Rozprávkový plat skoro 25-tisíc mesačne. Na pozíciu člena Európskeho dvora audítorov sa hlási osem Slovákov

O pozíciu člena Európskeho dvora audítorov (EDA) v Luxemburgu prejavilo záujem osem kandidátov. Toľko ich zaregistroval Úrad vlády (ÚV) SR v rámci výzvy, ktorú vyhlásil koncom mája. Verejné vypočutie kandidátov bude v pondelok (19. 6.). TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor ÚV SR.

14.06.2023 17:18
Martin Klus Foto: ,
O túto pozíciu sa uchádzal v minulosti aj Martin Klus.
debata (1)

„Osem prihlásených kandidátov je dôkazom, že na Slovensku máme dostatok kvalifikovaných odborníkov, ktorí môžu našu krajinu reprezentovať na európskej úrovni,“ skonštatoval vedúci ÚV SR Michal Luciak.

Prihlásení uchádzači majú dlhoročné skúsenosti v oblasti auditu, práva či poradenstva, viacerí z nich pracovali, prípadne stále pôsobia v medzinárodných inštitúciách. Je medzi nimi napríklad aj europoslanec Ivan Štefanec. O funkciu chce zabojovať aj Vladimír Cisar, Branislav Ďurajka, Igor Hirsch, Katarína Kaszasová, Lucia Kašiarová, Milan Krištof a Andrej Minarovič.

SR Bratislava NRSR parlament, Ľudovít Ódor Čítajte viac Vláda ohlásila lov talentov, za hranicami ich je celá armáda

Životopisy jednotlivých kandidátov sú zverejnené na webe vlády SR. Ich verejné vypočutie pred odbornou komisiou na čele s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomírom Andrassym sa uskutoční 19. júna o 9.00 h v priestoroch Úradu vlády SR. Sledovať ho bude možné aj on-line, otázky na kandidátov bude môcť klásť aj verejnosť.

Posledným kandidátom SR na člena EDA bol poslanec Národnej rady SR Martin Klus, ktorého výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu odporučil plénu neschváliť za člena EDA. Klusovu nomináciu napokon vláda stiahla po tom, ako sa vzdal kandidatúry.

EDA je od roku 1977 nezávislým externým audítorom Európskej únie. Úlohou dvora audítorov je kontrolovať, či finančné prostriedky Európskej únie sú používané zákonným a hospodárnym spôsobom.

Ako v minulosti spomenuli v statuse na sociálnej sieti analytici z Dáta bez pátosu, tak mesačný plat na tejto pozícii sa pohybuje na úrovni skoro 25-tisíc eur. Vypočítali, že pri 22 pracovných dňoch to bude na úrovni cez 1000 eur denne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky dvor audítorov