Ceny elektrickej energie a plynu ďalej klesajú

Trhové ceny energií sa v súčasnosti vyvíjajú priaznivo.

05.03.2023 12:01
plyn NordStream1 potrubie Foto: ,
Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka 30. augusta 2022.
debata (12)

Elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok na pražskej burze predávala za necelých 145 eur za megawatthodinu, plyn na trhu TTF sa aktuálne predáva za menej ako 45 eur za megawatthodinu.

Trhové ceny elektriny a plynu sa v Európe vyvíjajú priaznivo. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za necelých 145 eur za megawatthodinu. V pondelok bol pritom cena ešte na úrovni tesne pod 160 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze vlani 26. augusta, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Putin Čítajte viac Rusko ničí svoju ekonomiku, peňazí na vojnu má napriek tomu dosť

Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn predáva aktuálne za necelých 45 eur za megawatthodinu. Začiatkom týždňa bola pritom cena plynu na spomínanom trhu na úrovni 47 eur za megawatthodinu. Na konci augusta 2022 hodnota plynu na trhu TTF dosahovala rekordné hodnoty na úrovni zhruba 313 eur za megawatthodinu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #cena #elektrická energia