Netešte sa na vyššie platy. Za akú sumu by išli ľudia robiť inde?

Zvýšenie mzdy o výšku inflácie. Presne toto dnes očakávajú zamestnanci od svojich zamestnávateľov. Prieskum spoločnosti MAXIN'S Group ukázal, že väčšina firiem ich očakávania doteraz nenaplnila.

17.10.2022 10:05
dôchodca, žiaci, práca, lekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Inflácia sa nezastavuje a každý mesiac narastá. Rast cien sa v septembri vyšplhal až na 14,2 percenta. Prognózy ukazujú, že vrchol rastu zrejme ešte nemáme za sebou. Národná banka Slovenska vo svojej predikcii uvádza, že najmä energetické komodity a potraviny budú tlačiť k výrazne vyššej inflácii v budúcom roku, kedy by mohla dosiahnuť až 18 percent.

Pre zamestnancov znamená rekordná inflácia pokles životnej úrovne. Za svoje peniaze si už nedokážu kúpiť rovnaké množstvo tovarov či služieb ako pred rokom. Kompenzáciou by bola zvýšená základná zložka platu.

továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Čítajte viac Prieskum o platoch, pozrite sa, kde rástli najviac. Hrozí nám tu preskakovanie z práce do práce, tvrdí personalista

Zvyšovanie platov je v nedohľadne

Len 7 percent zamestnávateľov sa snaží pokryť zvýšené životné náklady zamestnancov. Skoro dve tretiny opýtaných uviedlo, že ich zamestnávateľ na túto situáciu nijako nezareagoval, ukazuje októbrový prieskumu spoločnosti MAXIN'S Group, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1 023 respondentov starších ako 18 rokov.

„Ľudia sú pre každú dobrú firmu cennými článkami a dobrí manažéri vedia, že rovnako dôležité ako ustáť ťažké časy je udržať si dobrých zamestnancov,“ uvádza výkonný riaditeľ MAXIN'S Group Roman Kučera. Práve tieto slová by mali mať na pamäti tí zamestnanci, ktorí sa rozhodnú požiadať o zvýšenie platu svojho aktuálneho zamestnávateľa.

„Ak sa zamestnávateľ rozhodne nevyhovieť požiadavkám zamestnanca, môže prísť k dohode napríklad o skrátení úväzku pri zachovaní rovnakej mzdy. Pre zamestnanca to vytvára priestor nájsť si ďalšiu prácu, prípadne brigádu,“ dodáva.

Vyšší výkon, vyššia mzda

Z prieskumu taktiež vyplýva, že ak by sa ľudia pre rastúce životné náklady museli obzerať po lepšie platenej práci, presvedčila by ich suma minimálne 300 eur navyše oproti ich aktuálnej mzde. Túto hodnotu si ako minimálnu vybralo 58 percent respondentov. Vyšší plat aspoň o 200 eur by na zmenu práce presvedčil 24 percent opýtaných. Stovka k dobru by ako argument stačila 8 percentám účastníkov prieskumu.

„Zamestnávatelia zatiaľ vyčkávajú a radikálne nezvyšujú mzdy,“ uvádza Kučera. Firmy si však potrebujú udržať výkonných a lojálnych zamestnancov. Práve oni tvoria jadro prosperujúcej spoločnosti. Ako zamestnávatelia riešia ich zvyšujúci sa nárok na vyšší plat? „Čoraz viac sa do praxe zavádza tzv. výkonnostný bonus. Ten je prospešný pre obe strany. Platí totiž, že čím viac výkonných zamestnancov, tým môže mať zamestnávateľ ich nižší kmeňový stav,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #prieskum #platy