Koalícia chce zdaniť napokon aj banky. Návrh prišiel tesne pred hlasovaním

Medzi regulované subjekty, ktoré by mali platiť osobitný odvod, by nakoniec mohli pribudnúť aj banky. Navrhuje to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Čepček v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o osobitnom odvode, o ktorom vo štvrtok rokuje parlament.

16.02.2023 12:06
Martin Čepček Foto:
Poslanec Martin Čepček (OĽaNO).
debata

„Z dôvodu konsolidácie verejných financií sa navrhuje rozšírenie rozsahu regulovaných osôb aj o banky a pobočky zahraničných bánk,“ odôvodnil Čepček. Pod jeho návrh sa podpísalo aj viacero poslancov z hnutia OĽANO.

Milan Vetrák Čítajte viac Bankári varujú poslancov, aby ich nezdaňovali. Pocítia to ľudia aj celá ekonomika

Ešte skôr predstavil svoj pozmeňujúci návrh Milan Vetrák (OĽANO), ktorý upravuje aj okruh regulovaných subjektov. Banky v ňom nespomína. Otázka, či by sa odvod nemal vzťahovať aj na banky, je však podľa neho relevantná.

„Ja nebudem predkladať návrh, ktorý sa týka bánk. Najmä z dôvodu, že rešpektujem, že memorandum bolo podpísané a plní sa. Ale ak sa stane, že príde nejaký poslanec a predloží tie banky, bude to predmetom diskusie,“ avizoval vo svojom vystúpení Vetrák. Zároveň upozornil, že memorandom podpísaným medzi ministerstvom financií a bankami nie sú poslanci viazaní. Ak by vyššie zdanenie bánk bolo podmienkou, aby zmeny v osobitnom odvode v parlamente prešli, bude sa nad tým zamýšľať.

Boris Kollár, parlament Čítajte viac Poslanci opäť zacielili na banky. Chcú ich zdaniť a peniaze dať na obedy zadarmo

O návrhu na osobitný odvod by sa malo hlasovať dnes o 17-tej.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #odvod