Rast platov Slovákov sa zrýchlil, v peňaženkách to však nepociťujú. Kde mzdy vzrástli najrýchlejšie (+ grafy)

Platy na Slovensku síce medziročne narástli, lenže rast cien v obchodoch tieto nárasty zmazal. Ukazujú to nové údaje Štatistického úradu, podľa ktorého priemerná nominálna mesačná mzda v novembri 2022 medziročne zrýchlila tempo rastu vo všetkých desiatich odvetviach ekonomiky.

12.01.2023 10:55
mechanik, živnostník, práca, oprava auta Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Najvýraznejšie rástli platy v odvetví ubytovania, kde sa medziročne zvýšili až o 26 percent. Nasleduje odvetvie stavebníctva a maloobchod. Vyše desaťpercentný nárast bol aj v odvetví dodávok energií, poštové služby a vo veľkoobchode. Najmenej rástla nominálna mzda v odvetví, kde sú platy najvyššie, teda informácie a komunikácia.

VIDEO: Pozrite si najnovší diel relácie Ide o peniaze:

Video

Reálne mzdy poklesli takmer všade

Vysoký rast spotrebiteľských cien však spôsobil, že reálne mzdy medziročne klesli takmer vo všetkých odvetviach. Zjednodušene to znamená, že ľudia si nemôžu dovoliť kupovať toľko ako vlani a životná úroveň na Slovensku klesá.

Bratislava, Slovakia Čítajte viac Byty zlacneli o tisícky eur. Nové čísla cien bývania potvrdili zmenu trendu na trhu s bývaním

Rast cien pokračoval aj v novembri a inflácia dosiahla hodnotu 15,4 percenta. Údaje rastu cien za december majú štatistici zverejniť v piatok, teda zajtra.

Najviac sa prepadli reálne príjmy, teda očistené o rast cien, v informáciách a komunikácii o 8,8 percenta, najmenej v stavebníctve o jedno percento a v maloobchode o dve percentá. V ostatných odvetviach pokles priemernej reálnej mesačnej mzdy dosahoval od 4,6 percenta vo veľkoobchode do 6,4 percenta v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Reálna mzda vzrástla iba v sektore ubytovania, a to až o 9,2 percenta.

Mzdové pásma

Priemerná hrubá mzda na Slovensku dosiahla v treťom kvartáli minulého roka úroveň 1296 eur. Je to priemer a v skutočnosti sa mzdy Slovákov líšia od odvetvia, regiónu či funkcie, ktorú v práci zastávajú.

Platové rozpätie zamestnancov je štandardne v rozmedzí od 865 eur (nízke mzdy, skutočné mzdy zamestnancov môžu byť ešte nižšie) do 2 607 eur (vysoké platy, skutočné platy môžu byť ešte vyššie). Ide o celkový hrubý mesačný plat vrátane bonusov, ukazujú údaje z portálu platy.sk.

Lepší pohľad na rozloženie platov v spoločnosti nám ponúkajú takzvané mzdové pásma. Najviac, teda 26 percent zamestnancov dostáva hrubú mzdu v rozmedzí od 1051 eur až do 1450 eur. Viac ako 3451 eur v hrubom za mesiac zarábajú na Slovensku len štyri percentá zamestnancov. Na opačnom strane rebríčka, teda hrubú mzdu v rozmedzí od 647 do 850 eur, dostáva zhruba deväť percent zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #príjem #priemerná mzda #mzdy