Ceny hypoték pokračujú v raste, záujem o ne klesá

Ceny hypoték naďalej stúpajú, pre záujemcov o bývanie to znamená, že na nehnuteľnosť budú mať menej peňazí.

28.02.2023 16:47
bývanie, byty, reality, byt, dom, hypotéka,... Foto:
Ceny hypoték naďalej rastú
debata (4)

Ceny hypoték naďalej stúpajú, pre záujemcov o bývanie to znamená, že na nehnuteľnosť budú mať menej peňazí. Aj rast cien hypoték tak prispieva k tomu, že trh s nehnuteľnosťami sa postupne ochladzuje. Časy, keď nehnuteľnosti rýchlo odchádzali z trhu, sú preč aj preto, že ceny úverov sú vyššie. Priemerná cena nových poskytnutých úverov sa v januári dostala na 3,18 percenta. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.

Rast sadzieb pokračuje

Medzimesačne je to nárast o šestnásť stotín percentuálneho bodu. V januári 2022 bola priemerná úroková sadzba nových úverov na bývanie na úrovni 0,94 percenta. Počas roka sa tak cena úverov strojnásobila. Pod tento nárast sa podpisuje to, že situácia na trhu sa výrazne zmenila. Už na začiatku minulého roka sa čakalo na to, kedy začne Európska centrálna banka (ECB) dvíhať úrokové sadzby. Tlak na rast cien vytvára vysoká miera inflácie, ktorá na Slovensku v závere roka dosahovala pätnásť percent a v rámci eurozóny sa pohybovala pod hranicou desiatich percent. Cieľ ECB je pritom udržiavať tempo zdražovania na úrovni dvoch percent.

Jedným z nástrojov, akým centrálne banky bojujú proti inflácii, je práve zvyšovanie úrokových sadzieb. V princípe rast sadzieb znamená, že peniaze na trhu sú drahšie, to znamená, že ich je v ekonomike menej. To by malo znížiť tlak na ďalší rast cien. ECB začala sadzby dvíhať v lete tohto roku práve preto, aby prispeli ku skroteniu rastu cenovej hladiny. Úrokové sadzby rástli už niekoľkokrát, a to sa premieta aj do vyšších cien úverov. Rast cien úverov tak môže aj ďalej pokračovať, keďže eurozóna nemá vývoj cien zatiaľ pod kontrolou.

SR SBA TK zdanenie bánk BAX Čítajte viac Riaditeľ Slovenskej sporiteľne vysvetľuje, ako vyššie zdanenie bánk pocítia občania. Na klientoch nezarábame viac, tvrdí

Banky poskytujú menej úverov

To, že cena nových hypoték stúpa, znamená, že objem úverov, ktoré banky poskytujú, postupne klesá. Objem nových úverov v januári klesol na necelých 780 miliónov eur. V predchádzajúcom mesiaci to bolo necelých 924 miliónov eur a v januári 2022 sa objem nových hypoték vyšplhal na 1,57 miliardy eur. Práve na jar minulého roku boli objemy nových úverov rekordné. V marci sa objem nových úverov vyšplhal na tri miliardy eur. Väčšinu z tejto rekordnej sumy však tvorili refinančné úvery. Klienti teda vo veľkej miere na jar minulého roka menili svoje existujúce úvery za lacnejšie hypotéky často v inej banke.

Vyššie ceny nových úverov tento tlak na refinancovanie výrazne znížili. Nové úvery totiž zďaleka už nie sú lacnejšie, ako je priemerná cena všetkých poskytnutých úverov. Všetky úvery hypotéky poskytnuté na trhu mali v januári priemernú úrokovú sadzbu na úrovni 1,49 percenta. Nové úvery sú teda dvakrát drahšie. Nové hypotéky začali dvíhať priemer celého trhu od mája minulého roku a v súčasnosti už cena nových úverov nie je argumentom pre to, aby klienti prenášali svoj úver do inej banky a objem nových poskytnutých úverov tak výrazne klesá.

Drahšie ako v eurozóne

Banky na Slovensku v súčasnosti poskytujú úvery drahšie, ako je priemer eurozóny. V minulosti patrili úvery na Slovensku k najlacnejším. „V súčasnosti poskytujeme o niečo drahšie nové hypotéky, ako je priemer eurozóny. Ten však krivia francúzske hypotéky, ktoré sú stále lacné a klienti ich berú stále vo veľkých objemoch. Keď sa však pozrieme na okolité krajiny, stále patríme medzi tie lacnejšie krajiny. Priemerná sadzba hypoték v pobaltských krajinách je nad štyrmi percentami ročne, Nemecko má 3,5 percenta, Slovensko bolo koncom vlaňajška tesne nad tromi percentami,“ vysvetľoval zmenu na trhu v rozhovore pre denník Pravda Peter Krutil, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Video
Ide o peniaze: Čo urobili úroky na hypotékach s realitným trhom v roku 2022? V relácii Ide o peniaze, odpovedá Matej Dobiš, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Premiéra 15. 12. 2022.

Priemer všetkých úverov na bývanie, teda aj stavebných úverov, medziúverov a iných úverov na bývanie, bol na úrovni 3,06 percenta, kým priemer eurozóny bol v závere minulého roka 2,88 percenta. Úvery na bývanie na Slovensku patrili k najlacnejším práve v čase, keď bol trhový priemer pod hranicou jedného percenta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #úrokové sadzby