Začali posielať potravinové balíčky. Dostane ich asi 100-tisíc ľudí, ste medzi nimi?

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) s partnerskými organizáciami začali rozdávať potravinové a hygienické balíčky primárne sociálne najzraniteľnejším osobám a rodinám s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Rezort práce pripravil v rámci jarnej distribúcie potravinovej a materiálnej pomoci 95.829 potravinových a 65.448 hygienických balíčkov spolu za 5,3 milióna eur. Vo štvrtok o tom informovalo ÚPSVR.

23.03.2023 12:26
Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (11)

Uvedené balíčky príjemcovia dostanú v marci a apríli. „Naším cieľom je pomáhať takouto formou niekoľkokrát za rok. Sme schopní podať pomocnú ruku tisíckam rodín,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

Potravinové balíčky dostanú poberatelia, ktorým sa vyplatila dávka v hmotnej núdzi v januári, vysvetlilo ústredie práce. Jednotlivec má nárok na jeden potravinový balíček. Rodina s jedným či dvoma nezaopatreným deťmi má nárok na dva potravinové balíčky a rodina s tromi a viac nezaopatrenými deťmi na tri potravinové balíčky.

rodičia, dieťa, rodina, matka, otec, bábätko Čítajte viac Pozrite sa, o koľko sa zvýšia dávky a príspevky v roku 2024

V balíčku nájdu napríklad múku, cukor, olej, šošovicu, ryžu, cestoviny či konzervovanú zeleninu, ovocie a mäso. V hygienických balíčkoch sú prípravky na pranie, umývanie a udržiavanie osobnej hygieny, vymenovalo ÚPSVR. Rodina s jedným nezaopatreným dieťaťom má nárok na dva hygienické balíčky, rodina s dvomi deťmi na tri hygienické balíčky a rodina s tromi a viac deťmi na štyri hygienické balíčky.

„Ľudia, ktorým sú balíčky určené, nemusia o túto pomoc žiadať. Spolu s partnermi im ich dodáme tak, aby to bolo čo najbližšie k miestu ich bydliska a s ohľadom na ich súkromie,“ uviedol generálny riaditeľ ústredia práce Karol Zimmer.

„Už včera odovzdali naši partneri prvé potravinové balíčky vo Zvolene. A dnes napríklad prebieha distribúcia potravinových aj hygienických balíčkov vo viacerých obciach okresu Rimavská Sobota,“ dodal Zimmer. „Do konca tohto mesiaca dostanú ľudia balíčky v ďalších desiatkach obcí po celom Slovensku. Verím, že tento rok sa nám podarí uskutočniť ešte dve podobné distribúcie potravinovej a materiálnej pomoci,“ uzavrel.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Mení sa výpočet kľúčovej veličiny. Takmer 60 dávok sa razantne zvýši, chudobnejší si polepšia

Najviac potravinových balíčkov pôjde do okresu Rimavská Sobota, a to 5440, nasledujú okresy Spišská Nová Ves, Košice-okolie, Trebišov a päticu okresov s najvyšším počtom potravinových balíčkov uzatvára Kežmarok, vymenovalo ústredie práce. Hygienických balíčkov je najviac vyčlenených pre okres Rimavská Sobota, a to 4119. Nasledujú okresy Spišská Nová Ves, Košice-okolie, Trebišov a päticu okresov s najvyšším počtom hygienických balíčkov uzatvára Kežmarok.

Potravinové a hygienické balíčky sa distribuujú v rámci európskeho Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci, ktorý Európska komisia schválila v roku 2014. Tento operačný program je financovaný z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby, uzavrelo ÚPSVR.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #hmotná núdza #potravinový balíček