Koniec jarnej nákupnej horúčky. Nové čísla potvrdzujú zlom na trhu s bývaním

Na konci septembra sa po dlhom čase priemerná cena bytov znížila takmer vo všetkých regiónoch Slovenska. Niekde ceny klesli takmer o 6 %. Výnimkou sú len dve mestské časti Bratislavy, Banská Bystrica a Žilina. Potvrdzujú to údaje z realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

21.10.2022 14:20
Bory Bývanie Foto:
debata

Mierny pokles cien bytov nastal vo všetkých segmentoch oproti druhému štvrťroku. Ten bol však z hľadiska nárastu cien naozaj extrémny. „Mierna korekcia cien bytov je len relatívna v porovnaní s predošlým kvartálom. V očakávaní príchodu krízy, ako aj vyšších úrokových sadzieb, ľudia rýchlo nakupovali, aby sa im podarilo získať včas výhodnejšie financovanie,“ hovorí analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský. Ako ďalej upozorňuje, medziročný nárast je stále vysoký, dvojciferné hodnoty niekde dosahujú aj hranicu 50 %.

hypotéka, bývanie, Čítajte viac Končí sa čas, keď sa na bytoch zarábalo. Ich predaj sa prepadol, inzeráty mrznú na portáloch dlhšie

Najviac klesli ceny 2-izbových bytov, keďže je ich na realitnom trhu najväčší počet. Priemerná cena menších bytov sa najviac znížila v Trenčíne, a to o 5,84 %, v časti Košice III o 5,66 %, a Prešove o 5,48 %. No trend poklesu je zjavný aj v Nitre a častiach Bratislavy. V treťom kvartáli vzrástli ceny menších bytov len v Banskej Bystrici o 11,66 % a Bratislave V o 5,74 %. To naznačuje dopredaj rezidenčných novostavieb. „Dopyt po bývaní je stále silný, avšak možnosti financovania obmedzili časť kupujúcich, čo spomalilo dynamický nárast cien. Predávajúci však pomalšie reagujú na tieto zmeny a skúšajú stimulovať ceny doterajším tempom, čo však už v dnešnej situácii a v dohľadnej dobe nebude možné,“ vysvetľuje analytik.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič prichádza s novou „atómovkou“. Štát má vracať ľuďom peniaze

Pri trojizbových bytoch nie je pokles cien taký výrazný. Tento segment podľa analytika tradične nie je taký horúci, ako menšie byty. Viditeľné kvartálne poklesy je možné vidieť v Nitre o 10,34 %, Trenčíne o 3,51 % a časti Košice II o 2,6 %. Naopak, ceny väčších bytov stále rastú v Bratislave III o 13,69 %, Bratislave V o 3,85 % aj v Žiline o 7,87 %. „Napriek tomuto čiastočnému útlmu sa nedá očakávať, že by byty v novostavbách zlacneli. Ich ceny budú pravdepodobne skôr rásť, pretože náklady na výstavbu sa neustále zvyšujú,“ dodal Pružinský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti