Národná banka venovala súkromnej klinike od Penty 10-tisíc eur

Národná banka Slovenska darovala klinike Sportclinic, ktorá patrí finančnej skupine Penta, 10-tisíc eur.

29.11.2022 13:33
Peter Kažimír Foto:
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír
debata (2)

Informoval o tom portál Finsider. Peniaze majú ísť na „zakúpenie zdravotníckeho materiálu a zdravotníckeho inštrumentária k artroskopickým operáciám“.

Peniaze / Euro / Čítajte viac Vplyv inflácie na domácnosti: Niektorým zoberie 200, 400 až 600 eur, ukazujú prepočty NBS

Nejde pritom o prvú dotáciu. Od roku 2011 národná banka darovala tejto klinike dokopy 75-tisíc eur, z toho 40-tisíc v čase, keď na čele banky je súčasný guvernér Peter Kažimír. Ten je v súčasnosti obvinený z korupcie, no on to odmieta.

Klinika patrí do siete zdravotníckych zariadení ProCare a nemocníc Svet zdravia od júla tohto roka. Zaoberá sa predovšetkým artroskopickými operáciami kĺbov, športovými úrazmi, diagnostikov či liečbou poranení a ochorení kĺbov.

Za minulý rok podľa portálu Finstat dosiahla zisk 302-tisíc eur.

Portál Finsider píše, že hovorca centrálnej banky Peter Majer priamo neodpovedal na otázku, prečo centrálna banka darovala peniaze súkromnej spoločnosti, ktorá je v posledných rokoch v zisku. Majer tvrdí, že NBS podporuje aj iné zdravotnícke zariadenia. Napríklad Národný onkologický ústav, Onkologický ústav sv. Alžbety, Národný ústav detských chorôb, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Univerzitnú nemocnicu v Bratislave či Nemocnicu Milosrdní bratia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Národná banka Slovenska