Na čo všetko má nárok Ukrajinec, ktorý vstúpi na Slovensko? Zamestnať sa môžu tí, čo získali štatút dočasného útočiska

Utečenci z Ukrajiny, ktorí získali štatút dočasného útočiska, majú možnosť zamestnať sa na Slovensku ako ktorýkoľvek cudzinec pochádzajúci z tretej krajiny.

15.03.2022 12:19
Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice... Foto: ,
Ilustračná fotka
debata

V prípade, že majú dohodnutý príjem aspoň vo výške minimálnej mesačnej mzdy, vstúpia do systému verejného zdravotného poistenia na základe podania prihlášky poistenca, informuje o tom Všeobecná zdravotná poisťovňa (VZP). Dodáva, že k prihláške poistenca je potrebné priložiť aj pracovnú zmluvu, informačnú kartu a doklad o dočasnom útočisku. Ak takýto cudzinci nemajú pridelené rodné číslo, nie je potrebné ho na prihláške uvádzať. Na vystavenom preukaze poistenca budú mať uvedené identifikačné číslo nahradzujúce rodné číslo.

Poisťovňa uvádza, že zamestnávateľ môže zamestnať občana Ukrajiny, ktorému bolo poskytnuté dočasné útočisko a vydaný doklad o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky s označením „ODÍDENEC„, formou pracovného pomeru, teda na pracovnú zmluvu alebo formou dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

vranov utečenci ukrajinci Čítajte viac Špeciálnu registráciu, ktorá zvyšuje bezpečnosť uchádzačov z Ukrajiny pri hľadaní práce, predstavila Profesia

Zamestnávateľ si plní oznamovacie povinnosti podľa VZP vtedy ak za svojich zamestnancov elektronicky do 8 pracovných dní, a to prostredníctvom ePobočky (podaním dávky 601) alebo na elektronickom nosiči.

Zamestnávateľ má v zmysle zákona taktiež povinnosť na predpísanom formulári informačnej karty poskytnúť príslušnému úradu práce, podľa miesta výkonu práce, údaje o zamestnaní, najneskôr do siedmich pracovných dní odo dňa nástupu do zamestnania a najneskôr do siedmich pracovných dní odo dňa skončenia zamestnania. Informačná karta a užitočné informácie pre občanov Ukrajiny ohľadom zamestnania, dotácií na deti, či humanitárnej pomoci sú dostupné na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, informuje VZP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #poisťovňa #Ukrajina #vojna na Ukrajine