Dopláca Slovensko na Ukrajincov? Ani náhodou, pre ekonomiku sú prínos, firmy chcú ešte viac cudzincov

Dvadsiateho štvrtého februára sa o piatej ráno zobudil čoskoro 34-ročný Andrii s manželkou na hlasné výbuchy. Keď zistili, čo sa deje, pobalili sa a spolu s dvojročným synom chceli utiecť z Kyjeva. No o siedmej už boli zapchaté cesty z hlavného mesta. „Napokon sme utiekli o šiestej podvečer za zvuku sirén, lietajúcich stíhačiek a padajúcich rakiet,“ hovorí pre Pravdu Ukrajinec Andrii, ktorý na Slovensku momentálne pracuje.

26.02.2023 05:00
utečenci Foto:
Utečenci čakajú v utorok 12. apríla 2022 v rade po úteku pred vojnou zo susednej Ukrajiny na hraničnom priechode v Medyke na juhovýchode Poľska.
debata (252)

Andrii si tu minulé leto našiel prácu vo farmaceutickej spoločnosti a je v nej doteraz. „Máme radi ľudí na Slovensku a krajinu, veľká väčšina nám pomáha,“ pokračuje. Hovorí, že výška daní je tu približne rovnaká ako na Ukrajine. „Banky tu tiež poskytujú dostupné pôžičky. Na Ukrajine sa pohybovali najlacnejšie úroky na úrovni 13 percent,“ tvrdí.

Na Ukrajinu sa plánuje s rodinou vrátiť. Dúfa, že ruský prezident Vladimir Putin prehrá. „Myslím si, že Putina ovláda imperiálny sen znova vybudovať Sovietsky zväz. No keď neprežije Ukrajina, jej susedia sú na rade. Ďakujem Slovensku, spoločne musíme bojovať za víťazstvo,“ dodal.

Podobnú situáciu zažilo veľa Ukrajincov, ktorí utiekli na Slovensko. Už je to rok, čo prvýkrát ruské vojská zaútočili na Ukrajinu. Slovenské východné hranice sa zaplnili desiatkami tisíc preľaknutých ľudí. Mnohí prichádzali len s taškami, bez vecí, bez mužov a bez domova. Nevedeli, kam budú ich kroky smerovať. Slovensko nebolo na takúto situáciu vôbec pripravené a len vďaka dobrovoľníkom a ľudskej duchaplnosti sa to podarilo zvládnuť.

Matky s deťmi hľadali útočisko. Začali vznikať rôzne organizácie, kde sa ľudia mohli na určitú dobu uložiť. Slovenské hotely ponúkali svoje izby. Domácnosti si zobrali utečencov do svojich bytov či domov. Podľa informácií z ministerstva vnútra k 13. februáru 2023 prekročilo štátne hranice Slovenska celkovo 1 208 564 utečencov z Ukrajiny, pričom 995 054 osôb už opustilo územie Slovenska.

Ukrajinci pomáhajú, pracovné miesta nekradnú

Od vypuknutia vojny na Ukrajine požiadalo vyše 108-tisíc Ukrajincov o dočasné útočisko. „Dnes sú tie čísla týždenne okolo 20-tisíc ľudí, ktorí stále prekračujú hranicu,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a dodal, že o dočasné útočisko žiada priemerne 600 ľudí.

Ak sa na čísla pozrieme globálne, tak z Ukrajiny od začiatku konfliktu utieklo takmer osem miliónov ľudí. Ďalších 5,3 milióna Ukrajincov je vnútorne vysídlených, uviedol šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths. Humanitárnu pomoc stále potrebuje 17,6 milióna ľudí. To predstavuje takmer 40 percent obyvateľov Ukrajiny. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov viedla ruská agresia na Ukrajine k najväčšiemu pohybu utečencov od druhej svetovej vojny.

Z vyše stotisíc Ukrajincov si našlo prácu k 13. februáru vyše 16,5-tisíca pracovníkov. Mnoho Slovákov sa na začiatku invázie obávalo, že im práve odídenci ukradnú pracovné miesta a nahradia ich. No naopak, slovenskému trhu práce môžu iba pomôcť, firmy sú totiž hladné po pracovníkoch. Zatiaľ je stále historicky najviac voľných pracovných miest. Navyše, zapĺňajú sa najmä pracovné miesta, ktoré domáci nedokážu dlhodobejšie obsadiť. Až vyše 80 percent nových zamestnaných od marca 2022 sú ženy.

Najhoršie sa darí gastru, keďže po pandémii sa ľudia boja alebo nechcú v tomto sektore pracovať. Tomuto problému, síce nie veľmi výrazne, ale predsa len, pomohli práve odídenci z Ukrajiny. Keďže muži mali zákaz vycestovať z krajiny, najviac odídencov boli ženy a deti. Tie sa najčastejšie zamestnávali v hotelierstve a gastronómii. V odvetví ubytovania a stravovacích služieb v súčasnosti pracuje vyše sedem percent Ukrajincov. Presnejšie: upratovačov a pomocníkov bolo 1 220 a pomocníkov pri príprave jedla 855.

„Predpokladáme, že počet mohol mierne stúpnuť aj vzhľadom na pretrvávajúci záujem zo strany odídencov o prácu v tomto sektore,“ hovorí pre Pravdu prezident Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska Marek Harbuľák. S tým, že zamestnávajú Ukrajincov na pozície, ktoré z hľadiska počtu pracovníkov patria k tým najpočetnejším. „Ide predovšetkým o chyžné, ale svoje uplatnenie si našli odídenci aj pri práci v kuchyni či obsluhe hostí,“ dodal.

Nielen v gastre sa uchytili odídenci. Ešte viac ich pôsobí v administratívnych službách (27,54 %), v priemyselnej výrobe (24,58 %) či vo veľkoobchode a v maloobchode (7 %).

Najčastejšie sa uplatňujú na pozíciách ako montážni pracovníci (4 065 pracov­níkov), pomocní pracovníci v ťažbe, stavebníctve, vo výrobe a v doprave (3127). Ďalej napríklad ako operátori stacionárnych strojov a zariadení (1 468).

Ministerskí ekonómovia: Sú prínosom pre Slovensko

Pozitívne vplyvy očakávajú od zamestnávania Ukrajincov aj analytici Inštitútu finančnej politiky. Tí sa detailne pozreli, ako pomôžu slovenskej ekonomike. Mierne zvýšia zamestnanosť, a tak si polepší na daniach a odvodoch aj štátna kasa. „Predpokladáme, že zamestnaní budú dostávať rovnakú mzdu ako slovenskí občania v daných kategóriách povolaní. Najnižšie mzdy sú práve v kategórii pomocných pracovníkov, kam mieri i najväčší počet ukrajinských žien s dočasným útočiskom. V tejto kategórii sú mzdy mužov i žien nižšie oproti priemernej mzde zhruba o 500 eur,“ tvrdia v analýze ekonómovia.

Slovensko vynaložilo na pomoc Ukrajincom zhruba 0,2 percenta hrubého domáceho produktu. Väčšina verejných výdavkov je spojená s ľuďmi, ktorí na Slovensku požiadajú o dočasné útočisko. Najväčší výdavok, príspevok na ubytovanie, stál minulý rok 85 miliónov, tento rok asi 30 miliónov. Ide tak o vyše tretinu minuloročných a tohtoročných výdavkov.

Asi polovicu štátnych výdavkov však Ukrajinci vrátia späť v podobe zaplatených daní a odvodov. „Zvýšená spotreba pozdvihne aj príjmy z DPH,“ bilancujú prínosy utečencov ekonómovia. Tu sa prínosy nekončia. „Zamestnávanie utečencov pomáha prekonať firmám problémy s nedostatkom zamestnancov a má pozitívny efekt na exportnú výkonnosť priemyslu. Okrem toho, výdavky utečencov podporujú zamestnávanie spomedzi nezamestnaných na Slovensku, keďže vyššie tržby firiem sa vracajú späť do ekonomiky vo forme vyšších disponibilných príjmov a podporujú spotrebu domácností,“ tvrdia ekonómovia. „Pozitívny vplyv z utečeneckej vlny na domácu ekonomiku by pritom mohol byť oveľa vyšší, ak sa zlepšia podmienky pre zamestnávanie cudzincov z tretích krajín,“ radia analytici.

Aj iné krajiny integrujú Ukrajincov. Motor európskej ekonomiky – Nemecko – ide príkladom. Aj tam odídenci prinášajú krajine výraznú úľavu na napätý trh práce. Zhruba rok od invázie ruskej armády na Ukrajinu bolo na plný pracovný úväzok v Nemecku zamestnaných o 65-tisíc Ukrajincov viac ako pred začiatkom bojov. „Nemecký pracovný trh je schopný ich absorbovať,“ povedal člen predstavenstva nemeckého Spolkového úradu práce Daniel Terzenbach.

Zamestnávatelia: Potrebujeme cudzincov

Napriek tomu, že vojnový konflikt trvá už rok, Slovensko sa podľa personálnej agentúry Grafton zásadne neposunulo v tom, aby prilákalo na náš pracovný trh viac pracovníkov z Ukrajiny. Slovenská republika často neuznáva certifikáty a medzery sú tiež v poskytovaní jazykových kurzov či iných programov zameraných na ich integráciu. „Pomerne veľká časť pracovníkov z Ukrajiny už teraz deklaruje, že aj po skončení vojnového konfliktu si vie predstaviť zostať pracovať a žiť tu, na Slovensku. Spájajú svoju budúcnosť s našou krajinou a to je dobrý predpoklad na rekvalifikáciu a začlenenie do spoločnosti.

Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice utečenci Čítajte viac Na čo všetko má nárok Ukrajinec, ktorý vstúpi na Slovensko? Zamestnať sa môžu tí, čo získali štatút dočasného útočiska

Na slovenskej vláde ale je, aby im to čo najviac uľahčila,“ objasňuje Ladislav Hanudeľ z Graftonu. Slovenská vláda si navyše veľa sľubuje od plánu obnovy, ktorý má tvoriť až polovicu HDP. Vďaka týmto investíciám, ako informuje Grafton, by sa na Slovensku malo vytvoriť až 12-tisíc pracovných miest. Aj z tohto dôvodu vzrastie potreba kvalitnej odbornej pracovnej sily, pričom slovenské školstvo nevyprodukuje navyše stovky elektrikárov alebo zváračov. „Bude ich preto potrebné získať zo zahraničia,“ informuje personálna agentúra.

Uplatnenie na slovenskom trhu si aktuálne teda vedia nájsť zahraniční pracovníci najmä na pozíciu zváračov, CNC, elektrikárov, IT špecialistov aj lekárov. Z prieskumov Graftonu tiež vyplýva, že až 46 percent spoločností na Slovensku plánuje v tomto roku prijímať zamestnancov.

Štát stále platí za pomoc pri ubytovaní

Ubytovacie zariadenia môžu dostať aj po 1. marci na ubytovanie odídenca z Ukrajiny príspevok 24,20 eura za jednu noc, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov. Suma 12,10 eura za jednu noc sa poskytne, ak ide o odídenca, ktorý nedovŕšil vek 15 rokov. Nariadenie v stredu schválila vláda. Príspevok za ubytovanie sa poskytuje za ubytovanie odídenca poskytnuté od 1. marca 2023 najdlhšie do 31. mája 2023. Príspevok za ubytovanie sa poskytuje za ubytovanie odídenca poskytnuté od 1. júla 2022 do 28. februára 2023 podľa predpisu účinného od 1. októbra 2022.

Samosprávy sa tiež môžu uchádzať o dotáciu na úhradu nákladov spojených s poskytnutím pomoci v celkovej výške 127 miliónov eur. Za každého z odídencov so štatútom dočasného útočiska môžu mestá a obce spätne dostať 100 eur za týždeň, a za obdobie až 26 týždňov, informovala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). „Ide o tie mestá o obce, ktoré podľa údajov ministerstva vnútra z februára minulého roku poskytli pomoc utečencom z Ukrajiny, útočisko, pomoc, starostlivosť a strechu nad hlavou,“ priblížila Remišová. Má ísť o 1 447 obcí a miest vrátane Bratislavského samosprávneho kraja. (tasr, eko)

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Rok vojny proti Ukrajine