Vlčanovo dotačné prasiatko. Bankár to skúsil v politike

Stolička ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je na Slovensku jednou z najnebezpečnejších. Od roku 1989 sa na nej vystriedalo 13 mužov a žien, ale väčšina z nich veľa vody nenamútila.

06.05.2023 08:00
Samuel Vlčan Foto: ,
Odchádzajúci poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽaNO)
debata (8)

Niekedy sa zdalo, že politické strany vyťahovali odborníkov na poľnohospodárstvo ako čarodeji z klobúka. Minister Samuel Vlčan prišiel po Jánovi Mičovskom, ktorého hlavným nepriateľom bola repka, a zdalo sa, že tento muž, pôvodným povolaním bankár, má zmysel pre racionalitu. Tiež je však iba človek.

Podnikať na Slovensku a potom ísť do politiky je nebezpečné. Vlčan to prvý raz zistil, keď sa na prelome rokov 2021 a 2022 zastal svojho štátneho tajomníka Milana Kyseľa. Ten získal pre svoju rodinnú farmu nadštandardne vysokú dotáciu. Opozícia už vtedy volala po Vlčanovej hlave, ktorý sa Kyseľa vehementne zastával. Minister kauzu ustál, padol len štátny tajomník.

Čaputová Čítajte viac Prezidentka oznámila, kedy sa rozhodne, čo s Vlčanom. Opozícia volá po úradníckej vláde

No už vtedy sa začali šíriť reči o Vlčanovom podnikaní v odpadovom hospodárstve. Keď sa teraz ukázalo, že spoločnosť Reko Recycling je úspešným uchádzačom o štedrú štátnu podporu, ocitol sa minister pôdohospodárstva ako nahý v tŕní. Sú veci, ktoré sa v politike neodpúšťajú. To, že s kauzou prišla strana Smer – SD, je do istej miery najmä z pohľadu nedávnej minulosti symbolické.

V prvej Ficovej vláde padol pre dotácie na pestovanie tabaku vtedajší štátny tajomník v rezorte pôdohospodárstva Marián Záhumenský. Ten sa ocitol v chúlostivej situácii: pred vstupom do politiky farmárčil, a nech vysvetľoval, ako vysvetľoval, že farma, ktorú v danej chvíli neviedol, má nárok na podporu, išiel z funkcie dolu.

Vlčan sa dostal do podobnej slepej uličky. Bez ohľadu na to, či prezidentka jeho abdikáciu prijme, alebo nie, do histórie vojde ako politik, ktorého si ľudia viac zapamätajú s dotačnou kauzou, než ako ministra, ktorý spriechodnil korupčnými kauzami zaťaženú Pôdohospodársku platobnú agentúru. To je vari najdôležitejší prínos jeho ministrovania. Zaviedol napríklad cenové katalógy, ktoré umožnia poľnohospodárom realizovať potrebné investície bez toho, aby museli platiť sprostredkovateľské provízie pri organizovaní verejného obstarávania.

Rozpaky môže vyvolávať aj vyšetrovanie ešte stále čerstvej kauzy ukrajinské obilie, kde síce prítomnosť pesticídov v pšenici arbitrážne laboratórium v Kodani potvrdilo a zadržané obilie má ísť na likvidáciu, ale medzi ľuďmi zostáva množstvo nezodpovedaných otázok.

Tou kľúčovou je, či je Slovensko vôbec schopné nájsť po septembrových voľbách človeka s odbornou a morálnou autoritou, ktorá zjednotí rozhádaných malých a veľkých poľnohospodárov a rozbehne program oživenia upadajúceho. Nateraz sa ukazuje, že politika, ktorá je vecou verejnou, si stále nevie poradiť s čistotou podnikania na roli dedičnej.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #odstúpenie #Samuel Vlčan