Sviatky a dni pracovného pokoja 2023: Slováci sa môžu tešiť až na 8 predĺžených víkendov

Viaceré štátne sviatky či dni pracovného pokoja vychádzajú v roku 2023 na pondelok, alebo piatok.

29.12.2022 10:51
šťastná rodina, deti, otec, mama Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slováci sa tak v budúcom roku môžu tešiť až na osem predĺžených víkendov. Pozrite si, aký je prehľad sviatkov a dní pracovného pokoja na rok 2023.

1. január, Deň vzniku SR (nedeľa)

Tento rok vychádza štátny sviatok Deň vzniku Slovenskej republiky na nedeľu.

6. január, Traja králi (piatok)

Deň pracovného pokoja Zjavenie Pána (Traja králi) vychádza tento rok na piatok. Slováci si tak budú môcť vychutnať prvý predĺžený víkend v Novom roku.

7. až 10. apríl, Veľká noc (piatok a pondelok)

Veľká noc sa každoročne koná prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Jarná rovnodennosť je „úradne“ stanovená na 21. marec. Deň pracovného pokoja Veľký piatok tak pripadá na 7. apríla 2023. Tradične v pondelok, teda 10. apríla, potom prichádza deň pracovného pokoja Veľkonočný pondelok.

rodina, rodičia, bábätko, dieťa, láska, radosť Čítajte viac Pozrite si prehľad, o koľko sa zvýšia v roku 2023 dávky či rôzne príspevky

1. máj, Sviatok práce (pondelok)

Ďalší predĺžený víkend si pracujúci budú môcť naplno vychutnať začiatkom mája. Sviatok práce totiž vychádza na pondelok. Krátko k histórii tohto sviatku. Sviatok, venovaný práci a pracujúcim oslavujú v desiatkach krajín na celom svete, ale nie všade pod rovnakým názvom a v rovnaký deň 1. mája. Tradícia jeho vzniku je však spoločná a písať sa začala pred 135 rokmi – 1. mája 1886.

Po dohode odborových zväzov v Spojených štátoch a Kanady vyšli v tento deň do ulíc desaťtisíce ľudí, aby požadovali osem hodinový pracovný čas. Do generálneho štrajku sa len v USA zapojilo viac ako 300.000 pracujúcich z vyše 13.000 závodov. Centrom boja sa stalo Chicago, kde sa po troch dňoch skončili štrajky a demonštrácie krviprelievaním. Zrážky s políciou si vyžiadali celkovo takmer dve desiatky mŕtvych a 50 ťažko zranených.

8. máj, Deň víťazstva nad fašizmom (pondelok)

Druhý májový víkend bude opäť predĺžený. Deň víťazstva nad fašizmom vychádza na 8. mája, čo je v pondelok. Tento deň bol pomenovaný 9. máj 1945 Josifom Vissarionovičom Stalinom na počesť ukončenia druhej svetovej vojny (8. mája). Po nástupe komunizmu v strednej a východnej Európe bol oslavovaný, a bol stanovený štátnym sviatkom. Ukončenie tohto vojnového konfliktu si v súčasnosti jednotlivé národy Európy pripomínajú 8. mája. V Ruskej federácii, ako aj v ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, si v tejto súvislosti pripomínajú 9. mája.

5. júl, Sviatok Cyrila a Metoda (streda)

V polovici prvého júlového týždňa bude sviatok Cyrila a Metoda. Deň slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda je 5. júla štátnym sviatkom aj v Českej republike. Pod názvom Deň slovanskej písomnosti a kultúry slávia sviatok sv. Cyrila a Metoda 24. mája v Ruskej federácii aj na Ukrajine. Štátnym sviatkom pod názvom Deň Cyrila a Metoda je 24. máj i v Bulharsku.

29. august, Výročie SNP (utorok)

Výročie Slovenského národného povstania (SNP) bude vychádzať v roku 2023 na utorok. Ak si zamestnanec vezme voľno na pondelok, docieli dvojnásobne predĺžený víkend. SNP bolo ozbrojeným povstaním, ktoré bránilo vstupu nemeckého Wehrmachtu na naše územie. Začalo 29. augusta 1944. Centrom povstania bola Banská Bystrica. Namierené proti rozpínavosti Adolfa Hitlera a slúžilo ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami.

krajniak milan Čítajte viac Deti začnú rodičom v roku 2023 posielať peniaze na dôchodok. Kto dostane koľko?

1. september, Deň Ústavy SR (piatok)

Deň Ústavy SR bude v budúcom roku v piatok, čo umožní pracujúcim v roku 2023 už piaty predĺžený víkend. Slovenská republika si 1. septembra pripomína svoj najvyššie postavený právny predpis – Ústavu SR. Tento deň je na Slovensku štátnym sviatkom.

15. september, Sedembolestná panna Mária (piatok)

V polovici septembra, presnejšie na piatok, vychádza deň pracovného pokoja Sedembolestnej Panny Márie. V rímskokatolíckej cirkvi je Sedembolestná patrónkou Slovenska.

1. november, Sviatok všetkých svätých (streda)

Prvý novembrový deň pripadá na stredu, čo bude sviatok Všetkých svätých. V tento deň si pripomenieme všetkých zosnulých.

17. november, Deň boja za slobodu (piatok)

Šiesty predĺžený víkend v roku budú mať pracujúci vďaka odporu voči totalite. V tento dátum si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý sa každoročne oslavuje od roku 2001. Pád komunizmu v Československu je spájaný najmä s demonštráciami, ktoré sa konali od 16. novembra v Bratislave a od 17. novembra 1989 v Prahe. Tieto dve demonštrácie konali pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.

24. až 26. december, Vianoce (nedeľa až utorok)

Štedrý deň vychádza v roku 2023 na nedeľu. Prvý a Druhý sviatok vianočný tak bude v pondelok a utorok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #víkend #voľno #Veľká noc #sviatky 2023