Prvé problémy s rodičovským príspevkom? Sociálna poisťovňa prezradila dôchodcom viac ako mala, tvrdia kritici

Od začiatku tohto roka platí rodičovský bonus - novinka z dielne ministerstva práce zavádza prispievanie peňazí pracujúcich detí svojim rodičom v penzii. Tým pádom však na základe odvedenej sumy sa rodičia dozvedia, koľko ich deti zarábajú.

11.05.2023 10:56 , aktualizované: 14:44
sociálna poisťovňa Foto: ,
Budova sociálnej poisťovne.
debata (14)

Podľa daňových poradcov mala Sociálna poisťovňa porušiť zákon. Problém spočíva v tom, že v rozhodnutí o priznaní rodičovského príspevku uvádza inštitúcia aj vymeriavací základ detí dôchodcov, na svojom webe o tom informuje RTVS. Poisťovňa doručuje rozhodnutia s citlivým obsahom ako obyčajnú listovú zásielku.

Poznatky o zárobkoch pritom poisťovňa čerpá z daňových priznaní. „Informácia o vymeriavacom základe detí dôchodcu je daňovým tajomstvom,“ priblížila pre web v tejto súvislosti daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová.

„Ľudia sa sťažujú na to, že akým právom sa toto daňové tajomstvo dostáva takýmto spôsobom na verejnosť. Je to v podstate otvorené pre všetkých členov rodiny. A vôbec pre každého a robí to veľké problémy,“ povedala Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska.

Martin Kontúr, Ide o peniaze Čítajte viac Prichádzajú zásadné zmeny v dôchodkovom sporení. Sociálna poisťovňa vysvetľuje, koho sa dotknú a čo znamenajú

Sociálna poisťovňa sa však voči obvineniam bráni, tvrdí totiž, že „Podľa Zákona o sociálnom poistení sa pre poskytnutie vymeriavacieho základu nevyžaduje súhlas dotknutej osoby. Z dôvodu „preskúmateľnosti“ je Sociálna poisťovňa povinná uviesť skutočnosti, ktoré boli podkladom na rozhodnutie. V tomto prípade je to aj vymeriavací základ dieťaťa. Nie je možné stotožniť sa s tvrdením, že porušujeme daňové tajomstvo,“ reaguje na tvrdenia daňových poradcov hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Čo sa týka vymeriavacieho základu zamestnanca, poisťovňa pripomína, že ho neposkytuje Finančné riaditeľstvo SR, ale zamestnávateľ na účely platenia poistného. „Vymeriavací základ na platenie poistného, z ktorého sa určuje suma rodičovského dôchodku (ak bolo zaplatené poistné), určuje Sociálna poisťovňa, pričom nejde o rovnakú hodnotu, ako je základ dane,“ doplnila Sociálna poisťovňa.

Orda Oravcová obhajobe oponuje a hovorí, že neobstojí. Dopĺňa, že predpis bude nutné zmeniť takým spôsobom, aby si správnosť vymeriavacieho základu skontrolovali samotné deti poberateľov dôchodkov.

Video
Elektronický účet poistenca v relácii Ide o peniaze exkluzívne predstavuje generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. Premiéra 8. 12. 2022.

RTVS tiež upozorňuje na to, že poisťovňa rozhodnutia doručuje ako obyčajnú listovú zásielku. "Napriek tomu, že obsahujú informácie o daňovom tajomstve,“ dodáva Orda Oravcová. Podľa daňovej poradkyne by písomnosť mala byť doručovaná do vlastných rúk.

Podľa Sociálnej poisťovne však ide aj v tomto prípade o štandardný postup, ktorý rovnako určuje Zákon o sociálnom poistení pričom poisťovňa sa ním riadi. „Zákon presne určuje, ktoré rozhodnutia Sociálna poisťovňa doručuje ako doporučenú zásielku s doručenkou. Tento spôsob zasielania sa netýka rozhodnutia o rodičovskom dôchodku,“ uzatvára inštitúcia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #rodičovský príspevok