Dobré maslo je vyrobené len z mliečneho tuku s tučnosťou od 80 do 90 percent, maximálne so 16– percentným obsahom vody a s najviac 2-percentným podielom bielkovín, sacharidov a inej netukovej sušiny. Spotrebitelia by si mali všímať vzhľad, vôňu a chuť masla, či nie je zažltnuté, nemá pachute a či sa dobre roztiera.
Čítajte viac Reťazce sa bijú o zákazníka, maslo ponúkajú aj pod 1 euro. Prečo vedia cenu stlačiť tak nízko?Farba masla kolíše od žltkastej po slabožltú, pričom sa odtieň môže meniť v priebehu roka v závislosti od krmív kravičiek. V zimnom období neprekvapí svetlá farba masla. Na reze by maslo malo byť matne lesklé so suchým, prípadne jemne oroseným povrchom. Chutiť a voňať musí čisto. Maslo by malo byť dobre roztierateľné.
Nežiaducimi znakmi sú nejednotná farba až mramorovanie, vodnatosť, vysoká poréznosť, prípadne výskyt cudzích častíc, dokonca plesní. Chybou je aj sýtožlté sfarbenie a množstvo chýb sa môže objaviť aj v prípade chuti a vône. Okrem „zažltnutosti“, zatuchnutosti alebo horkosti prichádza do úvahy celá paleta ďalších pachutí, napríklad syrovitá, kovová, olejovitá alebo kvasnicová. Aj keď maslo patrí medzi jednoduché potraviny, predpisy v obmedzenom množstve povoľujú jeho prifarbovanie karoténmi. Jozef Sedlák