Prázdne regály v Británii sú len začiatok. Hrozí svetová potravinová kríza, varuje OSN a Svetová banka

Vo Veľkej Británii sú prázdne regály. Nedostatok ovocia a zeleniny môže pretrvávať až do konca mája. Niektoré britské obchody majú tak problém so zásobovaním a pristúpili k nákupom na prídel.

24.02.2023 13:29
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (134)

„Paradajky, papriky a baklažány budú k dispozícii vo veľkom až v máji, takže to bude trvať dlhšie ako pár týždňov,“ povedal pre britskú stanicu BBC Lee Stiles zo Združenia pestovateľov Lea Valley (LVGA). Pre britských producentov je podľa neho príliš neskoro na to, aby pokryli nedostatok.

Predvčerom sa pre obmedzenie nákupov niektorých druhov ovocia a zeleniny rozhodol reťazec Tesco. Nadviazal tak na skorší krok konkurentov Aldi, Morrisons či Asda. Dôvodom je nedostatok ovocia a zeleniny, bezprostredne spôsobený chladným počasím na juhu Španielska a na severe Afriky, upozorňuje ekonóm Lukáš Kovanda.

Gates Čítajte viac Americký miliardár Bill Gates bude spoluvlastník viacerých slovenských značiek pív

Tri kusy paradajok alebo uhoriek na zákazníka. K takémuto kroku pristúpili viaceré reťazce ako Tesco, Aldi či Asda. Obchod Morrisons počet obmedzil dokonca iba na dva kusy na zákazníka. Asda a Morrisons však na prídel majú väčší okruh ovocia či zeleniny, vrátane šalátu, brokolice, karfiolu alebo malín.

„Británia je na dodávkach ovocia a zeleniny zo zahraničia závislejšia ako v minulosti, pretože domáca produkcia trpí kvôli nedostatku vhodnej pracovnej sily – dôsledku brexitu – a kvôli vyšším cenám energií a hnojív, čo je zase dôsledok predovšetkým vojny na Ukrajine a súvisiacich sankcií,“ píše Kovanda. Upozorňuje, že v podobných problémoch ako britské reťazce sa však ocitajú aj tie írske. „Nedostatok ovocia a zeleniny má vskutku medzinárodný presah. A netýka sa len ovocia a zeleniny,“ dodáva.

Viacero medzinárodných organizácií varuje pred globálnou potravinou krízou. V zhruba dva týždne starom spoločnom stanovisku upozorňujú, že po desaťročiach zlepšovania celosvetového zásobovania potravinami sa teraz situácia zhoršuje. Je to dôsledok narušenia medzinárodných dodávateľsko-odberateľských reťazcov, klimatickej zmeny, pandémie, globálneho rastu úrokových sadzieb a vojny na Ukrajine. Pod spoločné vyhlásenie sa podpísalo OSN, Svetová banka, MMF a iné organizácie.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #Brtánia