Expertka na dane navrhuje rýchle riešenie: 2 000 eur ako inflačný bonus. Ako by fungoval?

Silvia Hallová z poradenskej spoločnosti Grant Thornton chce prispieť do diskusie o tom, ako pomôcť obyvateľom kompenzovať časť výrazne zvýšených životných nákladov. Preto prišla s jednoduchým návrhom, ktorý nezaťaží firma a pomôže zamestnancom.

17.10.2022 11:40
Odvody, štát, platenie Foto:
debata (6)

„Navrhujem, aby sa do zákona o dani z príjmov doplnilo ustanovenie, ktoré by umožnilo na základe rozhodnutia zamestnávateľa vyplatiť zamestnancom inflačný bonus napríklad vo výške 2 000 eur ročne (jednorazovo alebo postupne), pričom tento bonus by štát oslobodil od dane z príjmov a sociálnych a zdravotných odvodov,“ tvrdí Hallová.

dôchodca, žiaci, práca, lekcia Čítajte viac Netešte sa na vyššie platy. Za akú sumu by išli ľudia robiť inde?

Ako by bonus mohol fungovať podľa Hallovej:

  • Zamestnávateľ by vyplatil inflačný bonus zo svojich finančných zdrojov a podľa svojich možností zamestnancom, čím by im pomohol pri zvládaní dopadov vysokej inflácie.
  • Zároveň by sa zamestnávateľovi nezvyšovali náklady o zdravotné a sociálne odvody za zamestnanca. Zamestnávateľ musí podľa aktuálne platného znenia zákona počítať pri vyplatení každého bonusu s dodatočným nákladom za zdravotné a sociálne poistenie vo výške 35,2 % z vyplateného bonusu (povedané zjednodušene, ak nezohľadníme maximálne vymeriavacie základy).
  • Toto jednoduché a rýchlo implementovateľné riešenie by znamenalo, že sa štát vzdá daní a odvodov z dodatočne vyplateného inflačného bonusu. Keďže pôjde o nenárokovateľné financie od zamestnávateľa pre zamestnanca navyše, reálne štát neprichádza o žiadne daňové príjmy (nehovoriac o tom, že štát na nadvýbere daní z príjmu a DPH získal v tomto roku podľa odhadu MF SR vyše 2 miliardy eur).
  • Zamestnanec by dostal v takomto prípade „na ruku“ vyšší čistý bonus vo výške nominálnej hodnoty bonusu.

V praxi by to teda mohlo vyzerať nasledovne: Zamestnávateľ by vyplatil zamestnancovi inflačný bonus 1 000 eur. „Ak by štát schválil takéto ustanovenie, náklady zamestnávateľa by boli 1 000 eur za zamestnanca a zamestnanec by dostal 1 000 eur na účet,“ tvrdí Hallová. V súčasnosti, ak by sa nič nezmenilo, by zamestnanec dostal v čistom iba 773 eur, pričom firma by mala celkové náklady 1 352 eur. „V takejto situácii, samozrejme, zamestnávatelia zvážia, či zamestnancom vyplatia bonus 1 000 eur alebo ho znížia na takú sumu, aby zamestnávateľ mal celkové náklady len spomínaných 1 000 eur,“ dodáva Hallová.

Daňová expertka tvrdí, že daňové a odvodové oslobodenie by malo platiť dovtedy, pokým sa ročná miera harmonizovanej inflácie nedostane opätovne pod akceptovateľné 3 percentá.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdražovanie #mzdy