Poslanci odklepli dôchodcom štedré zmeny: zvýšia sa mimoriadne penzie, rodičovský bonus dostane viac seniorov

Poslanci dôchodcom odklepli mimoriadne zvýšenie dôchodkov, penzie sa budú zvyšovať už od júla tohto roku.

25.05.2023 05:00
SR Bratislava NRSR parlament 90. schôdza BAX Foto: ,
Na snímke zľava poslanci Národnej rady SR (NRSR) Erik Tomáš (Nezaradený) a Ján Richter (SMER-SD) počas rokovania na 90. schôdzi parlamentu
debata (35)

Parlament sa pre mimoriadne rozdávanie dôchodcom rozhodol krátko pred voľbami. Mechanizmus mimoriadneho zvyšovania penzií schválili zákonodarcovia už skôr v tomto roku, no rozhodli sa posunúť účinnosť tohto opatrenia na skorší dátum.

Mimoriadna valorizácia sa aktivuje v prípade, že cenová hladina rýchlo stúpa. Ak Štatistický úrad zistí, že inflácia od posledného zvýšenia dôchodkov presiahla úroveň päť percent, oznámi to Sociálnej poisťovni, ktorá dva mesiace na to začne vyplácať vyššie dôchodky. Tento postup sa nebude uplatňovať v poslednom štvrťroku, lebo tam už bude od 1. januára vstupovať do hry riadna valorizácia.

Video
Ako sa správajú Slováci pri dramatickom zdražovaní a aké chyby robia?" Odpovedá expert na správanie sa zákazníkov Matej Šucha zo spoločnosti Mindworx. Premiéra 25. 11. 2022.

Rozdajú stovky miliónov

Inštitút mimoriadnej valorizácie dôchodkov mal byť podľa už skôr schváleného návrhu účinný od 1. januára, no poslanec Erik Tomáš (Hlas) priniesol do parlamentu pozmeňovací návrh, ktorý účinnosť tohto ustanovenia posunul už na júl. Výsledkom je, že už od júla sa dôchodkové dávky zvýšia o 10,6 percenta, v priemere o 61 eur.

Erik Tomáš pozmeňovací návrh avizoval už skôr. V pôvodnom návrhu sa totiž nachádzal nesprávny výpočet valorizácie, ktorý by konkrétny rast cien zohľadňoval dvakrát. Pozmeňovací návrh teda hovorí, že obdobie, ktoré je rozhodujúce pre posúdenie tempa rastu cien, sa začne mesiacom, ktorého sa už predchádzajúca valorizácia netýkala.

Michal Horváth Čítajte viac Nový minister financií: Verejné financie sa vymkli spod kontroly, musíme konať

Už predtým schválená novela vyvolala búrlivú diskusiu. Už predchádzajúca novela totiž menila spôsob, akým sa dôchodky valorizujú. Rozhodujúcim obdobím už nie je polrok, ale deväť mesiacov. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť po schválení novely upozornila, že zmena referenčného obdobia môže spôsobiť, že sa budú dôchodky zvyšovať pomalšie. Pozmeňujúci návrh Erika Tomáša teda obsahuje aj návrh na to, aby sa valorizácia od 1. januára 2024 teoreticky vypočítavala na základe šesťmesačného, nie deväťmesačného horizontu. Pôvodný výpočet sa použije v prípade, ak tempo rastu cien za šesť mesiacov bude vyššie ako tempo rastu cien za deväť mesiacov.

Zmeny v dôchodkovom systéme podporil parlament presvedčivou väčšinou, za návrhy zmien hlasovalo 114 poslancov a poslankýň. K mimoriadnej valorizácii pre dôchodcov sa na sociálnych sieťach okrem Erika Tomáša prihlásil aj predseda hnutia OĽaNO a expremiér Igor Matovič, ktorý to interpretuje ako úspech rozpadnutej koaličnej väčšiny. Video na sociálnych sieťach odštartoval tým, že sa chce za celý parlament pochváliť, no podľa neho je to pochvala najmä pre hnutie OĽaNO. „Dnes sme podporili veľmi peknú vec, budú mať z toho osoh naši rodičia, najmä teda starí rodičia,“ poznamenal Matovič. Erik Tomáš pomoc dôchodcom vníma ako vlastný úspech. Podľa neho sa Matovič chváli „zvýšením dôchodkov, ktoré presadil Hlas“.

Podľa poslanca Petra Cmoreja (Saska) je pozmeňovací návrh „babráctvo Erika Tomáša“. Cmorej návrhu vyčíta, že mu chýba vyčíslenie dosahov na verejné financie a sám cenu mimoriadnej valorizácie vyčíslil na šesťsto miliónov eur.

Cmorej kritizuje najmä to, že do parlamentu prichádzajú pozmeňovacie návrhy krátko pred ich schvaľovaním, bez riadnej diskusie a vyčíslenia dosahov. „V médiách prebehla veľká kritika, že sa takéto zmeny nemajú prijímať bez akejkoľvek diskusie, bez toho, aby ich niekto prepočítal, aby to niekto skontroloval, bez toho, aby sa k tomu niekto mal šancu vyjadriť,“ povedal Cmorej. „Toto je legislatívna vražda,“ dodal. Napriek tomu aj samotný Cmorej a ďalší poslanci Sasky návrh napokon podporili.

Bokom ostali stáť poslanci Demokratov, ktorí návrh nepodporili. „Je to maximálne nezodpovedné,“ poznamenal Heger. Schválenie zákona považuje za politickú predvolebnú kampaň. „Dnes, žiaľ, zvíťazili populisti, ktorí sa sebecky rozhodli naháňať popularitu pred voľbami a ignorovať, čo to spraví s budúcnosťou verejných financií,“ poznamenal v utorok.

Ako rastú dôchodky?

2018

Dôchodcom sa budú zvyšovať dôchodkové dávky (okrem vyrovnávacieho príplatku) o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, najmenej však o pevnú sumu určenú ako dve percentá z priemernej sumy dôchodku.

2019

Dôchodok sa zvýšil buď o dôchodkovú infláciu alebo o pevnú sumu, podľa toho, čo je výhodnejšie. Dôchodcovská inflácia dosiahla 2,6 percenta.

2020

Platí rovnaký systém ako v predchádzajúcom roku. Dôchodcovská inflácia dosiahla 2,9 percenta.

2021

Dôchodky sa zvyšovali o 2,6 percenta alebo o pevnú sumu.

2022

Valorizáciu určila dôchodcovská inflácia na úrovni 1,3 percenta.

2023

V tomto roku sa už prejavovala vysoká miera inflácie a dôchodky sa tak posilnili o 11,8 percenta.

Júl 2023

Prišla mimoriadna valorizácia. Dôchodky stúpnu o 10,6 percenta.

2024

V systéme zostane možnosť valorizovať dôchodky mimoriadne. Stane sa tak v prípade, že dôchodková inflácia presiahla od poslednej valorizácie päť percent.

2025

Dôchodcovská inflácia sa bude vypočítavať z priemeru za deväť mesiacov, nie za šesť. Tento systém má dôchodcov reálnejšie chrániť pred zdražovaním a nemali by vznikať cenové šoky.

Zmeny v rodičovskom príspevku

Zvyšovanie sa netýka len dôchodkov, prešiel totiž pozmeňujúci návrh Petry Krištúfkovej, ktorý zvyšuje rodičovský príspevok. Od augusta 2023 by sa mal zvýšiť pre deti pracujúcich rodičov na 473,30 a pre tých, čo nepracovali, na 345,20 eur.

V tomto roku bude táto zmena stáť štátnu kasu 35 miliónov eur, v ďalšom roku Krištúfková dosahy vyčíslila na 41 miliónov eur a v roku 2025 to znamená mínus pre rozpočet na úrovni 52 miliónov eur. „Predčasné zvýšenie rodičovského príspevku pokladám za veľmi dôležité, vzhľadom na vysokú infláciu, ceny potravín a zvýšenie cien všetkých životných nákladov,“ poznamenala k vlastnému návrhu Krištúfková. Nové sumy sa k rodičom dostanú od septembra.

Širší rodičovský dôchodok

Okrem toho Milan Krajniak spoločne s ďalšími poslancami hnutia presadil rozšírenie rodičovského dôchodku. Časť zo svojich odvodov budú môcť priamo svojim rodičom posielať aj policajti, hasiči a vojaci.

Pri výpočte sumy rodičovskej penzie sa vychádza z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Suma rodičovského dôchodku je zastropovaná, počíta sa najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Pri priemernej hrubej mzde za rok 2021 vo výške 1 211 eur maximálny rodičovský dôchodok v tomto roku dosiahne 21,80 eura mesačne pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok svojim rodičom môžu dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahuje 1 453,60 eura a viac.

Tento druh pracujúcich doteraz nemal právo na poukázanie rodičovského dôchodku, keďže tieto špeciálne zložky štátu majú vlastný systém zabezpečenia na dôchodok.

„Sociálna poisťovňa nevedela tento problém sama vyriešiť, keďže majú vlastný dôchodkový systém a neplatia odvody do sociálnej poisťovne. Som veľmi rád, že parlament dnes podporil zákon, ktorý tento problém rieši a títo rodičia dostanú rodičovský dôchodok, na ktorý majú ústavné právo,“ poznamenal Milan Krajniak.

Viac informácií pre občanov

Okrem toho prešli aj ďalšie zmeny, ktoré sa dotknú fungovania Sociálnej poisťovne. Tá bude od 1. januára viesť virtuálny osobný účet poistenca. Ľudia tak budú dostávať prognózu výšky dôchodku. Ľuďom vo veku do päťdesiat rokov poisťovňa pošle takýto výpis raz za päť rokov, starší poistenci dostanú takúto informáciu každý rok. Tento pozmeňovací návrh tiež prešiel Milanovi Krajniakovi.

Prešiel aj návrh Petra Kremského (OĽaNO), ktorý počíta s tým, že vznikne register firiem, ktoré majú nedoplatky v Sociálnej poisťovni. Zamestnanec sa tak dozvie, že za neho jeho zamestnávateľ neplatí odvody, hoci by mal. Ak je firma neplatič, môže zamestnancovi spôsobiť nepríjemnosti napríklad pri žiadosti o dôchodok. Podľa nových pravidiel informáciu o nedoplatku dostane aj samotný zamestnanec do štrnásť dní od zverejnenia a bude môcť túto situáciu riešiť.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #novela #valorizácia dôchodkov