Melieme z posledného, varovali na jeseň firmy. Teraz počítajú rekordné zisky. Schéma pomoci sa možno zastaví

Ministerstvo hospodárstva spustilo prijímanie žiadostí o kompenzáciu vysokých cien energií pre firmy za mesiac marec. Pokračuje tak schéma pomoci 2.1.

24.04.2023 17:45
Hirman Foto: ,
Poverený minister hospodárstva Karel Hirman
debata (4)

Žiadosti prijíma rezort v on-line režime. Pomoc môže dostať každý subjekt vyvíjajúci hospodársku činnosť, teda má IČO, vlastní elektromer alebo plynomer. Štát bude naďalej dotovať 80 percent nákladov podnikom a samosprávam, ktoré majú pri elektrine megawatthodinu za viac ako 199 eur a pri plyne viac ako 99 eur. Zároveň platí, že ak firma nemá vlastný elektromer, ale je napríklad len v prenajatých priestoroch, ministerstvo hospodárstva počíta s tým, že prenajímateľ túto dotáciu zohľadní v nižšej cene prenájmu. Aj na to totiž je táto dotácia určená. Týka sa to napríklad lekárskych ambulancií, ale aj rôznych kancelárií a obchodných prevádzok.

Ku koncu minulého týždňa ministerstvo prijalo 56-tisíc žiadostí o dotácie na drahé energie v celkovej hodnote 84 miliónov eur. „Dnes začíname prijímať žiadosti za marec, ale, samozrejme, naďalej prijímame žiadosti aj za január a február. Výzva je účinná do konca júna,“ poznamenal poverený minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý pripomenul, že poskytujú dotácie aj samosprávam či cirkevným inštitúciám.

Ministerstvo očakáva, že nápor žiadostí sa ešte môže zvýšiť aj preto, že niektoré firmy budú dotácie za celý prvý štvrťrok tohto roka žiadať naraz. Majú na to čas práve do konca júna tohto roka.

parlament, kollár, šeliga, pčolinský, sulík Čítajte viac Boj o miliardové dôchodkové úspory pokračuje. Poslanci sa hádajú o zdanení a výbere peňazí

V hre sú desiatky miliónov eur

V rámci tohto druhu pomoci, teda schémy dotácií 2.1. a dotácií pre verejnú správu a cirkvi, vláda prijala zatiaľ zhruba 56-tisíc žiadostí asi za 84,3 milióna eur. Dosiaľ vyplatila približne 56,4 milióna eur a vyhovela tak celkovo viac ako 43 200 žiadostiam. Ďalšie žiadosti ministerstvo zatiaľ posudzuje. Chybovosť podávaných žiadostí sa podľa Hirmana postupne znížila zo zhruba 30 percent na približne päť percent. Významnú rolu v znížení chybovosti zohralo to, že poskytovateľ dotácie si údaje o spotrebe žiada priamo od dodávateľských firiem, jednotliví žiadatelia ich teda nevypĺňajú samostatne. Práve preto dnes ministerstvo spustilo kompenzácie za mesiac marec, rezort totiž už má údaje od dodávateľov.

„Chybovosť si v súčasnosti spôsobujú samotní žiadatelia. Napriek tomu, že údaje o spotrebe a cene sa im automaticky natiahnu po zadaní kódu odberného miesta, tvrdohlavo si tieto údaje prepisujú a v drvivej väčšine uvádzajú údaj za celkovú spotrebu, celkový účet. To je, samozrejme, nesprávny údaj, ešte raz zdôrazňujem, že kompenzuje sa len časť za dodávku samotnej komodity, samotnej elektriny alebo plynu,“ poznamenal Hirman.

Ďalšou často opakujúcou sa chybou je, že žiadatelia, ktorí sú zaradení medzi zraniteľných odberateľov, žiadajú ešte aj kompenzáciu cez schému 2.1. Na ňu ale nárok nemajú. Okrem toho sa objavujú formálne pochybenia. Tie spočívajú v tom, že žiadosť o kompenzáciu podpíše len jeden konateľ firmy, ďalšou chybou je, že žiadosť podáva neoprávnená osoba, napríklad živnostník. Takéto žiadosti poskytovateľ dotácie zamieta a je potrebné ich po úprave podať znovu.

Veľkí odberatelia podľa Hirmana ušetria zhruba polovicu sumy, strední okolo štyridsiatich percent a malí takmer dve tretiny nákladov. Pomoc ale prichádza s časovým oneskorením.

Vláda sa okrem toho minulý týždeň zaoberala aj výškou distribučných poplatkov a od mája ich vracia na úroveň z roku 2022. Podľa Hirmana bol problém práve vo vysokých poplatkoch za distribúciu, podľa ministra tvorili oproti iným krajinám príliš veľkú časť koncovej ceny. Vláda na ich zníženie na úroveň z roka 2022 použije zhruba 325 miliónov eur.

Ďalšie pokračovanie je neisté

Zatiaľ nie je známe, či rezort hospodárstva spustí pomoc v rámci schémy 2.1. aj v ďalších mesiacoch. Rozhodnutie by malo padnúť o niekoľko týždňov. „V druhej polovici mája, po uvážení, zverejníme, či a ako budeme pokračovať v poskytovaní dotácií za druhý kvartál tohto roka,“ dodal Hirman. Upozornil na to, že sa menia vstupné dáta, s ktorými vláda počítala pri schvaľovaní dotácií, ako je napríklad vývoj cien na trhoch s elektrinou a plynom. Okrem toho bude rezort brať do úvahy stav štátneho rozpočtu. Hirman navyše upozornil na to, že jednotlivým firmám sa vo všeobecnosti darí lepšie, ako ministerstvo počítalo. Firmy jednoducho podľa Hirmana dokážu generovať zisk a ministerstvo tak dobre zváži, či je ďalšia dotácia pre firmy potrebná.

„Povedzme si otvorene, my si vzájomne pomáhame prežiť, my nemáme pomáhať niektorým firmám zlepšovať ich mieru ziskovosti. Už sa objavujú údaje o firmách, zvlášť o väčších firmách, o ktorých ste aj vy novinári hovorili, že im hrozí krach, ak im štát okamžite nepomôže, že melú z posledného. Teraz vidíme, že výsledky hospodárenia za minulý rok sú skôr opačné, sú rekordné,“ poznamenal Hirman na adresu kondície jednotlivých firiem.

Hirman naráža na to, že spotová cena energií na burze výrazne klesla. Počas piatka 21. apríla tohto roka sa na burze predávala megawatthodina elektrickej energie za 144 eur, v auguste minulého roka pritom atakovala hranicu tisíc eur. „Uvidíme, aký bude vývoj, aj ako vláda si musíme vytvárať nejakú podušku pre prípad, že by na spotových trhoch nastal opačný trend, aby sme vedeli zo spoločnej kasy tlmiť negatívny cenový nárast,“ poznamenal Hirman s tým, že vláda musí dobre zvážiť, akú štedrú pomoc vyplatí.

„Dieru v štátnom rozpočte len my budeme musieť zaplátať, pomoc, čo sme si vyplatili vo forme kompenzácií, budeme musieť do rozpočtu vrátiť, jediná cesta, ako vracať tie peniaze, sú dane. To znamená, že tie firmy by potom následne platili oveľa vyššie dane,“ hovorí minister.

Vývoj na trhu podľa Hirmana prispieva k tomu, že štát ešte nespustil pripravovanú schému pomoci 2.4. V zásade opäť upozornil na to, že firmy sú v lepšom stave, ako tvrdili. „Keď sme ju v závere minulého roka, začiatkom tohto roka pripravovali, stav na trhoch bol úplne iný. Navyše sme mali signály od samotných firiem o ich inom finančnom stave, od mnohých sme počúvali, že potrebujú pomoc, lebo sú na hranici prežitia. Teraz sa na základe údajov, ktoré nabiehajú, ukazuje, že to také dramatické nebude,“ povedal minister s tým, že firmy si už vyššie ceny premietli do vyšších cien tovarov a služieb a práve preto také zlé čísla nevykazujú. Za lepšie riešenie považuje práve reguláciu distribučných poplatkov.

Neregulovaný trh sleduje cenníky

Mnohé firmy, najmä malé, však neplatia cenu, ktorá sa odvíja od vývoja na trhu, ale je daná cenníkom dodávateľa. Je to tak preto, že tento trh nie je štátom regulovaný. Tieto ceny sú dramaticky vyššie ako aktuálna cena na trhu, niektoré firmy tak platia niekoľkonásobne vyššie ceny, ako je aktuálna cena na burze. Ide o firmy so spotrebou na úrovni od tridsať do sto megawatthodín ročne. Práve tieto firmy doplácajú na dramatickú situáciu, ktorá na energetickom trhu bola v roku 2022.

„Komodita pre nich nie je nakupovaná teraz, bola nakupovaná v minulom roku, vtedy tie ceny, bohužiaľ, boli, aké boli. To nie je jav, ktorý by bol len na Slovensku, majú ho aj v iných krajinách,“ povedal Hirman s tým, že tieto firmy ťažili zo svojho postavenia počas minulého roka. Vtedy spotové ceny prudko rástli a cenníkové ceny sa držali nízko. Situácia sa tak teraz otáča.

Hirman upozornil, že ministerstvo sleduje počínanie dodávateľov a podľa jeho slov tieto firmy na cenové pohyby reagujú a v niektorých prípadoch cena už aj klesala, hoci minister pripustil, že nie adekvátne vzhľadom na pokles cien komodity. V tomto prípade odporúča firmám, ktorých sa to týka, aby sledovali správanie jednotlivých firiem a prípadne dodávateľa zmenili.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #firmy #energia