Prezidentka oznámila, kedy sa rozhodne, čo s Vlčanom. Opozícia volá po úradníckej vláde

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) ponúkol svoju funkciu po tom, čo sa ukázalo, že jeho firma má dostať dotáciu vo výške 1,4 milióna od rezortného kolegu - ministra životného prostredia Jána Budaja (Demokrati). Na zákazku upozornila v stredu opozičná strana Smer. Okamžite sa na dočasne povereného ministra Vlčana zniesla vlna kritiky za to, že ako politikovi mu dotáciu prihralo ministerstvo vo vláde, ktorej je sám členom.

04.05.2023 14:01 , aktualizované: 18:14
Čaputová Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (171)

Podstata zákazky spočíva v tom, že Vlčanova firma Reko Recycling má dostať 1,4 milióna na ekologizáciu skládky odpadov. O peniaze sa pritom uchádzalo osem firiem, pričom uspela iba jediná. Výzva bola spolufinancovaná z eurofondov. Podľa registra partnerov verejného sektora Vlčanova firma VS Consulting vlastní 55-percentný podiel vo firme Reko Recycling.

VIDEO: Kultúra hejtu, závisť k bohatým. Prečo Vlčan ponúka funkciu?.

Video

Rozhodnutie Vlčana premiér Heger rešpektuje. „V najbližších dňoch budem rokovať s pani prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám,“ oznámil Heger v krátkom stanovisku. Prezidentka vyhlásila, že spolu s Hegerom sa začiatkom budúceho týždňa rozhodne, čo bude s Vlčanom.

Vlčan sa vo štvrtok bránil, že vo firme nevykonával manažérsku kontrolu. Povedal, že už keď sa stal štátnym tajomníkom v rezorte pôdohospodárstva, prestal s ľuďmi z firmy komunikovať. Preto ani nemal vedomosť, že dotáciu od Budaja dostal. Porušenie zákona však nevidí.

Samuel Vlčan Čítajte viac U Budaja odklepli 1,4 miliónovú dotáciu pre Vlčana. Heger je pripravený konať, Remišovej sa vraj vyhrážal

„Porušenie zákona nevidím. Nevidím ani porušenie žiadnych etických princípov. No zotrvávaním vo svojej funkcii nechcem spôsobovať problémy komunite ľudí na južnom Slovensku a nechcem ani, aby boli moje výsledky na pozícii ministra znevažované, preto som sa rozhodol, že nie som prilepený na stoličku ministra a požiadam o odobratie poverenia pani prezidentku,“ povedal vo štvrtok Vlčan.

Peniaze si nechá

Na otázku, či sa vzdá okrem funkcie aj peňazí, Vlčan povedal, že jeho firma zatiaľ žiadne peniaze nedostala. „Táto firma pripravila kvalitný projekt na čerpanie eurofondov, aby asi 120-tisíc ľudí na Žitnom ostrove mohlo kvalitne nakladať s komunálnym odpadom,“ bránil sa minister. „Z tých peňazí nikto nezbohatne a už vôbec nie moja rodina,“ dodal. Tvrdí, že k dotácii je už načerpaný úver, ktorý sa bude dlhé roky splácať. Hovorí, že nikdy sa netajil tým, že Reko Recycling spoluvlastnil. Spoločnosť prevzal od maďarských majiteľov v roku 2017.

Pozrite si tlačovú konferenciu ministra Vlčana:

Vyše milióna príde firme na účet koncom roka, vtedy už v politike nebudem, povedal o sebe Vlčan. Dotáciu vrátiť nechce, lebo vo firme nevykonáva žiadnu exekutívnu funkciu. „Prečo by tá firma mala urobiť späťvzatie žiadosti? Chcete, aby tie peniaze zostali nevyužité a vrátili sa do Bruselu?“ opýtal sa rečnícky.

Od spoločníka vo firme vedel, že hľadá peniaze z úveru od banky, a netušil, odkiaľ zoženie ďalšie peniaze. „Dozvedel som sa to až z tlačovej správy ministerstva životného prostredia. Len včera (v stredu – pozn. red.) som sa telefonicky spojil so spolumajiteľom, ktorý má na starosti firmu,“ hovoril Vlčan.

Opozícia chce aj Budajovu hlavu a úradnícku vládu

Budajov rezort, ktorý Vlčanovi dotáciu pridelil, tvrdí, že o peniazoch vraj vedomosť nemal. Ďalej sa bránil, že len čo sa o tejto dotácii dozvedel, vyzval Vlčana, aby od zákazky odstúpil. „Vo vláde nie je žiaden chaos, pán Vlčan odchádza a ja projekt podrobím prísnej kontrole. Až po úroveň orgánov Európskej komisie preveríme každý jeden krok,“ vysvetľoval kauzu Budaj. Ubezpečil, že vykoná audit v sekcii environmentálnych programov.

„Zatiaľ podľa mojich zistení neurobil nikto z pracovníkov ministerstva nijakú chybu. Nemám ani vedomosť, že by za niečo pán Vlčan loboval,“ bránil ho kolega z vlády Budaj. Nestotožňujem sa s tým, aby člen vlády podnikal so štátom a nevedel by o tom premiér či verejnosť, dodal Budaj. Sám nevidí dôvod vyvodiť politickú zodpovednosť.

Budaj hovorí, že Vlčanova firma dvakrát výzvu upravovala. Napríklad dve iné firmy na ďalšie doplňujúce dotazy ani nereagovali, ostatné neuspeli tiež, a preto zvíťazila spoločnosť Reko Recycling. Vláda je od decembra 2022 v demisii a ministri vykonávajú svoje funkcie vďaka povereniu od prezidentky. Do funkcie Vlčana vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová na začiatku júna 2021. Vlčan predtým pôsobil v bankovom sektore.

Kauzy sa okamžite chytil opozičný Smer a Hlas. Líder Hlasu Peter Pellegrini chce aj hlavu Jána Budaja. „Odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu,“ povedal Pellegrini.

Pre Smer je neprijateľné, že Vlčan len odíde z funkcie, ale dotáciu by si jeho firma nechala. Fico to označil za typický obraz biedy vládnutia za posledné tri roky. Vlčan podľa neho klamal, keď povedal, že o projekte prakticky nič nevie. Považuje to za evidentné rodinkárstvo, kde došlo k porušeniu všetkých etických pravidiel.

Kritizovali ho aj vlastní

Vlčana nekritizovala iba opozícia. Najhlasnejšie sa proti nemu ozvala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová. Tá ešte v stredu vyhlásila, že Vlčan ju údajne vydieral trestným oznámením. Následne ho vyzvala, aby dotáciu vrátil. „Odchod z funkcie je to najmenej, občanom vôbec nepomôže, ak odíde z funkcie s miliónovou dotáciou pre svoju firmu. Minimálnym prejavom slušnosti je, aby sa bezodkladne vzdal nároku na dotáciu. To by bol signál pre občanov, že to s dôveryhodným spravovaním rezortu a verejných financií myslí vážne,“ reagovala ministerka Remišová.

Predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina) sa Vlčana zastal. Myslí si, že jeho odchod z funkcie spôsobí nervozitu a nespokojnosť farmárov. „Niekto tú žiadosť poslal, ale niekto tú žiadosť vyhodnotil a ten prísľub niekto musel dať. Nech sa postaví pred kamery ten, kto prísľub dal. Nech povie, na základe čoho bola dotácia prisľúbená, či to bolo oprávnené alebo neoprávnené,“ povedal Karahuta novinárom v parlamente.

Líder OĽaNO Igor Matovič očakáva od ministrov vysvetlenia. Zároveň očakáva, že Vlčan ako minister skončí. „Žiadosť Samuela Vlčana o uvoľnenie z funkcie ministra pôdohospodárstva považujeme len za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy, v ktorej sa ocitol nominant Eduarda Hegera,“ myslí si Matovič.

Paradoxná situácia

Keďže je vláda v demisii, nastáva paradoxná situácia. Vlčan totiž musí požiadať o zrušenie poverenia viesť rezort. To mu musí odobrať prezidentka Zuzana Čaputová na návrh premiéra Eduarda Hegera. Vláda je v súčasnosti odvolaná, hlava štátu si musí vyberať náhradu spomedzi existujúcich ministrov. Teoreticky by tam mohli byť aj štátni tajomníci tohto rezortu, ak by sa uvažovalo o vymenovaní novej vlády, povedal pre TA3 ústavný právnik Vincent Bujňák. Je nemysliteľné, aby funkciu dostal premiér Heger, pretože ten už „zaskakuje“ na niekoľkých ďalších ministerstvách, dodal Bujňák.

8. júna 2021: Vymenovanie do funkcie

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. V kresle šéfa rezortu strieda Jána Mičovského, ktorý tento post zastával po parlamentných voľbách v roku 2020. Mičovský podal demisiu po podozreniach z korupcie u svojej nominantky v Slovenskom pozemkovom fonde.

15. októbra 2021: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala späť úplnú akreditáciu

Udelenie úplnej akreditácie pre PPA bola jedna z najvýznamnejších úloh ministra Vlčana počas jesene 2021. PPA mala viac ako rok iba podmienečnú akreditáciu vzhľadom na to, že sa s PPA spájali korupčné škandály. To, že mala PPA len podmienečnú akreditáciu, znamenalo, že agentúra nemohla plnohodnotne vyhodnocovať žiadosti a vyplácať platby. Pozastavené platby boli vo výške zhruba 60 miliónov eur.

4. januára 2022: Štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Milan Kyseľ končí vo funkcii

Kyseľ skončil vo funkcii v reakcii na to, že farma Rimanec, v ktorej bol Kyseľ v minulosti konateľ, dostala od štátu dotáciu na chov ošípaných vo výške 27-tisíc eur. Táto firma pritom chovala len šesť prasiat a na jedno zviera tak pripadla dotácia vo výške 4 500 eur. Vo funkcii bol od leta 2021. Novým tajomníkom sa v januári 2022 stal Martin Kováč, práve na návrh Samuela Vlčana. Vlčan dotáciu nikdy za problém nepovažoval. Už v januári minulého roku pre túto kauzu čelil výzvam na odstúpenie, no odmietol sa vzdať funkcie.

11. marca 2022: Minister podpísal dohodu s obchodníkmi o udržaní cien základných potravín

Zdražovanie potravín Vlčan riešil už na jar minulého roku. V marci sa s obchodníkmi dohodol na udržaní cenovej stability základných potravín. Dohoda sa týkala trinástich základných potravín.

26. mája 2022: Vlčan vymenoval Jána Marhefku za šéfa štátneho podniku Lesy SR

Táto nominácia vyvolala vlnu nevôle. Pred nástupom do funkcie bol Marhefka riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku. Krátko pred odchodom z funkcie podpísal kolektívnu zmluvu, na základe ktorej mal nárok na odstupné vo výške 60-tisíc eur. Odchádzajúci minister tak čelil výhradám, že do funkcie vymenuje manažéra, ktorý si dal vyplatiť „zlatý padák“. Vlčan kritiku odmietol s tým, že podpis kolektívnej zmluvy posúdilo aj právne oddelenie agrorezortu, ktoré nenašlo žiadne porušenie zákona.

30. júna 2022: Prvé odvolávanie v parlamente

Samuel Vlčan ustál odvolávanie v parlamente. Za jeho koniec na čele ministerstva zdvihlo ruku 42 poslancov, na odvolanie bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov. Mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej sa o odvolávaní Vlčana hovorilo, iniciovala strana Smer. Dôvodom bolo zdražovanie potravín. Minister čelil obvineniam, že na rast cien rezort dostatočne nereaguje.

Október 2022: Ďalšie problémy okolo PPA

Rezort pod vedením Samuela Vlčana opäť riešil problémy s PPA. Nadácia Zastavme korupciu upozornila, že PPA pod vedením Jozefa Kissa zamestnala na významnom poste vysokého manažéra Slavie Capital Juraja Kadnára, pre ktorého v minulosti aj pracoval. Slavia Capital figuruje v kauze dobytkár.

Január 2023: Zápas s cenami potravín

Vlčan sa musel zaoberať rastom cien potravín, v januári tohto roku pripúšťal, že na niektoré potraviny by mohla klesnúť daň z pridanej hodnoty. „Je, samozrejme, vždy problém, aby sme pokles DPH dostali do poklesu konečných cien pre spotrebiteľov. My vieme nastaviť kontrolné mechanizmy aj v obchodných reťazcoch, aj u agropotravinárov, aby sme toto odsledovali,“ poznamenal Vlčan. Vo februári už znižovanie DPH nebolo aktuálne.

17. marca 2023: Ministerstvo sa dohodlo s reťazcami na zastropovaní cien potravín

Vlčan oznámil, že ministerstvo sa s reťazcami dohodlo na tom, že počas nasledujúcich troch mesiacov nestúpnu ceny dohodnutého koša potravín. Ide celkovo o štyristo položiek. Strana Hlas – SD obvinila Vlčana z toho, že rezort uzavrel s reťazcami kartelovú dohodu.

12. apríla 2023: Problém so pšenicou z Ukrajiny

Vlčan musel riešiť problémy s dovozom z Ukrajiny, ktorá je zničená vojnou, a aj preto išlo o veľmi citlivý problém. Na Slovensku sa zistila dovezená pšenica z Ukrajiny, pri ktorej je podozrenie na zvýšené množstvo rezíduí pesticídov. Do konca tohto týždňa by mal byť známy výsledok analýzy, či rezíduá pri danej koncentrácii môžu mať vplyv na ľudské zdravie. Nasledovalo sprísnenie pravidiel narábania s ukrajinským obilím a následne zákaz dovozu agrokomodít. Vznikli obavy, že múka z Mlyna Kolárovo by mohla byť kontaminovaná, tieto obavy sa nepotvrdili. Pesticídy v obilí z Ukrajiny sa našli aj pri májových kontrolách.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Samuel Vlčan