Dostanú domácnosti novú pomoc? Vláda určila sumy podľa ktorých sa rozhodne

Vláda schválila definíciu zraniteľnej domácnosti v súvislosti so zvýšenými cenami energií. Tento krok je potrebný na poskytovanie štátnej pomoci pri úhrade zvýšených výdavkov na energie.

12.05.2023 15:53
energia, merače Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zvýšené náklady na spotrebu energií má takýmto domácnostiam štát pokryť tak, že bude dodávateľom energií kompenzovať rozdiel medzi trhovou hodnotou energií a limitom určeným vládou. Ide o pomoc z eurofondov z iniciatívy SAFE. Podľa tejto iniciatívy sa môžu financovať výdavky energetickej krízy vo výške 100 % z eurofondov. Maximálny limit pre Slovensko na tieto výdavky z eurofondov je 1,46 miliardy eur.

Ak domácnosť tvorí jedna dospelá osoba, zraniteľnou domácnosťou je vtedy, ak má čistý mesačný príjem do 1 061 eur. Ak je však takouto osobou starobný dôchodca alebo osoba dlhodobo neschopná pracovať zo zdravotných dôvodov, ako zraniteľná osoba môže mať čistý príjem do 1 142 eur. V prípade domácnosti, ktorú tvorí jedna dospelá osoba a jedno nezaopatrené dieťa do 14 rokov, hranica čistého príjmu dosahuje 1 484,60 eura. Zraniteľnou domácnosťou s jednou dospelou osobou a dvomi nezaopatrenými deťmi do 14 rokov je tá domácnosť, ktorej čistý príjem nepresahuje 1 827,20 eura.

Hirman, Čítajte viac Bez ruského plynu? Slovensko má zmluvu s Gazpromom až do roku 2034, sankcie sú likvidačné

Domácnosť s dvomi dospelými osobami, ktoré nie sú starobnými penzistami, ani nie sú dlhodobo neschopné pracovať zo zdravotných dôvodov, môže mať čistý mesačný príjem do 1 591,50 eura. Ak je však aspoň jedna dospelá osoba starobným dôchodcom alebo dlhodobo nemôže pracovať zo zdravotných dôvodov, ako zraniteľná domácnosť môže mať čistý príjem do 1 713 eur. Domácnosť s dvomi dospelými osobami a jedným nezaopatreným dieťaťom do 14 rokov sa považuje za zraniteľnú, ak jej čistý mesačný príjem nepresiahne 2 055,60 eura. Aby bola považovaná za zraniteľnú domácnosť s dvoma dospelými a dvoma deťmi mladšími než 14 rokov je zraniteľnou domácnosťou vtedy, ak jej čistý súčasný príjem je najviac 2 398,20 eura.

Jednočlenná domácnosť s jednou dospelou osobou je považovaná za zraniteľnú napríklad v odvetviach stavebníctva, veľkoobchodu a maloobchodu, ako aj v zdravotníctve a sociálnej pomoci. Vo vysokopríjmových odvetviach, ako sú napríklad informácie a komunikácia, alebo finančné a poisťovacie činnosti, sa jednočlenná domácnosť s príjmom z priemernej mzdy v odvetví za zraniteľnú považovať nebude, keďže jej čistý mesačný príjem presiahne hranicu čistého mesačného príjmu stanovenú pre zraniteľnú domácnosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosti #ceny energií