Hirman ohlásil nové dodávky plynu. Malá kaukazská krajina sčasti nahradí Rusko

Z Azerbajdžanu by mohlo do strednej a východnej Európy prichádzať navyše až päť miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu ročne. V stredu po rokovaní vlády to v rozhovore pre televíziu TA3 povedal dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

26.04.2023 15:26
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman.
debata (7)

Spresnil tak utorkovú (25. 4.) informáciu o podpise memoranda o porozumení medzi prepravcami plynu z Bulharska, Rumunska, Maďarska, Azerbajdžanu a Slovenska.

lng terminal Krk Čítajte viac Nákupy plynu budú spoločné a lacnejšie, s tým ruským sa už nepočíta. EÚ spúšťa Tinder v energetike

„Cez tieto prepojenia, ktoré už existujú medzi našimi krajinami, teda od Turecka cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko až na Slovensko, hovoríme o možnosti dodávok celkovo ročne až do piatich miliárd kubických metrov plynu pre všetky tieto krajiny, čo je celkom zaujímavý objem,“ povedal Hirman.

Minister zdôraznil, že plyn z Azerbajdžanu by eliminoval problémy s dodávkami z Ruska. Cenu plynu na Slovensku by tieto dodávky nijak neovplyvnili, nakoľko sa podľa Hirmana vždy odvíja od spotových cien na trhoch.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Karel Hirman