Poľnohospodári si tento rok pochvaľujú, očakávajú dobrú úrodu. Oznámili aj začiatok žatvy

Poľnohospodári ukončili jarné práce na poliach. Vzhľadom na chladný máj a dostatok zrážok je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) predpoklad dobrej úrody.

23.06.2023 12:58
pôda, úroda, zemiaky, záhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na juhu pestovatelia už vyorávajú zemiaky z novej úrody a všetci čakajú, kým obilie dozrie, aby mohla odštartovať žatva. Komora uviedla, že tento rok by sa mohla začať na prelome júna a júla. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Juraj Máčaj. Čítajte viac Najväčší farmár v strednej Európe je zo Slovenska: zásobujeme východ, Prahu aj Budapešť. Expandujeme aj do Rumunska

SPPK v rámci monitoringu jarných prác každý týždeň zisťovala, aký je vývoj poľnohospodárskych plodín. Zo zozbieraných informácií vyplýva, že Bratislava, Trnava, Galanta, Senica, Trenčín, či Košice, Michalvce a Trebišov si priebeh počasia na jar pochvaľujú. Jarné práce tohto roka charakterizujú aj nové pravidlá Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Poľnohospodári sa mohli zapojiť do vytvorenia biopásov, a to tým, že do časti poľa vysiali trávy, byliny a ďatelinoviny, aby bolo v pestrejšej krajine viac opeľovačov.

Žatva bude oproti vlaňajšku roku posunutá približne o jeden týždeň. Na juhozápade Slovenska už vyorávajú zemiaky z novej úrody, v Kežmarku a Poprade vzhľadom na nadmorskú výšku ešte len začiatkom júna ukončili sadenie zemiakov. „Stav obilnín a repky pred začiatkom žatvy hodnotíme ako uspokojivý a pozitívne hodnotíme, že sa neopakuje minuloročné extrémne sucho. Podľa informácií SHMÚ je väčšina územia krajiny bez rizika sucha, prípadne sa sucho len začína. Na výsledok žatvy však bude mať vplyv nielen kvalita a množstvo zrna, ale aj cena pri jeho predaji,“ uviedol podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #úroda