Krajniak chce osekať II. pilier. Navrhol si to preto, aby zaplatil rodičovský bonus, varuje poslanec SaS

Rodičovský bonus, ktorý by mal byť zavedený v rámci vládnej novely zákona o sociálnom poistení, zaplatia sporitelia v druhom pilieri. Tvrdí to poslanec SaS Peter Cmorej, podľa ktorého sa zároveň majú "zmraziť" príspevky do druhého piliera na aktuálnu hodnotu. Rodičovský bonus považuje za extrémne diskriminačný.

05.10.2022 16:32
koalícia, Bôrik, Boris Kollár, Milan Krajniak Foto: ,
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a minister práce Milan Krajniak (vpravo) počas tlačovej konferencie hnutia Sme rodina po rokovaní predstaviteľov strán vládnej koalície v hoteli Bôrik.
debata (6)

„Rodičovský bonus nedostanú napríklad rodičia detí, ktoré zomreli alebo sú ťažko zdravotne postihnuté, lebo tie, samozrejme, nepracujú, nemajú príjem,“ upozornil Cmorej v stredu na tlačovej konferencii. Podľa neho títo rodičia budú dokonca platiť rodičovský bonus rodičom zdravých detí a vznikne tak „zvrhlá solidarita“.

SR Bratislava financie dôchodok európsky TK Krajniak BAX Čítajte viac Prichádza nové dôchodkové sporenie. Pri 100 eurách mesačne sa dá penzia zvýšiť o stovky eur

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa podľa Cmoreja rozhodol zaplatiť rodičovský bonus z peňazí sporiteľov v druhom pilieri. Poukázal na pozmeňujúci návrh k novele zákona, podľa ktorého sa majú „zmraziť“ príspevky do druhého piliera na aktuálnu hodnotu. Skonštatoval, že tie sa zvyšovali každý rok o 0,25 % a mali rásť na konečnú hodnotu 6 %. V súčasnosti to je 5,5 %. Ak bude schválená novela zákona a pozmeňujúci návrh, 5,5 % to podľa neho bude aj nasledujúce dva roky.

Návrh zákona o sociálnom poistení počíta s tým, že seniori v dôchodkovom veku by mohli od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku by zároveň mala byť po odpracovaní 40 rokov.

Príspevky by mali klesnúť

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera by sa v najbližších dvoch rokoch nemala zvyšovať. Sadzba vo výške 5,5 percenta hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby sa má uplatňovať aj v rokoch 2023 a 2024. Aktuálne platný zákon pritom počíta s tým, že sadzba príspevkov do druhého piliera sa zvýši od budúceho roka na 5,75 percenta a od roku 2024 na 6 percent. Na 5,75 percenta sa má sadzba do druhého piliera zvýšiť až od začiatku roka 2025 a má sa uplatňovať aj v roku 2026. Od roku 2027 sa má sadzba do sporivého piliera zvýšiť na 6 percent hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu SZČO. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o sociálnom poistení, ktorý predložila poslankyňa za hnutie Sme rodina Petra Hajšelová. O novele zákona bude parlament hlasovať v stredu o 17:00.

To, že sa bude sadzba do druhého piliera od roku 2017 postupne zvyšovať zo 4 % na 6 % hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu SZČO, schválil parlament ešte v auguste 2012, teda počas druhej vlády Roberta Fica. Išlo o pozmeňujúci návrh vtedajšieho opozičného poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktorý pri hlasovaní v parlamente podporili aj poslanci Smeru-SD. Súčasťou vtedajšej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení totiž bolo zníženie príspevkovej sadzby do sporivého piliera z 9 % na 4 % s účinnosťou od septembra 2012.

Denníku Pravda ministerstvo odpísalo, že predpokladajú, že uvedeným opatrením dôjde k zvýšeniu príjmov Sociálnej poisťovne v roku 2023 o cca 57 miliónov eur a v roku 2024 o cca 125 miliónov eur v porovnaní so scenárom pokračovania rastu sadzby povinných príspevkov do II. piliera na úroveň 6 % v roku 2024.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier