Rekordný počet Slovákov plánuje ísť k moru. Zverejnili zaujímavý prieskum

Približne 70 % ľudí na Slovensku plánuje tento rok letnú dovolenku. Rekordný počet ich chce vycestovať na európske morské pláže, do zahraničia sa chystá 46 % populácie. Na Slovensku mieni dovolenkovať tretina obyvateľov. To sú hlavné výsledky reprezentatívneho prieskumu na vzorke tisíc respondentov.

14.06.2023 17:17
Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Po posledných letných sezónach, kedy bolo cestovanie ovplyvnené pandémiou COVID-19, sú dovolenkové plány omnoho konkrétnejšie ako v rokoch 2020 až 2022. Dovolenku už má objednanú alebo aj zaplatenú 21 % osôb z celej populácie krajiny, čo je takmer tretina z tých, čo letnú dovolenku plánujú. Konkrétnejšie plány, ako stráviť tohtoročné leto, má ďalších 17 % Slovákov. Letnú dovolenku plánuje, ale ešte ju nestihlo zorganizovať či hlbšie premyslieť 31 % respondentov.

dubrovnik, Čítajte viac Porovnali ceny chorvátskej zmrzliny. Ak sa tam chystáte na dovolenku, pripravte si peňaženky

„Polovica potenciálnych letných dovolenkárov tak stále nie je o svojej dovolenke ešte úplne rozhodnutá. Kým v minulých rokoch sťažovala rozhodovanie neistá pandemická situácia, tento rok rozhodnutia ovplyvňuje vysoká inflácia a pokles reálnych príjmov," uviedol managing partner Go4insight Rastislav Kočan. Na letnú dovolenku plánujú ísť v najväčšej miere rodiny s deťmi, zhruba pätina ich už má dovolenku objednanú alebo aj zaplatenú. Naopak, na dovolenku neplánujú ísť väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov.

Chorvátsko chce v lete navštíviť 14 % z celej populácie a viac ako štvrtina tých, čo plánujú letnú dovolenku v zahraničí. „Chorvátsko tak zostáva našou jednoznačne najobľúbenejšou zahraničnou destináciou. Veľké množstvo Slovákov sa tento rok chystá do Talianska," priblížil Kočan s tým, že tam plánuje ísť 7 % ľudí. Podobne veľký záujem je aj o Grécko a Turecko.

Zvýšená túžba po dovolenkovaní pri mori podľa výsledkov prieskumu nebude znamenať znížený záujem o domáci cestovný ruch. Dovolenku na Slovensku plánuje približne rovnaký podiel ľudí ako v minulom roku, teda tretina obyvateľov. Slovensko tak zostáva najčastejšou letnou destináciou Slovákov. Dovolenkovať na Slovensku však plánuje menej ako polovica tých, ktorí dovolenku cez leto plánujú.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Slovensko #dovolenky