Štát dá najchudobnejším ľuďom 100 eur. Odborníci: je to málo

Vláda v stredu schválila 100-eurové príspevky pre najchudobnejších ľudí. Ide o nariadenie prinášajúce peniaze domácnostiam, ktoré zatiaľ nedostali žiadnu inflačnú pomoc v čase nevídaného zdražovania. Peniaze dostane asi 50-tisíc ľudí, štát to bude stáť približne 5,5 milióna eur.

26.04.2023 10:55 , aktualizované: 16:34
vláda heger mikulec Foto: ,
Na snímke 142. rokovanie Vlády SR 22. marca 2023 v Bratislave.
debata (48)

Pomoc je podmienená niekoľkými podmienkami. 100 eur sa poskytne domácnostiam, ktorých priemerný mesačný príjem za posledných šesť mesiacov je najviac vo výške 1,81 násobku životného minima a ktorým nebola v roku 2022 poskytnutá pomoc vo forme dotácie na podporu humanitárnej pomoci, mimoriadneho zvýšenia sumy dávky alebo príspevku alebo formou 13. dôchodku.

V praxi peniaze dostane osoba s maximálnym príjmom 424 eur, v prípade dvojice bude hranica 720,29 eura, pri dvojici s dieťaťom pôjde o príjem 914,01 eura. Rozhodujúci bude priemerný mesačný príjem za posledných 6 mesiacov. Nárok na pomoc vznikne od 1. mája 2023.

O vyplatenie 100-eurového príspevku bude potrebné požiadať na príslušnom úrade práce a sociálnych vecí. „Pomoc vo výške 100 eur vyplatíme v júni,“ povedal po rokovaní vlády dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Inflácia v súčasnosti dosahuje 15 percent, pričom skoro polovicu výšky zdražovania ťahajú práve potraviny, na ktoré dávajú chudobnejší ľudia viac peňazí.

„Pomoc teda nedostane napr. domácnosť, v ktorej žijú manželia, z ktorých jeden je starobný dôchodca a bol mu vyplatený 13. dôchodok a druhým je osoba bez príjmu, alebo domácnosť, v ktorej žije osobný asistent, ktorému bola poskytnutá dotácia na podporu humanitárnej pomoci a ďalšia osoba bez príjmu. Vzhľadom na uvedené bude dotácia určená len pre domácnosti, ktoré neboli podporené žiadnym z opatrení, ktoré boli prijaté na zmiernenie dôsledkov vysokého rastu cien v roku 2022,“ píše sa v návrhu schváleného nariadenia.

Krajnika Čítajte viac Krajniak predstavil novú pomoc pre ľudí. Chce rozdávať 100 eurovky, pozrite sa, kto bude mať nárok

Pomoc dostane aj 515 detí

Druhou časťou pomoci bude 160-eurový príspevok „na obed alebo iné jedlo dieťaťu „v školopovinnom veku“, ktoré sa nemôže zúčastňovať vyučovania v základnej škole aj rodinám s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaným na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb. Dostane ho 515 takýchto detí a štát to bude stáť 82 400 eur.

Toto nariadenie tiež začína platiť od 1. mája 2023. Žiadosť o dotáciu 160 eur treba doručiť do 15. septembra. Jej vzor bude zverejnený na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do 15. augusta.

„Ovplyvnenou skupinou budú aj rodiny s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím, ak sú tieto deti odkázané na poskytovanie sociálnej služby vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb podmienených odkázanosťou (špecializované zariadenie, domov sociálnych služieb, rehabilitačné stredisko, zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár), u ktorých v niektorých prípadoch neprichádza do úvahy možnosť poskytnutia dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa,“ píše sa v dôvodovej správe návrhu.

Kto bude mať nárok na 100 eur

  • Nárok bude mať asi 50-tisíc ľudí
  • Mesačný príjem za posledných 6 mesiacov je najviac vo výške 1,81 násobku životného minima
  • Nebola mu poskytnutá dotácia na podporu humanitárnej pomoci
  • v roku 2022 nedostal žiadnu z doterajších foriem inflačnej pomoci

Odborníci: Je to málo

Vládou schválená pomoc je výsledkom rokovaní za okrúhlym stolom, na ktorých sa zúčastnili aj odborári či prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová sa tiež zúčastnila rokovaní za okrúhlym stolom. Hovorí, že jednorazová pomoc je náročná a nie systémová. No druhej strane hovorí, že v súčasnej situácii ju dokáže akceptovať. Aj tak však považuje sto eur za málo peňazí. „Vzhľadom na rast životných nákladov, ktoré najviac negatívne zasahujú do života nízkopríjmových osôb alebo osôb žijúcich na hranici chudoby, považujeme 100-eurovú jednorazovú pomoc za príliš nízku. Preto opätovne zdôrazňujeme nastavenie sociálneho systému a pomoci cez systémové a koncepčné opatrenia a riešenia,“ hovorí pre denník Pravda Uhlerová.

Rada by videla radšej zmenu systémových opatrení ako napríklad zvýšenie životného minima či vyšší príspevok na bývanie pre najchudobnejšie domácnosti.

Viliam Páleník z Inštitútu zamestnanosti hovorí, že pomoc je na mieste, aj keď jednorazová suma 100, resp. 160 eur nepôsobí ako vysoká najmä, keď obdobie vysokej inflácie sa ešte nekončí. „Keďže parlamentné voľby sú 30. septembra a pomoc je jednorazová, pôsobí to dojmom, že cieľom pomoci ani tak nie je pomôcť núdznym, ale zlepšiť svoj volebný výsledok,“ tvrdí Páleník.

Odborník na financie Marián Búlik zo spoločnosti Allfinanz Slovensko hovorí, že suma je nízka pre najchudobnejších, pričom plošne vláda míňa aj pre bohatších. „Rozhodnutie identifikovať ľudí, ktorým štát v čase vysokej inflácie ešte adresne nepomohol, je úplne správne, ale suma 100 eur je veľmi nízka. Ukazuje to napríklad porovnanie s dotáciou na podporu humanitárnej pomoci, ktorú ministerstvo práce poskytovalo v sume až do 800 eur. Podobne to platí aj pre 13. dôchodok, ktorý dostali najchudobnejší ľudia vo výške 300 eur,“ vymenúva Búlik.

Sám by si predstavoval pomoc aspoň vo výške 13. dôchodku, teda vo výške aspoň 300 eur. „Ak sa predpokladá, že na dávku má nárok približne 50-tisíc ľudí, pri 300-eurovom príspevku by náklad predstavoval 15 miliónov eur, čo je v porovnaní s inými mimoriadnymi a plošnými výdavkami pre rozpočet úplne zanedbateľné,“ dodal odborník na peniaze.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Milan Krajniak #inflačná pomoc