Rusi chcú stlačiť infláciu, centrálna banka preto zvyšuje sadzby, sankcie ešte viac utlmia export

Ruská centrálna banka v piatok ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 7,5 %. Uviedla však, že možnosť zvýšenia úrokov zostáva otvorená vzhľadom na inflačné riziká. A znížila svoju koncoročnú prognózu inflácie o 50 bázických bodov a zlepšila odhad vývoja ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

28.04.2023 15:08
Rusko, Ukrajina, vojna, Srbsko, Vladimir Putin Foto: ,
Hrnčeky na kávu s obrázkami ruského prezidenta Vladimira Putina v predaji na hlavnej pešej ulici v centre Belehradu v Srbsku v pondelok 16. januára 2023. Od začiatku vojny na Ukrajine odišlo zo svojej vlasti do Srbska asi 200 000 Rusov.
debata (1)

Analytici takýto výsledok očakávali. A predpovedajú, že banka koncom tohto roka vyšle signál o svojej pripravenosti zvýšiť náklady na pôžičky.

V minulom roku koncom februára, po invázii ruskej armády na Ukrajinu, banka mimoriadne zvýšila úrokové sadzby až na 20 %. Následne ich začala znižovať, naposledy vlani v septembri. Odvtedy ich drží stabilné na úrovni 7,5 %, ale teraz zaujala tvrdší postoj (jastrabí). Poukázala pritom na inflačné riziká, vyplývajúce z vysokých a neukotvených inflačných očakávaní, výrazného nedostatku pracovnej sily a veľkého rozpočtového deficitu Ruska.

krym Čítajte viac Rusi urobili finančnú anektáciu Krymu. Stovky pobočiek tam otvorí líder v hypotékach pre vojakov

Banka uviedla, že na nadchádzajúcich stretnutiach zváži potrebu zvýšenia kľúčovej sadzby, aby sa inflácia v roku 2024 stabilizovala blízko jej cieľovej úrovne 4 %.

Medziročná miera inflácie v roku 2022 vyskočila na viac ako 20-ročné maximá. Priemerná miera inflácie dosiahla v minulom roku 11,9 %, čo je takmer trojnásobok oficiálneho cieľa centrálnej banky na úrovni 4 %. Ale už sa spomaľuje, keďže sa do nej premietol minuloročný bázický efekt.

Ruská centrálna banka už znížila svoju koncoročnú prognózu inflácie na 4,5 – 6,5 % z predchádzajúcich 5 až 7 % a zlepšila svoj odhad hospodárskeho rastu na rozpätie 0,5 – 2 % z predtým predpokladaného maxima 1 %.

Medzinárodný menový fond tiež predpovedá Rusku rast hospodárstva v roku 2023 po minuloročnom poklese o 2,1 %, hoci pokusy Západu o jeho izoláciu a nižšie príjmy z energií tlmia vyhliadky ekonomiky na ďalšie roky.

Banka vo vyhlásení uviedla, že sankcie Západu a finančné obmedzenia môžu ešte viac oslabiť dopyt po ruskom exporte, čo prispieva k inflácii prostredníctvom pohybov výmenných kurzov.

Revidovala tiež svoju prognózu prebytku bežného účtu Ruska v roku 2023 smerom nadol na 47 miliárd USD (42,56 miliardy eur) zo 66 miliárd USD.

Najbližšie zasadnutie o úrokových sadzbách je naplánované na 9. júna.
(1 EUR = 1,1042 USD)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Ruská centrálna banka