Nový prieskum ukázal nálady na Slovensku. Viac ako dve tretiny občanov pracujúcich si myslí, že sa im žije zle

Viac ako dve tretiny občanov pracujúcich na Slovensku si myslí, že sa na Slovensku žije zle. Takýto výsledok priniesol najnovší prieskum personálnej agentúry Grafton.

26.04.2023 11:39
penzia, dôchodok, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Deje sa tak napriek tomu, že nezamestnanosť stále klesá a z pracovných ponúk si občania môžu vyberať. Uvedené presvedčenie totiž nesúvisí so zlým pocitom zo svojej práce, ale so samotnou krajinou, životom v nej a jej smerovaním.

„Rovnaký prieskum sme realizovali súbežne na Slovensku aj v Česku, pričom aktuálna ekonomická situácia sa jasne premietla vo výsledkov v oboch krajinách. Bohužiaľ, na Slovensku vidíme jasnú nespokojnosť, ktorú prejavilo len 42 % pracovníkov u našich západných susedov,“ uviedol k výsledkom prieskumu riaditeľ personálnej agentúry Grafton a Gi Group pre Slovensko a Česko Martin Malo.

vláda heger mikulec Čítajte viac Štát dá najchudobnejším ľuďom 100 eur. Odborníci: je to málo

Naproti tomu spokojnosť v práci uvádza prevažná väčšina respondentov zo Slovenska. Takmer polovica v prieskume uviedla, že majú radosť zo svojej práce a istý typ lásky či pozitívneho citového vzťahu vyjadrilo ďalších 21 %. Neutrálny vzťah k svojej práci má asi štvrtina opýtaných, čo spolu tvorí až 92 % z celkovej vzorky. Veľmi podobná situácia panuje aj v susednej Českej republike.

„Lásku ku svojej práci najviac pociťujú zamestnanci z oblasti obchodu a marketingu, najmenej pracovníci z výroby, tzv. modré goliere. Je to zapríčinené tým, že ich sa kríza dotkla najviac. Najčastejšie sú nespokojní kvôli výške mzdy, ďalším faktorom je stres, prepracovanosť a príliš vysoké nároky na prácu, ako aj nemožnosť kariérneho postupu,“ uvádza Malo. Viac ako polovica všetkých pracovníkov udáva, že rutina je horšia ako stres a 41 % je presvedčených, že zmysluplná práca je viac ako mzda.

Výsledky prieskumu tiež ukázali, že spomedzi respondentov prišli približne 4 % o prácu a u pätiny dopytovaných prišlo k prepúšťaniu medzi ich kolegami. U necelej štvrtiny sa znížila mzda, a to v priemere o 10 %, 12 % prišlo o firemné benefity. Tri pätiny pracovníkov však nezaznamenali žiadne z vyššie uvedených obmedzení.

„Z nášho prieskumu tiež jasne vyplynulo, že pracovníci hľadajú v zamestnaní istotu. Preferujú pracovné miesto s pevným základom a stabilnou budúcnosťou, ako aj veľkú firmu s dobrým zázemím, či zamestnávateľa s hodnotným produktov alebo službou. Istotu v zamestnaní však nemá, ale chce, tretina bielych, 35 % modrých golierov a 22 % zamestnancov z IT,“ uzavrel Malo.

Personálna agentúra Grafton Slovakia vznikla v roku 2004 a v súčasnosti pôsobí v Bratislave, Nitre, Košiciach, Prešove a Žiline. Je súčasťou Gi Group Holding. Uvedený prieskum prebiehal formou dotazníka. Zapojilo sa do neho 1 825 respondentov, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku online populácie Slovenska z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, kraja a veľkosti bydliska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #peniaze #Grafton