Rozdávanie všetkým sa končí. Ódorova vláda hovorí o adresnej pomoci. Kto dostane viac?

Súčasťou programového vyhlásenia vlády je zmena prístupu k pomoci občanom zo strany štátu. Kým aktuálna vláda rozdáva peniaze občanom plošne, jeden z najsilnejších odkazov vlády Ľudovíta Ódora je, že pomoc občanom by mala byť adresná. To sa odzrkadľuje aj v programovom vyhlásení vlády.

17.06.2023 11:28
PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, Foto: ,
Premiér Ľudovít Ódor.
debata (286)

Predchádzajúca vláda Eduarda Hegera na seba plošne vzala vyššie ceny energií pre domácnosti. Aktuálni vládni predstavitelia, odborníci kabinetu Ľudovíta Ódora tento princíp nepovažujú za správny. Už v prvých dňoch vlády odborníkov jej členovia avizovali, že krajina na plošnú pomoc domácnostiam s cenami energií nemá peniaze.

Aké majú priority jednotlivé rezorty Ódorovej vlády
Video

„Problém je, že sa neoddelila krátkodobá pomoc s cenami energií a potravín a dlhodobejšia rodinná politika. V ideálnom prípade mala byť tá krízová pomoc dočasná a adresná. Nemám nič proti inému nastaveniu rodinnej politiky, no tam sa malo hľadať finančné krytie. To, že sa nehľadalo, prispieva k tomu, že v tomto roku očakávame deficit okolo šiestich percent HDP,“ poznamenal Michal Horváth v rozhovore pre denník Pravda.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac Rozdiel v mzde aj 700 eur. Česko chytá talenty v našom rybníku, prečo je úspešné?

Vytypované skupiny

Druhou stranou tej istej mince je, že vláda si za jednu z priorít v programovom vyhlásení vlády určila aj pomoc zraniteľným skupinám. „Vláda podporí úpravu dávky v hmotnej núdzi a životného minima vrátane príspevku na bývanie a iných naviazaných dávok. Cieľom je aj hľadať zdroje na úpravu hodinovej sadzby osobnej asistencie a výšky sumy peňažného príspevku na opatrovanie pre osoby v produktívnom veku, ako aj pre opatrovateľov poberajúcich niektorú z dôchodkových dávok,“ píše sa v programovom vyhlásení vlády.

Viac by mali podľa predstáv kabinetu odborníkov dostať poskytovatelia sociálnych služieb, mimoriadne zvýšenie príspevkov pre tieto zariadenia už vláda dokonca odklepla. Od 1. júla 2023 štát mimoriadne zvýši finančný príspevok z rozpočtovej kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na poskytovanie sociálnej služby vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb. Aktuálne schválené nariadenie vlády SR zvýši príspevok o 7 percent mesačne pre zariadenia podmienené odkázanosťou a pre zariadenia krízovej intervencie.

„Ide o reakciu na energetickú krízu a medziročný nárast miery inflácie. Mimoriadny nárast pocítia zariadenia verejných poskytovateľov na lokálnej úrovni i neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Na obdobie tretieho a štvrtého štvrťroka 2023 rezort práce na tento účel vyčlení viac ako 7,2 milióna eur,“ upozornil rezort práce.

Viac náhradným rodičom

Ďalšia kategória, ktorej chcú vládni predstavitelia podporiť, sú náhradní rodičia. „Pre náhradných rodičov vláda navrhne jednorazové zvýšenie, respektíve v prípade starých rodičov poskytnutie opakovaného príspevku náhradnému rodičovi. Vláda zváži jednorazové zvýšenie príplatku k prídavku na dieťa. Pre deti a mladých dospelých v profesionálnej náhradnej rodine navrhneme jednorazovú podporu zvýšenia úhrady výdavkov spojených s bývaním dieťaťa a mladého dospelého v profesionálnej náhradnej rodine,“ uvádza sa v programovom vyhlásení vlády.

Ľudí s relatívne nízkym príjmom je veľa

Aj toto opatrenie ukazuje, že vláda sa bude venovať v prvom rade najslabším, že pomoc plošná nebude. Zatiaľ ale nie je jasné, kde by si vláda predstavovala deliacu čiaru. Pri každom opatrení bude inde, v každom prípade ale platí, že napäté rodinné rozpočty má veľmi veľa ľudí.

„Najhoršie platená desatina Slovákov a Sloveniek zarobila vlani menej ako 840 eur v hrubom. Ak si predstavíme, že človek nemá deti a uplatňuje si nezdaniteľnú časť mzdy, tak títo ľudia zarábali v čistom menej ako 662 eur,“ upozornil v roku 2023 portál Profesia.sk s odvolaním sa na údaje z roku 2022.

Platový medián podľa tejto analýzy je 1 350 eur mesačne, čistý príjem je v tomto prípade tesne nad hranicou tisíc eur. Polovica obyvateľov krajiny teda zarába menej.

Naopak, najlepšie zarábajúca desatina Slovákov mala na výplatnej páske viac ako 2550 eur v hrubom. Ak ľudia vlani nemali deti a uplatňovali si výhodu nezdaniteľnej časti, zarobili nad 1861 eur v čistom.

Práve podobu opatrení slabším použili niektorí politici ako argument pre to, aby vláde nevyslovili dôveru. „Úradnícka vláda nepredstavila v programovom vyhlásení vlády konkrétnu pomoc ľuďom v boji so zdražovaním potravín a energií, pomoc krvácajúcim samosprávam a hlavne odpočet v akom stave krajinu zanechala vláda Matoviča a Hegera,“ povedal k programovému vyhláseniu vlády Peter Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

286 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #dávky