Česi porovnali slovenské zastropované ceny potravín s vlastnými zľavami. Výsledky ich prekvapili

Osem slovenských reťazcov zastropovalo ceny potravín na tri mesiace. Najväčšie siete ako Lidl, Kaufland, Tesco či Billa zostavili zoznamy desiatok potravín, pri ktorých garantujú zlacnené a zastropované ceny na tri mesiace. Zverejnili ich v pondelok.

24.03.2023 11:03
slovensky vyrobok, obchod, kvalita z nasich... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (49)

Český portál iDnes sa pozrel na to, aké sú ceny českých potravín v obyčajných zľavách a porovnal ich s cenami zastropovaných potravín slovenských reťazcov.

Svoje porovnanie portál idnes.cz. priniesol vo štvrtok.

Jednotlivé potraviny môžete nájsť aj na stránke ministerstva pôdohospodárstva.

SR EKO Bratislava MPRV SAMO potraviny BAX Čítajte viac Reťazce zverejnili zoznamy zastropovaných cien potravín. Slovenskí potravinári zostali úplne zaskočení

Redakcia si vybrala niektoré zastropované slovenské potraviny a porovnali ich s českými náprotivkami. „Za mlieko, chlieb, kaiserku, syr a fazuľu v paradajkovej omáčke v slovenskom Kauflande teraz zaplatí v prepočte 151,68 českých korún, rovnaký nákup v akcii v českom Kauflande by vyšiel na 133,10 korún, čo je zhruba o 18 korún menej,“ porovnáva redakcia nákup, ktorý v Česku vyšiel lacnejšie.

Portál píše, že slovenská Billa má vyššie zastropované ceny ako tie v českej Bille. Za vajcia, margarín a mlieko na Slovensku zaplatili 207,12 korún. V Česku stál nákup 121,7 korún, čo je o viac ako 85 korún menej.

Nie však všetko je v Česku lacnejšie. Redakcia iDnes našla aj také položky, ktoré sú lacnejšie u nás. Napríklad v Kauflande sú to hrušky, horčica či piškóty. V Bille sa teraz oproti Česku oplatia pomaranče či hladká múka, informuje portál. Na stránke tiež zverejnil všetky ceny potravín, ktoré porovnával.

Podľa porovnávacieho portálu AkcniCeny.cz vedia slovenské reťazce predávať ešte lacnejšie. Podľa slov Gjursesa Siderova z tohto portálu predáva 250 gramové maslo český Kaufland za akciovú cenu 28,9 korún a Billa za 33,9 korún. No na Slovensku sú ceny v rovnakých reťazcoch vyššie. Kaufland podobné maslo ponúka za 33,36 korún a Billa za 42,96 korún.

Portál tiež uvádza, že česká vláda a reťazce sa nechystajú zastropovať ceny vybraných potravín. „Ceny potravín na Slovensku sú pri niektorých položkách vyššie ako ceny v Česku v akčných ponukách. Vajcia veľkosti M v prepočte vychádzajú na Slovensku na deväť českých korún, zatiaľ čo v Česku ich minulý týždeň ponúkal obchodný reťazec pod štyri koruny za kus,“ cituje portál iDnes slová českého ministra poľnohospodárstva Zděnka Nekulu.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zastropované ceny