú potrebovať výrazne vyšší príjem, ako je súčasná realita. Ako uviedol Marcel Haniš z Doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Tatra banky, aktuálny reprezentatívny prieskum o dôchodkoch ukázal, že naša predstava o potrebnom príjme na dôchodku je až o 61 % vyššia ako súčasná realita.

30.06.2023 11:51
manželia, pár, dôchodcovia, premýšľanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudia očakávajú, že budú na dôchodku potrebovať v priemere príjem 930 eur. Napriek výraznému zvýšeniu starobných dôchodkov o 11,3 % zo začiatku tohto roka, je aktuálna priemerná výška dôchodkov na Slovensku len 576 eur.

Dôchodcovia s peniazmi Čítajte viac Dôchodky porastú oveľa viac, ako sa čakalo. Porazia aj rast cien, ekonómovia prekvapili výpočtami

Spomedzi finančných produktov určených na dôchodkové zabezpečenie dominujú druhý pilier a tretí pilier. Za najdôležitejšie výhody III. piliera považujú sporitelia príspevok zamestnávateľa, dedenie nasporených úspor, daňovú úľavu a výnosovosť sporenia. Z prieskumu ďalej vyplýva, že na dôchodok si aktuálne sporí 63 % mužov a 61 % žien, pričom až 17 % žien a 11 % mužov deklaruje, že s dôchodkovým sporením plánujú začať.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa zreálnila výška úspor, ktorú budeme na dôchodku potrebovať. Respondenti odhadujú, že si na dôchodok budeme potrebovať nasporiť v priemere 94-tisíc eur, čo predstavuje nárast oproti minulému roku až o 28-tisíc eur. Veľké rozdiely pri dôchodkovom sporení boli z pohľadu výšky príjmu. V príjmovej kategórii nad 1 500 eur v čistom si sporí na dôchodok až 79 % ľudí. Pričom u ľudí s príjmom do 1 000 eur je to len niečo viac ako polovica respondentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #ľudia #dôchodkyň