Kto dostane 14. dôchodok, kedy a koľko? Hanba a almužna odkazujú Krajniakovi penzisti

Od 35 do 210 eur. To je suma takzvaného 14. dôchodku, ktorý schválili v utorok večer poslanci parlamentu. Pôjde o sumu vypočítanú ako 70 percent z 13. dôchodku, ktorý bol vyplácaný v júli tohto roka. Dostane ju vyše 1,4 milióna penzistov. Najviac dostanú tí, ktorí majú najmenší dôchodok, a najmenej tí, ktorí ho majú najvyšší.

19.10.2022 16:23
krajniak Foto: ,
debata (59)

Peniaze nájde štát v rozpočte práve z lepšieho výberu daní, za ktorý môže, paradoxne, vysoká inflácia. Práve novelu štátneho rozpočtu na tento rok museli najskôr schváliť poslanci. Tá navýši príjmy o 1,5 miliardy a zároveň umožní penzie vyplatiť.

Ekonómovia v čase prudkej inflácie dlhodobo politikov upozorňujú: pomáhajte cielene a najslabším, nie všetkým – teda aj bohatým – plošne. V tomto smere ich štát vypočul.

hlasovanie, poslanci, parlament, novela, štátny rozpočet Čítajte viac Dôchodcovia sa konečne dočkajú. Schválili 14. penzie, koľko dostane každý?

Pomoc dôchodcom zastrešuje ministerstvo práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina). Dokopy bude stáť skoro 208 miliónov eur. Ten už sľubuje aj ďalšiu pomoc. „V pomoci ďalším skupinám ľudí, zariadeniam sociálnych služieb ako aj zamestnávateľom budeme pokračovať,“ uviedol minister Milan Krajniak. „Schválili sme bezprecedentnú pomoc dôchodcom,“ povedal ešte po schválení pomoci na vláde na konci septembra premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Nie všetkým sa však táto „bezprecedentná pomoc“ štátu pozdáva. Napríklad Jednota dôchodcov Slovenska odkazuje, že je to stále málo. „Je to hanba a almužna,“ hovorí Valéria Pokorná, podpredsedníčka združenia. Aj najvyššia suma 14. penzie – teda 210 eur, ak sa rozráta na deň, vychádza len 57 centov na deň. „Za to si dnes nekúpite ani liter mlieka,“ kritizuje pomoc Pokorná. Pre tých s 35 eurami vychádza dávka na 9 centov na deň.

Inflácia v septembri dosiahla pre domácnosti seniorov už 15,7 percenta. V preklade to znamená, že ak v septembri minulého roka za svoj spotrebný košík zaplatili 100 eur, v septembri tohto roka za rovnaký nákup museli zaplatiť až 115,7 eura.

Penzisti patria spolu s osamelými rodičmi a rodičmi viacerých detí k najviac chudobou ohrozeným skupinám. Posledné dáta zo Štatistického úradu z roku 2019 hovoria o tom, že podiel hrubých výdavkov na potraviny a nealkoholické nápoje tvorí takmer 27 percent. Každé štvrté euro tak míňajú na nákup potravín. V súčasnosti sa dá však predpokladať, že na túto položku vynakladajú výrazne viac, keďže zažívame vysokú infláciu, ktorú ťahajú hore práve potraviny.

Druhou najväčšou položkou je práve bývanie, elektrina, plyn a iné palivá – až 25 percent. Takisto sa dá predpokladať, že v súčasnosti je to oveľa viac, ako hovoria dáta štatistikov z roku 2019. Dokopy teda za potraviny, bývanie a energie vynaloží domácnosť dôchodcov minimálne vyše polovicu svojho rozpočtu.

Dôchodok z cudziny musíte oznámiť

„Ak dôchodca poberá dôchodok nielen od Sociálnej poisťovne, ale aj od zahraničného platiteľa dôchodku, musí sumu tohto dôchodku Sociálnej poisťovni oznámiť do 4. novembra tohto roka. Elektronický formulár je dôležité vyplniť a odoslať do tohto termínu tiež preto, aby tzv. 14. dôchodok nebol vyplatený vo vyššej sume, ako stanovuje zákon. Poberateľ dôchodku, ktorému by sa vyplatil vo vyššej sume, je zo zákona povinný vrátiť sumu, ktorá nemala byť vyplatená,“ upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

E-formulár pre oznamovanie dôchodku z cudziny

Postup na oznámenie sumy dôchodku z cudziny je pohodlný, bez potreby osobnej návštevy pracoviska Sociálnej poisťovne.

„Je potrebné použiť už známy eFormulár, ktorý je už v súčasnosti dostupný na webovom sídle Sociálnej poisťovne. Jeho použitie je jednoduché. Po zapísaní základných identifikačných údajov dôchodcu do príslušných častí treba uviesť údaje o dôchodku z cudziny a eFormulár odoslať Sociálnej poisťovni,“ dodal Kontúr.

S akoukoľvek otázkou týkajúcou sa vyplnenia alebo odoslania e-formulára je možné obrátiť sa na Sociálnu poisťovňu telefonicky alebo e-mailom (cez Formulár pre otázky). Telefonicky možno kontaktovať Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne – zo zahraničia volajte na telefónne čísla +421 906 171 965, +421 2 3247 1965 alebo +421 906 171 020 a zo Slovenskej republiky na bezplatné telefónne čísla 0800 123 123 alebo 0800 500 599.

Denník Pravda odpovedá na najdôležitejšie otázky súvisiace so 14. dôchodkom.

Kto dostane 14. dôchodok?

Mimoriadnu penziu dostane 1,435 milióna dôchodcov. Nárok na túto sumu pomoci budú mať poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku, ako aj poberatelia všetkých pozostalostných dôchodkov – vdovských, vdoveckých a sirotských, tvrdí ministerstvo práce.

Podmienky nároku ostávajú zachované rovnako, ako v predchádzajúcom období. „Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov, vrátane dôchodkov z cudziny, sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľovi vypočítaná výška 13. dôchodku, ktorá sa bude odvíjať od životného minima pre rok 2022,“ informovalo ministerstvo práce v tlačovej správe po schválení v parlamente. Komu chodí dôchodok zo zahraničia, má povinnosť jeho ostatnú mesačnú sumu oznámiť Sociálnej poisťovni, aby mu mohla vyrátať mimoriadnu dávku.

penzia, dôchodok, senior, Čítajte viac Valorizácia 2024: Dôchodky porastú o rekordných 17 percent

V akej výške budú sumy dôchodku?

Najnižšia suma bude 35 eur, najvyššia 210 eur. Priemerná suma je skoro 140 eur. Výsledná suma bude tým vyššia, čím má poberateľ nižší dôchodok. Tak napríklad človek s dôchodkom 900 eur dostane v decembri niečo vyše 42 eur. No ten, kto poberá penziu vo výške 250 eur, dostane v decembri 208 eur.

Čo hovoria na 14. dôchodok odborníci?

Ekonómovia adresnú pomoc vo všeobecnosti vítajú. Tvrdia, že treba pomáhať cielene tým najzraniteľnejším. Ivan Kahanec zo spoločnosti Brokeria mimoriadne dávky víta, no zároveň pripomenul, že aj napriek štátnej pomoci seniorom to infláciu nepomôže prekonať. „Situácia, v ktorej sa nachádzame, povedie v prípade všetkých skupín obyvateľstva k zníženiu ich životnej úrovne,“ povedal pre Pravdu.

Odborár Ján Košč z hnutia Pracujúca chudoba 14. dôchodky kritizuje. Maximálnych 210 eur dostane len mizivé percento dôchodcov, tvrdí. Najradšej by valorizoval dôchodky niekoľkokrát za rok. „Model valorizácie, ktorý tu máme, bol vyhovujúci v dobrých časoch, no v súčasnej situácii nie je dostatočne schopný reagovať na životné situácie dôchodcov. Určite sme mohli pristúpiť na valorizáciu podľa vzoru z Česka a prípadná tohtoročná valorizácia sa mohla odpočítať z budúcoročnej valorizácie,“ povedal Košč.

SR Bratislava financie dôchodok európsky TK Krajniak BAX Čítajte viac Krajniak: Som jastrab, manažmentu Slovenských elektrární neverím, v energetike treba postupovať tvrdšie

Nesprávny systém valorizácie kritizuje aj Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Na blogu napísal, že vláda nemá rozdávať skoršie výplaty penzií, ale rýchlejšie ich valorizovať. „Dávno sme mohli mať mimoriadnu valorizáciu od júla a tiež systematickú zmenu zákona, aby medzi rastom cien a valorizáciou dôchodkov neprešlo 9 až 18 mesiacov, ako je to v súčasnosti. Dalo by sa to skrátiť na 3– či 4-mesačné oneskorenie,“ tvrdí Šuster.

Čo musia penzisti urobiť, aby ho dostali?

Nemusia urobiť nič. Dôchodok vyplatí Sociálna poisťovňa. Štrnásty dôchodok im príde spolu s klasickým, teda riadnym dôchodkom. Dávka môže prísť v tradičnom termíne v párne dni od 2. do 24. dňa mesiaci.

Akú ďalšiu pomoc dostali, resp. dostanú penzisti?

Predstavitelia vlády sa chvália, že v tomto roku penzistom mimoriadne pomohli. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) pomoc spočítal a vyšlo mu, že iba tento rok je vo výške 750 miliónov eur. Zahrnul tam napríklad očkovací bonus vo výške štvrť miliardy eur, 295 miliónov vyplatených začiatkom leta na 13. dôchodok, stoeurovú mimoriadnu pomoc a 207 miliónov na 14. dôchodok. „To je päťkrát viac ako počas vlád Fica a Pellegriniho,“ vyhlásil na konci septembra Matovič. 13. dôchodok bol vyplácaný predčasne – teda nie na konci roka, ale v júli. Suma bola od 50 do 300 eur. V januári 2023 čaká penzistov ešte valorizácia vo výške takmer 12 percent.

Ďalšiu pomoc dostanú domácnosti dôchodcov, ktoré nebudú schopné zvládať platiť účty za energie, avizuje vláda. Koľko presne peňazí to bude, sa ešte nevie.

O koľko sa zvýšia dôchodky od 1. januára?

Sociálna poisťovňa od 1. januára 2023 zvýši dôchodky o 11,8 percenta. Dôchodcovia nemusia o nič žiadať. Bude to veľké zvýšenie oproti tomu, ktoré nastalo tento rok – o 1,3 percenta. Dôchodok v novej výške dostanú v obvyklých januárových výplatných termínoch. Sociálna poisťovňa im zároveň v januári 2023 zašle k zvýšeniu aj písomné rozhodnutie. Zvyšovať o takmer 12 percent sa budú všetky druhy dôchodkových dávok – čiže aj starobné, predčasné starobné, invalidné a pozostalostné dôchodky. Pre ilustráciu, priemerný vyplácaný starobný dôchodok koncom septembra 2022 dosiahol výšku 517,4 eura. Po valorizácii sa v budúcom roku jeho suma zvýši o 61,1 eura na 578,5 eura mesačne.

Pre zvyšovanie minimálnych dôchodkov platí iný mechanizmus. Sociálna poisťovňa uvádza, že ak suma dôchodku bude aj po valorizácii nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa ďalej zvýši sumu dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Keďže sa suma minimálneho dôchodku od 1. januára 2023 nemení, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v nezmenenej sume – teda minimálny dôchodok, ktorý je pre neho po valorizácii dôchodku finančne výhodnejší.

Jozef Mihál Čítajte viac Mihál kritizuje Krajniakovu dôchodkovú novinku. Peniaze z rodičovského bonusu nedostane každý penzista

„Ak bude suma dôchodku po valorizácii vyššia ako suma minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho dôchodok v novej, vyššej sume. Ten bude totiž pre neho výhodnejší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

Kde štát na 14. dôchodok vezme peniaze?

Práve z čerstvo schválenej novely štátneho rozpočtu na tento rok. Najväčšia časť peňazí z 1,5– miliardového navýšenia rozpočtu smeruje na pomoc firmám. Sumu 900 miliónov eur dostane ministerstvo hospodárstva na jednotlivé kompenzačné schémy. Pomoc v objeme takmer 208 miliónov eur dostanú dôchodcovia vo forme 14. dôchodku.

Rovnako na účet rezortu práce smeruje aj suma 190 miliónov eur, ktorá je určená na pomoc najohrozenejším skupinám. Tá sa rozdá buď vo forme energošekov, alebo uhradením časti faktúry u dodávateľa energií. Ďalšie financie v objeme 200 miliónov eur sú určené na kompenzačné opatrenia pre verejnú správu. Ministerstvo financií sa obhajuje, že spolu s touto 1,5 miliardou má pripravené v rozpočte na budúci rok ďalších 3,5 miliardy eur, čiže dokopy 5 miliárd eur iba na pomoc pri drahých energiách a zdražovaní.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #zdražovanie #14. dôchodok