Problémy trvajú: Svetová banka varuje pred rizikom globálnej recesie

Rast svetovej ekonomiky sa v tomto roku prudko spomalí, inflácia bude pretrvávať a menová politika centrálnych sa bude sprísňovať.

08.01.2023 12:28 , aktualizované: 12:42
world bank Foto: , ,
Svetová banka, Washington.
debata (45)

Svetová banka (SB) sa obáva, že ďalšie otrasy by mohli v roku 2023 dostať globálnu ekonomiku do recesie, pričom malé štáty sú obzvlášť zraniteľné. Vyplýva to z výňatku zo správy o ekonomickom výhľade (Global Economic Prospects), ktorá má byť zverejnená v utorok (10. 1.), ale časť z nej je možné nájsť na webovej stránke Open Knowledge Repository.

Podľa SB aj bez ďalšej krízy sa očakáva, že rast svetovej ekonomiky sa v tomto roku prudko spomalí. Prispeje k tomu synchrónne sprísňovanie menovej politiky centrálnych bánk zamerané na obmedzenie veľmi vysokej inflácie, zhoršenie finančných podmienok a pokračujúce problémy v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Na zmiernenie rizika hospodárskeho poklesu, ako aj dlhovej tiesne na rozvíjajúcich sa trhoch a v rozvojových ekonomikách (EMDE), je potrebné urýchlené úsilie na globálnej aj národnej úrovni. Banka podľa dokumentu očakáva, že rast investícií zostane pod priemerom za uplynulé dve desaťročia.ň

Peniaze / Euro / Čítajte viac Vplyv inflácie na domácnosti: Niektorým zoberie 200, 400 až 600 eur, ukazujú prepočty NBS

„Je dôležité, aby tvorcovia politiky v rozvojových a rozvíjajúcich sa ekonomikách (Emerging market and developing economies, EMDE) zabezpečili, že akákoľvek fiškálna podpora sa zameria na zraniteľné skupiny, inflačné očakávania ostanú dobre ukotvené a finančné systémy budú aj naďalej odolné,“ pokračuje správa.

Podobné požiadavky vzniesli aj centrálni bankári z celého sveta, ktorí agresívne zvyšujú úrokové sadzby, aby zmiernili cenové tlaky, zatiaľ čo vlády podporujú firmy a domácnosti tým, že im znižujú náklady na energie.

Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva v prvý deň roka 2023 varovala, že svet čaká „ťažký rok, ťažší ako minulý“, a že jedna tretina globálnej ekonomiky sa prepadne do recesie, pretože ekonomiky USA, Európskej únie a Číny sa spomaľujú súčasne.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #menová politika #Svetová banka #vojna na Ukrajine