Vyše 1,7 milióna dôchodcov príde o desiatky až stovky eur. Kollárova poslankyňa pretlačila zásadnú zmenu

V najbližších rokoch sa mnoho ľudí dočká nižšej penzie z druhého piliera. Čím viac človek zarába a odvádza odvodov, o to viac príde. V niektorých prípadoch pôjde o stovky eur za rok. Ku koncu októbra tohto roka tam mali ľudia nasporených vyše 11,7 miliardy eur. V súčasnosti si sporí v druhom pilieri vyše 1,75 milióna ľudí.

08.11.2022 00:00
hajšelová, kollár Foto: ,
Petra Hajšelová spolu s Borisom Kollárom počas tlačovej konferencie.
debata (67)

Od nového roka totiž presadila poslankyňa za hnutie Sme rodina Petra Hajšelová pozmeňujúci návrh, ktorý zmrazí odvody do druhého piliera. Parlament ho nedávno schválil.

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa mala od budúceho roka zvýšiť z 5,5 percenta na 5,75 percenta. V roku 2024 na 6 percent. No neudeje sa tak.

Sadzba vo výške 5,5 percenta hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby sa má uplatňovať aj v rokoch 2023 a 2024.

Jozef Mihál Čítajte viac Mihál ukázal, koľko peňazí dostanú rodičia z daňového bonusu. Budú to stovky eur, no nie pre každého

Bývalý minister práce Jozef Mihál najnovšie prepočítal, o koľko peňazí prídu sporitelia kvôli tomuto zmrazeniu. Mihál to vníma kriticky a napísal, že „aj vaše peniaze bude Sociálna poisťovňa potrebovať na rodičovské dôchodky“.

Mihál všetky zmeny v dôchodkov okomentoval takto: „Rodičovské dôchodky sa musia z niečoho zaplatiť. Aj preto sa bude zvyšovať dôchodkový vek, budú sa znižovať novopriznávané dôchodky, bude sa pokračovať v slabej valorizácií už vyplácaných dôchodkov, aj preto sa sprísnia podmienky na priznanie predčasných dôchodkov a nebudú sa zvyšovať minimálne dôchodky,“.

Ak niekto zarába 600 eur v hrubom, kvôli zmrazeniu príde od roku 2023 až po rok 2026 dokopy o 90 eur. Ak niekto zarába 1000 eur v hrubom, za tieto štyri roky príde dokopy o 150 eur. Ak niekto zarába 1800 eur v hrubom, za štyri roky príde o 270 eur. Ak niekto zarába 2500 eur, príde kvôli zmrazeným odvodom dokopy o 375 eur.

Denníku Pravda ministerstvo odpísalo, že predpokladajú, že uvedeným opatrením dôjde k zvýšeniu príjmov Sociálnej poisťovne v roku 2023 o cca 57 miliónov eur a v roku 2024 o cca 125 miliónov eur v porovnaní so scenárom pokračovania rastu sadzby povinných príspevkov do II. piliera na úroveň 6 % v roku 2024. Pre porovnanie, rodičovský dôchodok (bonus) má stáť od budúceho roka 250 miliónov ročne.

Aktuálne sú zmeny druhého piliera v parlamente, kde by ich mal parlament na novembrovej schôdzi schváliť. Navrhuje sa v nej automatický vstup pre tých, ktorí začnú pracovať a platiť odvody a ešte nemajú 40 rokov. Presunú sa úspory do akcií tým, ktorí nič so svojimi peniazmi nespravili a nechali ich v dlhopisových fondoch. Štát tiež zadefinuje tzv. predvolenú investičnú stratégiu – teda kde by mali mať najmä mladší sporitelia uložené peniaze. Jednorazový výber by mal byť zachovaný, no v hre je aj jeho zdanenie.

kreston, obnova ukrajiny, kremský peter Čítajte viac Nečakané zdanenie dôchodkových úspor. Matovičov poslanec pretláča zásadnú novinku

Aktuálne platný zákon pritom počítal s tým, že sadzba príspevkov do druhého piliera sa zvýši od budúceho roka na 5,75 percenta a od roku 2024 na 6 percent. Na 5,75 percenta sa má sadzba do druhého piliera zvýšiť až od začiatku roka 2025 a má sa uplatňovať aj v roku 2026.

Od roku 2027 sa má sadzba do sporivého piliera zvýšiť na 6 percent hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu SZČO.

koalícia, Bôrik, Boris Kollár, Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak chce osekať II. pilier. Navrhol si to preto, aby zaplatil rodičovský bonus, varuje poslanec SaS

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Dôchodcovia #dôchodky #penzie #Jozef Mihál #Milan Krajniak #Petra Hajšelová