Boj o miliardové dôchodkové úspory pokračuje. Poslanci sa hádajú o zdanení a výbere peňazí

Zmeny v druhom dôchodkovom pilieri stále nie sú ukončené. Menšia, sčasti technická, novela fungovania penzijného sporenia sa zmenila na pozičný spor o to, ako by mal štát nakladať so súkromnými dôchodkovými úsporami občanov.

04.04.2023 05:00
parlament, kollár, šeliga, pčolinský, sulík Foto: ,
O dôchodky sa bude v parlamente ešte bojovať.
debata (17)

Novela zákona o druhom pilieri, ktorú do parlamentu priniesol poslanec Peter Kremský (OĽaNO), sa odkladá na májovú schôdzu. Poslanci strany Sloboda a solidarita totiž pred kľúčovým hlasovaním o novele vytiahli hlasovacie kartičky a parlament tak nebol schopný uznášať sa.

Na neskôr sa tak odkladá zrušenie teoretického zdanenia dôchodkových úspor a tiež zatraktívnenie posielania dobrovoľných príspevkov do druhého piliera.

Karty v parlamente zamiešali poslanci opozičnej SaS, ktorí nesúhlasia s tým, ako by malo vyplácanie úspor z druhého piliera vyzerať. Presadzujú, aby za určitých okolností bolo možné vybrať všetky úspory naraz. Túto možnosť by mali dostať tí sporitelia, ktorí by aj bez druhého piliera mali dostatočne vysoký dôchodok. Podľa aktuálnych dát by sa to týkalo ľudí, ktorým by vyšiel dôchodok minimálne 521,3 eura za mesiac.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Poslanci plánujú opraviť zvyšovanie dôchodkov. Viac by tak mali penzisti dostať už od januára 2024

„Oni chcú nútiť 75-ročného muža, ktorého priemerná doba dožitia je pod osemdesiat rokov, oni chcú tohto muža nútiť, aj keď má nadváhu, cukrovku a je po infarkte, aby svojich stotisíc eur, alebo koľko už nasporil, odovzdal komerčnej poisťovni, ktorá mu za to bude vyplácať 500 eur mesačne. Musel by žiť do deväťdesiatky, aby mu vyplatili zhruba podobnú sumu, akú ho nútia odovzdať poisťovni. To aj napriek tomu, že už má nadpriemerný dôchodok,“ povedal Peter Cmorej zo strany SaS s tým, že takto nastavenému systému chýba základná logika. Novelu označil za „legislatívnu čínštinu“ a podľa neho je potrebné celý návrh novely úplne prerobiť.

SaS chce, aby si bohatší mohli peniaze vybrať

Podľa predkladateľa návrhu Petra Kremského strana SaS trucuje. „V rozprave nevystupovali, nevyjadrili svoje výhrady, tvárili sa, že so zmenami súhlasia. Potom však príde schôdza parlamentu a rozhodnú sa robiť zle. Koalícii, vláde, občanom Slovenska. Len aby ukázali, že keď nebude podľa nich, nebude vôbec nič,“ hodnotil dianie v parlamente Kremský.

V súčasnosti existuje v druhom pilieri systém dvoch polovíc. Prvá časť úspor je určená na takzvaný programový výber. V čase žiadosti o dôchodok by už celá táto časť peňazí mala byť v dlhopisovom fonde. Druhá časť je určená na doživotný dôchodok. Táto časť peňazí bude ešte v čase žiadosti o penziu v akciových, teda rizikových fondoch a postupne sa bude presúvať do dlhopisových, teda menej rizikových fondov.

SaS tlačí na to, aby si sporiteľ s nadpriemerným príjmom mohol svoje úspory vybrať naraz, teda zrýchlene.

Možnosť vyberať peniaze zrýchlene aktuálne existuje, no týka sa iba polovice, ktorá je určená na programový výber. Toto je kompromis, pretože minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pôvodne presadzoval úplné zrušenie možnosti vyberať peniaze zrýchlene. Aktuálny stav hovorí o tom, že peniaze určené na programový výber je možné vyberať zrýchlene, no za druhú polovicu úspor si musí dôchodca „kúpiť“ doživotný dôchodok.

Zrýchlený výber je problém

Práve zrýchlený, prípadne jednorazový výber úspor je horúcou témou tejto novely. Problém s jednorazovým výberom mali aj samotné dôchodkové správcovské spoločnosti. Ich výhrady sa točili okolo toho, že by mali poskytovať garancie aj na zrýchlene vybraté úspory. Práve tento princíp navrhol Peter Kremský pozmeňovacím návrhom zrušiť.

Systém garancií sa opiera o predpoklad, že peniaze budú nejakú dobu v systéme pracovať. Ak sa niekto rozhodne investovať, jedna z prvých otázok, ktorú pri nastavovaní stratégie dostane, sa týka toho, ako dlho chce investovať. Na trhoch totiž platí, že čím dlhší je investičný horizont, tým väčšie riziko je konkrétny investor schopný zvládnuť.

Podobný princíp funguje aj v druhom pilieri a práve zrýchlený výber znamená pre DSS neistotu. Výsledkom by bolo, že DSS by peniaze investovali veľmi konzervatívne.

„Ak budú musieť DSS dodržať individuálne garancie a zároveň zákon umožní okamžitý výber, budú v garantovaných fondoch investovať extrémne konzervatívne a zhodnotenie bude ešte nižšie, ako bolo pred schválením veľkej novely. Doplatky na individuálne garancie predstavujú riziko, ktorému musia DSS predchádzať extrémne konzervatívnym investovaním,“ hodnotí situáciu Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Ak budú dlhopisové fondy extrémne konzervatívne, nízky výnos podľa ADSS zníži dôchodok všetkým sporiteľom v druhom pilieri. „Vzhľadom na to, že do dlhopisových fondov sa budú presúvať celoživotné úspory na dlhý čas v záverečnej fáze sporenia, dosahy na nasporenú sumu sú zásadné,“ upozorňujú. Tieto výhrady predkladateľ Kremský akceptoval a pripravil pozmeňovací návrh, ktorý počíta s tým, že DSS nebudú garantovať zrýchlene vybraté úspory.

Video
Ide o peniaze: Inflácia kradne úspory aj dôchodcom. Pomôže im, ak by investovali aj oni? Odpovedá Martin Babocký z Babocky Investment Office. Premiéra 1. 12. 2022.

Zvýhodnenie sporenia visí vo vákuu

Popri sporoch o spôsob vyplácania úspor zastali v parlamente aj ďalšie zmeny. Kľúčovou zmenou pôvodne bolo zvýhodnenie dobrovoľného sporenia v druhom pilieri. Vrátiť do zákona by sa mohlo daňové zvýhodnenie. Daňový základ by dobrovoľné úspory mohli znížiť o viac ako dvesto eur za rok.

Súčasťou zatraktívnenia dobrovoľných úspor je aj to, že k týmto peniazom sa bude môcť sporiteľ dostať ešte pred dôchodkom. Tieto zmeny teda zatiaľ neprešli a celý návrh sa presúva na ďalšiu schôdzu, ktorá bude v máji.

Súčasťou novely je aj zrušenie ustanovenia, ktoré otvára priestor na to, aby v budúcnosti mohla byť časť dôchodkových úspor zdanená. Štát podľa aktuálneho znenia zákona o dôchodkovom sporení túto možnosť má, no neuplatňuje ju.

Čo sa v druhom pilieri mení?

Zmeny v druhom pilieri poslanci schválili na jeseň a nabiehať budú postupne.

Od 1. januára sa zmení:

  • Zavedenie individuálnych garancií. Sporiteľovi v garantovaných fondoch bude DSS-ka garantovať, že majetok v druhom pilieri nebude nižší ako výška prostriedkov, ktoré do neho vložil.
  • Zníženie poplatkov. Ruší sa poplatok za vedenie účtu aj výkonnostné poplatky vo všetkých fondoch. Poplatok za správu bude 0,45 percenta ročne. Do dvoch rokov klesne na 0,4 percenta.
  • Koniec akceptačných listov. Sporiteľ už nebude pri prestupe do inej DSS-ky potrebovať tento dokument od Sociálnej poisťovne.
  • Zmena výšky príspevkov. V rokoch 2023 až 2024 bude výška príspevku do druhého piliera 5,5 percenta hrubej mzdy, v rokoch 2025 až 2026 bude 5,75 percenta a od roku 2027 budú príspevky 6 percent. Pôvodné tempo zvyšovania príspevkov sa tak spomalilo.

Od 1. mája 2023

  • Začína platiť predvolená investičná stratégia. Pre nových sporiteľov a pasívnych sporiteľov do 54 rokov platí predvolená investičná stratégia automaticky. Sporitelia sa z nej však môžu vyviazať. Podstatou tejto stratégie je, že mladí sporitelia budú mať prostriedky v negarantovaných fondoch.
  • Automatický vstup do druhého piliera. Každý človek, ktorý vstúpi na trh práce, bude automaticky zaradený do druhého piliera. Ak si DSS-ku nevyberie sám, bude mu pridelená. Na vlastnú žiadosť môže druhý pilier následne opustiť a do veku 40 rokov sa aj vrátiť a začať sporiť znovu. Novela zároveň posunula vekovú hranicu na vstup do druhého piliera na 40 rokov, aktuálne platná hranica pre vstup je 35 rokov.

Od 1. júla 2023

  • Začiatok presunu úspor. Presun sa netýka každého, proces presunu bude postupný a bude trvať dva a pol roka.

Od 1. januára 2024

  • Mení sa výplatná fáza. Úspory sa rozdelia na dve polovice. Prvá bude slúžiť na výplatu dôchodku, výška mesačnej dávky sa bude pravidelne prehodnocovať podľa strednej dĺžky života. Druhá polovica zostáva zainvestovaná. Druhú polovicu bude sporiteľ čerpať po uplynutí desiatich rokov, môže si ju vyčerpať formou doživotného dôchodku, no ako možnosť zostáva aj jednorazový výber a programový výber.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #sporenie #II. dôchodkový pilier