Zavádza sa plošná dotácia na obedy v materských a základných školách. Pozrite sa, kto má nárok

Od začiatku mája sa opätovne zavádza plošná štátna dotácia na obedy pre deti v materských a základných školách. Na každý obed dieťaťa v poslednom ročníku materskej školy štát prispeje sumou 1,40 eura, na obed žiaka prvého stupňa na základnej škole sumou 2,10 eura a na obed žiaka druhého stupňa na základnej škole sumou 2,30 eura.

28.04.2023 10:08
deti obedy školská jedáleň Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Plošné dotácie na stravu pritom nebudú mať vplyv na čerpanie daňového bonusu na dieťa. Rodič dieťaťa musí o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá nadobudne účinnosť od 1. mája tohto roka.

Nárok na štátnu dotáciu na stravu by mohlo mať od septembra tohto roka aj približne 11-tisíc žiakov prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý do parlamentu predložili poslanci NR SR za hnutie Sme rodina.

deti obedy školská jedáleň Čítajte viac Obedy zadarmo sú späť. Prínos je veľký, ukazujú štúdie. Schválili ich však „na hulváta“

Finančný vplyv legislatívneho návrhu je podľa nich zabezpečený z rozpočtu kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí. Zavedenie dotácie aj pre žiakov osemročných gymnázií si do konca tohto roka vyžiada 101,2 tisíca eur a v ďalších rokoch 303,6 tisíca eur ročne. Novela zákona má zrovnoprávniť deti, ktoré chodia na základnú školu a deti, ktoré študujú na osemročných gymnáziách a sú v rovnakom veku.

Dotáciu na stravu do konca apríla štát poskytuje v sume 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej škole, a odobralo obed. Dotáciu však v súčasnosti nevypláca plošne na všetky deti. Smeruje len na obedy pre deti z rodín v hmotnej núdzi alebo pre deti v materských a základných školách, v ktorých je v hmotnej núdzi najmenej polovica detí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #obed zadarmo