Matovič prichádza s novou „atómovkou“. Štát má vracať ľuďom peniaze

Poslanci najväčšej koaličnej strany OĽaNO predložili do parlamentu nový zákon. Zjednodušene by malo nové pravidlo fungovať tak, že keď si ľudia vypýtajú bloček v reštaurácii alebo trebárs kaderníctve, štát im pošle nejakú sumu naspäť na účet. Zákon by mal platiť už od polovice tohto novembra, resp. najneskôr od 1. decembra.

21.10.2022 10:08 , aktualizované: 11:34
Igor Matovič Foto: ,
debata (199)

Zákon si všimol Denník E. Návrh prešiel aj výbormi aj prvým čítaním, v druhom čítaní sa bude pokračovať na budúci týždeň.

VIDEO: Igor Matovič bráni návrh zliav pre reštaurácie. Prišiel som medzi vás, lebo hlúposti na mňa z obrazovky sršali, povedal poslancom.

Video

Konkrétny poslanecký návrh predložili poslanci OĽaNO Milan Vetrák a Anna Andrejuvová. Cieľ novinky je vybrať viac daní a aby podnikatelia oficiálne štátu priznávali svoje tržby.

Prostriedkom ako tržby evidovať by mohla mobilná aplikácia. Tá má stáť pol milióna eur, ročne jej prevádzka by mala vyjsť za 300 tisíc eur.

zdravotne sestry Čítajte viac Matovič si nechal zadné vrátka za 3,5 miliardy. Ukázal rozpočet, hneď sa dostal do sporu s Lengvarským

Ak si napríklad dáte večeru, nahráte si QR z účtenky práve do mobilnej aplikácie a Finančná správa vám na účet pripíše odmenu. Tento systém má motivovať podnikateľov v službách oficiálne dokladovať tržby a ľudí platiť dane.

„Primárnym cieľom predkladaného návrhu zákona je efektívne znižovanie daňovej medzery, zapojením širokej verejnosti do kontroly dodržiavania ustanovení zákona, čo bude mať vplyv na zvýšenie motivácie podnikateľov vydávať pokladničné doklady,“ vysvetľujú v dôvodovej správe poslanci.

Igor Matovič Čítajte viac Vláda schválila Matovičov krízový rozpočet. Zdvihla sa prvá vlna kritiky

V dôvodovej správe sa píše, že tento zákon bude mať „pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu“.

V akých službách sa budú peniaze posielať späť, zatiaľ nevedno. Vláda to má spresniť v nariadení.

Vo štvrtok sa o tomto návrhu debatovalo aj v parlamente. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v nej priznal, že je to návrh ministerstva financií, ktorý predkladajú prostredníctvom poslancov. „A tá predstava je taká, že napríklad vyhlási vláda Slovenskej republiky cez prijaté uznesenie, že každý zákazník v reštauráciách napríklad od januára do marca, keď príde do reštaurácie, tak z toho bločku, ktorý dostane za svoje služby, si po načítaní QR codu z toho, z toho bločku do svojho mobilu mobilného zariadenia mu automaticky príde na účet suma x,“ vysvetľoval podstatu návrhu Matovič.

„A tak ten predpoklad je alebo tá prvá idea je, že by sme vracali z bločku 20 %. Podotýkam, to nie je, aj keď sa to na prvý pohľad zdá, to nie je len výška DPH, je to viac ako DPH. Lebo DPH síce máme 20 %, ale aj keď teda veľmi zjednodušene poviem, keď máte účet v reštaurácii 10 eur k tomu plus 2 eurá DPH, ale tá DPH tvorí len 16,6 % periodického z 12 eur, lebo to sú 2 eurá z 12,“ pokračoval v rozprave ďalej minister financií.

Matovič ďalej povedal, že chce podporiť návštevu reštaurácií vo večernom čase, no nie v čase obeda. „Všetci, ktorí pôjdu do reštaurácie v určenom čase, uvažujeme najmä teda podporiť návštevu reštaurácií vo večernom čase, kedy tých zákazníkov býva menej a je to citeľné v reštauráciách. Čiže nie počas obedovej špičky kedy reštaurácie bývajú vypredané,“ tvrdí minister financií.

Takto zámer vysvetľoval sám Matovič: „A áno, neskrývame aj teda v odôvodnení o tom hovoríme chceme takýmto spôsobom aj nabádať ľudí k tomu, a by si pýtali pokladničné bločky za poskytnuté služby v tomto prípade za tie reštauračné služby,“ vyhlásil.

Na záver svojej rozpravy Matovič povedal, že jeho návrh pomôže vlastne všetkým zainteresovaným. „Toto je dobrý návrh, ktorý ľuďom pomôže, pomôže reštauráciám, lebo budú mať viacej zákazníkov. Pomôže viac poctivým reštauráciám a prevádzkovateľom reštaurácií. Čím viacej bločkov vydávajú, tým viac im to pomôže. Menej to pomôže tým, ktorí bločky nevydávajú. Pomôže to na konci Finančnej správe, pomôže to nám všetkým. Lebo keď v tomto segmente trošku viac naučíme podnikateľov priznávať tržby a vydávať bločky, tak v tom prípade potom nám to do budúcna aj sa do tej štátnej kasy vráti,“ dodal Matovič.

© Autorské práva vyhradené

199 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič