Nemci riešia nečakaný problém. Vysoké platy môžu zbankrotovať firmy

Nedostatok zamestnancov v bývalom východnom Nemecku vytvára tlak na rast miezd, zvyšujúce sa mzdové náklady by však mohli ohroziť životaschopnosť tamojších firiem. Povedal to cez víkend Joachim Ragnitz z Inštitútu pre hospodársky výskum Ifo.

19.06.2023 08:17
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz
debata (1)

Ragnitz v rozhovore pre denníky Leipziger Volkszeitung a Dresdner Neueste Nachrichten povedal, že rastúce mzdové náklady sú v Nemecku problémom najmä pre podniky v bývalom východnom bloku.

Dodal, že mnohé firmy v minulosti uprednostnili výrobné technológie náročné na prácu, keďže pracovné náklady boli v tomto regióne vždy nižšie. To sa však mení a v súčasnosti platové rozdiely medzi bývalými západnými a východnými spolkovými krajinami už také výrazné nie sú. Platy sa síce ešte nevyrovnali, rozdiely v nich sú však menšie než rozdiely v produktivite prá­ce.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, Čítajte viac Rozdávanie všetkým sa končí. Ódorova vláda hovorí o adresnej pomoci. Kto dostane viac?

„Ak budú mzdy výrazne rásť, situácia sa skomplikuje,“ povedal Ragnitz, podľa ktorého sa pred ďalším zvýšením miezd musí najskôr zvýšiť ekonomická výkonnosť a produktivita. V tejto súvislosti však upozornil, že niektoré podniky v bývalých východných krajinách si investície do modernizácie systémov a strojov nemôžu dovoliť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #platy