Dobrá správa pre mladších ako 35 rokov. Viete ušetriť aj 400 eur na daňovej výhode

Pre získanie bonusu, ktorý zníži daň z príjmu je potrebné splniť dve základné podmienky.

30.01.2023 19:29
mladí ľudia Foto:
Ak máte hypotéku, môžete platiť až o 400 eur nižšie dane. Treba sa však poponáhľať.
debata (2)

Na Slovensku mohli mladí dlžníci do roku 2018 požiadať štát o výhodnejší úrok. Vďaka spolupráci banky a štátu sa úroková sadzba hypotéky mladých klientov do 35 rokov so zodpovedajúcim príjmom znížila o tri percentuálne body.

Tento mechanizmus sa však zmenil a v súčasnosti môžu mladí klienti bánk do 35 rokov požiadať štát namiesto nižšej ceny úveru o daňovú výhodu. Tá sa odvíja od výšky zaplatených úrokov na hypotéke a môže dosiahnuť maximálne 400 eur ročne. Na to, aby mladí klienti bánk zaplatili štátu menej na daniach, musia okrem vekového obmedzenia spĺňať aj príjmový limit.

poplatok, dane, odvody, peniaze, banka Čítajte viac Úroky rýchlo rastú, peniaze už vedia zarobiť. Aké sadzby ponúkajú slovenské banky na „termíňákoch“? (+ porovnanie)

Daňový bonus na zaplatené úroky je pomerne efektívny nástroj, ako si konkrétny daňovník môže znížiť daň z príjmov. Bonus sa totiž odpočítava už zo samotnej dane, nie je to teda napríklad tak, že by znižoval základ dane ako napríklad príspevky platené do tretieho piliera. Výška daňového bonusu sa vypočítava ako suma zaplatených úrokov znížená o polovicu. Ako bonus si teda daňovník môže odpočítať polovicu zo zaplatených úrokov, ale nie viac ako maximálnych 400 eur. Daňový bonus si klient však môže uplatniť na zaplatené úroky maximálne zo sumy 50-tisíc eur.

Túto výhodu si môže dlžník uplatniť počas piatich rokov, ktoré nasledujú bezprostredne po sebe. Ľudia, ktorí čerpali hypotéku počas roku 2022, však v daňovom priznaní, ktoré vypĺňajú v roku 2023, nemôžu počítať s plnou výškou bonusu. Dôležitý je počet mesiacov, v ktorých úrokovú platbu uskutočnili. Ak napríklad začali svoj úver splácať vo februári 2022, maximálna výška výška daňového bonusu na zaplatené úroky v daňovom priznaní za rok 2022 bude 366,63 eura, teda jedenásť dvanástin zo sumy 400 eur. O jeden mesiac daňovník nepríde: uplatní si ho v daňovom priznaní za rok, v ktorom uplynulo päťročné obdobie, počas ktorého má dlžník na bonus nárok.

Výhoda, ale s podmienkami

Na úľavu má nárok iba ten daňovník s hypotékou, ktorého príjem nepresahuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Pre získanie nároku je dôležitá priemerná mesačná mzda v kalendárnom roku, ktorý predchádzal roku, v ktorom klient žiadal o úver. To znamená, že ak klient žiadal o úver v roku 2022, o tom, či má nárok na daňovú úľavu, rozhoduje jeho priemerný mesačný príjem v roku 2021, ktorý sa porovnáva s 1,3-násobkom priemernej mzdy v roku 2021. Priemerná mesačná mzda žiadateľa tak nemôže presiahnuť 1 574,30 eura. Priemerná mzda v krajine sa totiž v roku 2021 vyšplhala na 1 211 eur.

Ak klienti čerpali úrok v predchádzajúcich rokoch, platia pre nich limity, ktoré boli aktuálne v čase čerpania. Keď však klient spĺňa príjmovú podmienku, nárok na bonus má automaticky na celé obdobie. „Ak ste splnili podmienku maximálneho príjmu v predchádzajúcom roku, ako ste podpisovali zmluvu o úvere, nemusíte každý rok sledovať výšku svojich príjmov. Nárok na daňový bonus vám automaticky ostane na celých päť rokov po čerpaní hypotéky, hovorí Eva Šablová zo spoločnosti FinGO.sk.

kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Čítajte viac Aj drahšia hypotéka môže byť stále dobrá. Mimoriadnu splátku hypotéky dobre zvažujte

Výnimkou je situácia, ak klient čerpá refinančný úver. Ak klient čerpá tento druh úveru, nárok na bonus stráca.

Zároveň si treba dať pozor na to, ktoré príjmy sa pre priznanie bonusu posudzujú. „Oproti starému typu štátneho príspevku sa do príjmu daňovníka musí zarátať nielen mzda zamestnanca či príjem z podnikania alebo prenájmu, ale aj príjem z kapitálového majetku alebo príjem, ktorý vznikol pri predaji nehnuteľnosti,“ dodáva Šablová.

Údaje z roku 2021 ukazujú, že táto pomoc je určená predovšetkým príjmovo slabším dlžníkom. Ku koncu prvého polroka 2021 platilo, že priemerný vek dlžníka bol 37 rokov. Domácnosť s jedným dlžníkom zároveň dosahovala priemerný príjem vo výške 1 688 eur.

Príjmová hranica je flexibilná a posúva sa podľa toho, či sú na úverovej zmluve spoludlžníci. „Pri uplatnení daňového bonusu na zaplatené úroky je potrebné, aby aj tento spoludlžník splnil podmienku veku, pričom priemerný mesačný príjem dlžníka spolu so spoludlžníkom nesmie presiahnuť súčin počtu dlžníkov a spoludlžníka a 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca. Spoludlžníkovi nárok na daňový bonus na zaplatené úroky nevzniká,“ objasňuje Finančná správa.

Podmienky na získanie daňového bonusu na zaplatené úroky:

  • Vek záujemcu o bonus nesmie v čase podania žiadosti o úver prekročiť 35 hranicu rokov, pričom táto hranica platí aj pre spoludlžníkov.
  • Príjem nesmie presiahnuť 1,3-násobok priemernej mzdy za rok, ktorý predchádza roku, v ktorom sa čerpá úver.
  • Daňový bonus si klient banky môže nárokovať pri kúpe bytu, domu alebo ich časti, pri výstavbe či dostavbe nehnuteľnosti, ako i zmene či údržbe nehnuteľnosti alebo aj pri kombinácii týchto účelov.

Vekový limit sa vyhodnocuje ku dňu podania žiadosti o úver. Ak teda klient podal žiadosť o úver 1. decembra 2022, musel byť v tento deň vo veku medzi 18 a 35 rokov. Ak v tento deň dovŕšil vek 36 rokov, nárok na zvýhodnenie nemá.

Tretia podmienka sa týka účelu, na ktorý bol úver poskytnutý. „Daňový bonus si môžete nárokovať pri kúpe bytu, domu alebo ich časti, pri výstavbe či dostavbe nehnuteľnosti, ako i zmene či údržbe nehnuteľnosti alebo aj pri kombinácii týchto účelov,“ upozorňuje Tatra banka.

Video
Ide o peniaze: O nových obmedzeniach v hypotékach, ktoré platia od 1. januára 2023 s Evou Šablovou, riaditeľkou pre úvery FinGO.sk. Premiéra 12. 9. 2022.

Bez potvrdenia to nepôjde

Klienti bánk, ktorí majú nárok na daňový bonus, potrebujú potvrdenie z banky. Ak si daňovník podáva daňové priznanie sám, vyznačí bonus v daňovom priznaní a kópia potvrdenia z banky bude tvoriť prílohu k daňovému priznaniu. Ak za klienta banky rieši daňové povinnosti zamestnávateľ, klient by mal od banky získať potvrdenie a doručí mu ho.

Práve títo ľudia by sa mali poponáhľať. Daňovník, ktorý si uplatňuje daňový bonus na zaplatené úroky u svojho zamestnávateľa cez ročné zúčtovanie preddavkov na daň, je povinný predložiť zamestnávateľovi toto potvrdenie z banky do 15. februára. Spolu s ním by mal podľa pokynov predložiť čestné vyhlásenie, že úver mu banka neposkytla úver pred 1. januárom 2018. Niektoré banky toto potvrdenie posielali automaticky, sú aj prípady, že o potvrdenie treba žiadať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #daňový bonus #hypotéka pre mladých