Maďari narazili. Rušia cenové stropy na potraviny

Maďarská vláda s účinnosťou od 1. augusta ruší brzdy na rast cien vybraných potravín uplatňované v posledných 16 mesiacoch.

22.06.2023 13:48
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (7)

Oznámil to vo štvrtok riaditeľ úradu vlády Gergely Gulyás. Rozhodnutie zdôvodnil tým, že inflácia, pre ktorú sa cenové stropy zaviedli, v posledných mesiacoch klesá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Fico Čítajte viac Orbán je na Slovensku populárny. Ale aké výsledky má maďarská ekonomika?

S odvolaním sa na vysokú infláciu vláda premiéra Viktora Orbána vo februári 2022 zmrazila ceny niektorých potravín vrátane cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja alebo kuracích pŕs. Na základe opatrenia sa mali ceny vrátiť na úroveň, na ktorej sa nachádzali v októbri 2021. V novembri minulého roka sa cenová brzda rozšírila na vajcia a zemiaky.

Maďarsko má v rámci Európskej únie (EÚ) v posledných mesiacoch najvyššiu mieru inflácie. V máji dosiahla 21,9 %, zatiaľ čo priemer EÚ bol 7,1 %. Ceny potravín sa podľa údajov maďarského štatistického úradu v apríli medziročne zvýšili o 37,9 percenta. Podobne ako v ostatných krajinách EÚ má inflácia v Maďarsku v súčasnosti klesajúci trend.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Maďari #Viktor Orbán